Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chrupiące zawijasy

Tekst i foto gosia 18-12-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20-30 min.?

Składniki:

- 4 filety z kurczaka,
- 4 plastry żółtego sera,
- przyprawa uniwersalna,
- papryka czerwona,
- ogórek kiszony,
- 1-2 jajka,
- bułka tarta,
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić:

Filety drobiowe opłukać w zimnej wodzie nieco osuszyć. Następnie rozbić je na cienkie plastry. Każdy plaster obtoczyć w dużej ilości przyprawy uniwersalnej i odstawić na pół godziny. Paprykę opłukać,pokroić na kawałki. Ogórek pokroić w paski. Następnie na każdy filet drobiowy położyć plaster żółtego sera,a na wierzch kawałek papryki i ogórka. Filety zwinąć w rulony,obtoczyć w jajkach wymieszanych z bułką tartą. Na patelni rozgrzać olej,a gdy będzie gorący,smażyć na nim mięso(na wolnym ogniu)aż będzie miękkie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 13.01.2004 marek

W najbliższą niedzielę przyrządzę i mam nadzieję, że będzie dobre

Zgłoś 20.01.2004 gosia

I co Marku smakowało ?????????????

Zgłoś 20.01.2004 kredens

Przyprawa uniwersalna??

Zgłoś 29.01.2004 gosia

Tak uniwersalna. Vegeta, Delikat, Jarzynka.

Zgłoś 04.02.2004 Minka

Napewno zrobie te zwijasy, tak nazywaja sie devolaje,tylko do srodka wklada sie ser zolty i odrobine maselka.

Potem obtacza sie to osobno w jajku, a potem w bulce tartej,troche sie zdziwi... Pokaż więcej

Napewno zrobie te zwijasy, tak nazywaja sie devolaje,tylko do srodka wklada sie ser zolty i odrobine maselka.

Potem obtacza sie to osobno w jajku, a potem w bulce tartej,troche sie zdziwilam ze ty laczysz jaja i bulke.Ja zawsze robie to osobno,w jednej miseczce mam rozbite jajka, w drugiej bulke tarta.

Zgłoś 04.02.2004 MaŁa

no to było smaczne ale najlepsza jest do tego przyprawa uniwersalna degusta ale kto jak lubi super przepis wiencej proszę??????

Zgłoś 08.09.2004 Hanka

Proponuje do środka włożyć: słupek gotowanej marchewki,słupek sera żółtego i fasolkę szparagową..też obgotowaną...rozbite i przprawione mięsko smaruję masłem śmietankowym i dopiero farsz...zwija... Pokaż więcej

Proponuje do środka włożyć: słupek gotowanej marchewki,słupek sera żółtego i fasolkę szparagową..też obgotowaną...rozbite i przprawione mięsko smaruję masłem śmietankowym i dopiero farsz...zwijam,panieruje i obsmażam, a nstepnie podduszam.

Oczywiście wypróbuje i te z papryka...:)

Pozdrawiam

Zgłoś 08.09.2004 Hanka

Napisałam, że podduszam...hm, ale ja mam patelnie Zeptera,to robię bez wody i z maleńka ilościa oleju....na wierzch kładę wiórki masła

W normalnych patelnich proponuję zastosować sie do ... Pokaż więcej

Napisałam, że podduszam...hm, ale ja mam patelnie Zeptera,to robię bez wody i z maleńka ilościa oleju....na wierzch kładę wiórki masła

W normalnych patelnich proponuję zastosować sie do zaleceń gosi, a więc smazyć na wolnym ogniu, a nie dusić...bo nie będą chrupiace..Papa

Zgłoś 05.03.2005 ~beemka

Marek ...chyba nie przeżył....:))

a swoja droga potrawa smaczna ,pozywna ale bez polotu chyba ze z kieliszeczkiem RESTINY -

Zgłoś 13.03.2005 sisiolek

ale to jest paskuctwo te ogórek wogóle tu nie pasuje całą noc zygałam po tym i miałam sraczke

Zgłoś 04.07.2005 misiaczek

Imię Gosia dobrze się mi jest znane i dlatego zrobiłem te chrupiące zawijasy. Są pyszne jak ta Gosia którą znam!!!!!!!!!

Zgłoś 02.08.2005 Rogalik

Jestem ciekawa czy ten ogorek kiszony naperawde tu pasuje bo chce to zrobic na obiad i az sie boje =P a pasowaly by do srodka jeszcze pieczarki? i to wsyzstko z ryzem i polac sosem... bo taka m... Pokaż więcej

Jestem ciekawa czy ten ogorek kiszony naperawde tu pasuje bo chce to zrobic na obiad i az sie boje =P a pasowaly by do srodka jeszcze pieczarki? i to wsyzstko z ryzem i polac sosem... bo taka mam koncepcje i nie wiem czy mi wypali heheh.

Zgłoś 19.08.2005 magdus

Ja bym wg. tego przepisu nie zrobiła. Ja robie tak: Rozbijam mięsko jak na kotlety, posypuje różnymi przyprawami (tak jak kto chce), przygotowuje sobie wg. własnego uznania do środka np. papryke... Pokaż więcej

Ja bym wg. tego przepisu nie zrobiła. Ja robie tak: Rozbijam mięsko jak na kotlety, posypuje różnymi przyprawami (tak jak kto chce), przygotowuje sobie wg. własnego uznania do środka np. papryke, (koniecznie) czosnek, cebulka, pomidor, boczek lub szynka, ser żółty mogą być pieczarki. Tak jak napisalam wczesniej można wrzucić do środka to co się chce. Czosnek nie zaszkodzi a daje dobry smak. Na mięsko smarujemy musztardę (po to aby był lepszy smak i aby nie było suche), układamy to co ma być w środku, potem w jajku (przyprawionym z odrobiną mleka i przyrawami) maczamy i toczymy w bułce tartej (z odrobiną mąki przennej) i możemy tę czynność jeszcze raz powtórzyć, i na patelnie smażyć. Pamietajcie aby dobrze scisnac te kotlety aby się nie rozlatywały na patelni. Od razu mówię, że pyszne, ja tak zawsze robie i to jest moje ulubione danie. Dajcie znać czy ktoś tak spróbował. Pozdrawiam:)

Zgłoś 26.09.2005 gjuby

oj,chyba dam się skusić...

Zgłoś 12.02.2006 aga bysz

mam pytanko z 4 filetow wychodza 4 zawijaski czy tak? prosze o odpowiedz

Zgłoś 22.06.2006 kawa

z jednego pojedynczego fileta wychodza mi 2 devolaje-kroję fileta na pól po grubosci

Zgłoś 28.07.2006 Andzia

O weile lepiej smakuje z korniszonem niz ogorkiem kiszonym no i oczywisice serek a reszta skladnikow kto jak woli :)

Zgłoś 09.10.2006 Jagódka

Czy trzeba zacząć smażyć zawijaski na dużym ogniu a potem na małym czy od początku na małym? Dopiero raczkuję w kuchni. Dzięki za pomoc.

Zgłoś 15.02.2007 ulepszaczka

a ja wymyśliłam dziś coś nowego :jako farszu użyłam mięsko mielone z posiekaną pieczarką i zmielonym żółtym serem,oczywiscie doprawiłam wegetą ,coś wspanialego naprawdę polecam

Zgłoś 12.02.2008 glodny

gosia moze wpadniesz i mi upichcisz bo mi sie nie chce a brzmi nieźle?

Zgłoś 20.08.2008 Arti

Gosia naprawdę super!!! Żona powiedziała, ze do mnie wróci jak jej zapodałem nafaszerowanego zawjaska;-) Buźka dla Ciebie!

Zgłoś 17.07.2009 m

bardzo dobre ;]