Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chrupiące grzybki Traviatty

Tekst i foto LATRAVIATTA 07-10-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

- 1 kg grzybków - np. podgrzybków,
- mąka,
- butelka Żywca,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- zioła prowansalskie, ostra papryka w proszku,
- vegeta lub inne "warzywko",
- olej do głębokiego smażenia.

Sos:
- śmietana 30 %,
- 3 łyzki majonezu,
- pęczek szczypiorku,
- swieże zioła - takie jak lubicie,
- sól, pieprz, sok z cytryny, cukier.

Jak przyrządzić:

Grzyby oczyścić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Do wysokiej miski wlać świeżo otwartą butelkę piwka, wbić 2 jajka, zmiksować, dosypać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować na gładką maź o konsystencji gęstej śmietany. Ciasto doprawić vegetą, papryką, ziołami prowansalskimi. Grzybki moczyć w cieście i wrzucać na dobrze rozgrzany olej, którego powinno być powyżej 2 szklanek :)Smażymy do zrumienienia.

Przygotowanie sosu:
Śmietanę mieszamy z drobno pokrojonym szczypiorkiem, ziołami, majonezem. Doprawiamy sokiem z cytryny (kilka kropel), solą i pieprzem, odrobina cukru nie zaszkodzi.

Potrzebne przybory:

garnek do gotowania, rondel do smażenia, deska do krojenia, sitko - durszlak do osączania grzybów, nóż, mikser, łyżki - no wiadomo, to co potrzeba...:)

Jak podawać?

Potrawa może być daniem głównym jeśli podamy do niej surówkę, sałatkę. Ja podaję jako "małe danko" - każdy bierze grzyba, macza go w sosie i zajada! W ten sposób i z tym sosem można zrobić właściwie większość warzyw i ryb.

Uwagi:

Grzybki po usmażeniu dobrze jest osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.10.2003 LATRAVIATTA

Dzięki Krysiu :))) Jasne - i pieczarki i warzywka i rybka i inne tego typu rzeczy, a jabłuszka jakie pychota w tym cieście, no oczywiście w zmodyfikowanym - do ciasta cukier i cukier waniliowy ... Pokaż więcej

Dzięki Krysiu :))) Jasne - i pieczarki i warzywka i rybka i inne tego typu rzeczy, a jabłuszka jakie pychota w tym cieście, no oczywiście w zmodyfikowanym - do ciasta cukier i cukier waniliowy + cynamon! Wielkie buziaczki for You!!!

Zgłoś 08.10.2003 KrysiaMisia

LaTraviatto - znowu pychotka, dzięki! A jak myślisz, czy pieczarki też poddałyby się takiej obróbce?.... Pozdrawiam !

Zgłoś 23.12.2003 bahus

Zastosowałem tę potrawę na jutrzejszą Wigilię. Użyłem grzybów mrożonych. Brawo TERRAWITA. Polecam

Zgłoś 21.05.2005 Martana

Przyznaj sie Traviatto, czy to Twoj przepis, czy babciny albo z ksiazki? Jesli Twoj to bije poklony ale nawet jesli nie to itak dziekuje z calego serca, ze go udostepnilas, pozdrawiam.

Zgłoś 05.02.2007 Traviatta

ech taka jestem świetna i wymyslam sobie sama takie tam hihi, a jak już coś wymysle to piszę i podpisuje swoją nazwą bo to takie fajne i ftedy czuje sie tak sóper :)