Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto do pizzy jak z pizzeri

Tekst i foto deq 21-05-2010

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni40 min.-

Składniki:

Mąka, woda, drożdże, sól, cukier, pieprz.

Jak przyrządzić:

Mój przepis na pizzę jak z pizzerii (prawie :P) tak znajomi twierdza :) - dużo podpatrzyłem jak robią w pizzerii i robiłem ze 30 testów i wyszło ok :P Dodajesz wodę, olej, drożdże, sól, cukier, mąkę (po trochu), nie podaję ilości, bo robię na oko, do dużego garnka, mieszam duża łychą drewnianą. Pozostawiam w garnku, ale nie czekam na wyrośnięcie - można od razu brać i formować, wyciągam trochę ciasta i formuję kulkę wielkości dwóch zaciśniętych pięści, kulkę obtaczam w mące i rozciągam na odwróconym garnku (takim dużym), po rozciągnięciu mamy cienki spód i grube boczki :), jako blaszki używam spodu po tortownicy, blaszkę obsypuję mąką, bez tłuszczu! Kładę na to ciasto, formuję, smaruję sosem, potem ser, potem składniki i znowu trochę sera ale tak 1/3 tego, co na spodzie, na końcu przyprawy. Co do składników to sos z pomidorów, czosnku i przypraw, pieczarki lekko obsmażone, szpinak jest super (smażymy na maśle i przyprawiamy ), co ważne - piekarnik na maksa grzejemy, ustawiamy na środku kratkę, na spodzie kładziemy miskę z wodą, co powoduje, że paruje woda i pizza nie jest sucha, wkładamy pizzę, czekamy 4-5 minut i ściągamy ją z blachy i zostawiamy na ruszcie na 2-3 minuty. Wyciągamy, obsypujemy oregano - najlepiej świeże, i jemy xD, bez ketchupu, bo psuje smak :P

Uwagi:

Wysiłek się opłaca, jak się robi na więcej osób, ja robię czasem 7 pizz xD Dlaczego nie czekam na wyrośnięcie ciasta - według mnie wychodzi wtedy jeszcze gorsze xD, i nic to nie daje, a i tak rośnie :P
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 23.05.2010 Dan

Daje i to dużo.Cisto rosnąc "odpoczywa"Po tym procesie jest bardziej plastyczne,nie kurczy sie w piekarniku,nie wysycha.Łączy sie prawidłowo z sosem co sprawia ,że jest miekka i wilgot... Pokaż więcej

Daje i to dużo.Cisto rosnąc "odpoczywa"Po tym procesie jest bardziej plastyczne,nie kurczy sie w piekarniku,nie wysycha.Łączy sie prawidłowo z sosem co sprawia ,że jest miekka i wilgotna.Prawidłowy czas to 30-60min.

Pozdrawiam(6lat praktyki w Mediolanskiej pizzeri)

Zgłoś 23.05.2010 Magdal

mi wogóle nie wyszło

Zgłoś 26.05.2010 Iwan

Tak na prawdę to oryginalne ciasto na pizzę to mąka, woda, oliwa i sól. Nie dodaje się drożdży, a ciasto rośnie dzięki parowaniu wody w wysokiej temperaturze (podobnie jak w chlebkach pita które... Pokaż więcej

Tak na prawdę to oryginalne ciasto na pizzę to mąka, woda, oliwa i sól. Nie dodaje się drożdży, a ciasto rośnie dzięki parowaniu wody w wysokiej temperaturze (podobnie jak w chlebkach pita które piecze się w 450 C). Włośi pieką pizzę w piecach opalanych drewnem w których można uzyskać wysoką temperaturę . W naszych piekarnikach mamy zwykle do 250 C. Z tego powodu tak na prawdę najważniejszy nie jest skład ciasta, ale sposób pieczenia. Pizzę wg powyższego przepisu najlepiej piec w 250C najwyżej przez 15 min. Jak grzeje tylko dół piekarnia wtedy dobrze jest piec ok. 10 min na dole piekarnika - upiecze się ciasto i 5 min na górze - podpiecze się ser.

pozdrawiam

Zgłoś 26.11.2012 gość

hhhmmmmm.... Pycha :)