Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Chrzanowa surówka

Tekst i foto Agusia 04-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty45 min.?

Składniki:

- 1 seler (większy),
- 2 marchewki,
- sok z cytryny,
- 200 ml gęstej śmietany,
- 1 stołowa łyżka chrzanu tartego,
- sól,
- pieprz,
- cukier (ok. 3 łyżeczki).

Jak przyrządzić:

Seler i marchew zetrzeć na tarce, posypać cukrem, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać niewielką ilość soku z cytryny (wycisnąć "na oko")i ponownie wymieszać. W osobnej miseczce przygotować sos: smietanę, chrzan, sól, pieprz. Tak przygotowanym sosem polać warzywa i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut do lodówki.
Surówka jest już gotowa!

Jak podawać?

Surówka jest bardzo smaczną przystawką do każdego drugiego dania.

Uwagi:

Można przygotować wersję light surówki, używając zamiast śmietany jogurtu naturalnego. Można również przyrządzić surówkę z samego selera lub samej marchwi. Obie są wyśmienite! Oczywiście możemy regulować mocą surówki dodając lub ujmując chrzanu.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 15.11.2002 Ruda

Ekstra surówka! Nieźle wypala...

Zgłoś 21.12.2005 Gochna

Polecam tę surówkę z dodatkiem wcześniej sparzonych rodzynek:)...dodają polotu i łagodności:)

Zgłoś 30.01.2006 Kiki

napewno ta surówa jest ochydna i wypala jęzor!!!!!! HEHHE