Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto filo wg kuchni greckiej

Tekst i foto gajka 15-02-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

2 szkl. mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,75 szkl. wody lub mleka, 3 łyżki oliwy

Jak przyrządzić:

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól. Robimy zagłębienie, w które wlewamy oliwę i wodę. Wyrabiamy 5 min, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz., ale można i na noc. Wyjmujemy z lodówki na 30 min przed wyrabianiem, dzielimy na 4 kule, które zawijamy w folię, bo to ciasto szybko wysycha. Rozwałkowujemy jak można najcieniej. Przed przygotowaniem konkretnego dania smaruje się płatki roztopionym dobrym masłem i przechowuje pod namiocikiem zrobionym z mokrej ściereczki.

Potrzebne przybory:

wałek, miska, folia spożywcza

Uwagi:

Jeżeli ciasto będziemy nadziewali mięsem, wówczas część wody można zastąpić octem winnym z białego wina lub anyżówką Ouzo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.08.2012 doti

Witam!

ciasto można kupić w 2 rodzajach (w zależności od grubości i rodzaju dania jakie chcecie przygotować) w formie świeżej schładzanej w sieci sklepów "Kuchnie Świata". Poleca... Pokaż więcej

Witam!

ciasto można kupić w 2 rodzajach (w zależności od grubości i rodzaju dania jakie chcecie przygotować) w formie świeżej schładzanej w sieci sklepów "Kuchnie Świata". Polecam! Ważną informacją jest cena gdyż jest ono dużo tańsze niż to dostępne u konkurencji!!!

Zgłoś 02.03.2006 Omen

Tzn. to ciasto się piecze (ile, w jakiej temperaturze?), smaży czy je surowe, bo nie widze tu nic na ten temat.

Zgłoś 10.03.2007 Dorota

Gdzie kupić ciasto filo drogą internetową?

Zgłoś 27.11.2006 asiulkadw

Ciasto filo to cos na kształt ciasta francuskiego -z samego nic ciekawego nie zrobisz...z ciasta filo mozna zrobic np pyszna baklawe

Zgłoś 12.11.2007 maciej

ciasto bardzo popularne na zachodzie - niestety w Polsce nigdzie nie widziałem w sprzedaży

co do tego, co można zrobić, to oprócz tych typowych wyrobów (greckich czy śródziemnomorskich), ... Pokaż więcej

ciasto bardzo popularne na zachodzie - niestety w Polsce nigdzie nie widziałem w sprzedaży

co do tego, co można zrobić, to oprócz tych typowych wyrobów (greckich czy śródziemnomorskich), często używa się właśnie podobnie jak francuskie - do zawijania różnych ciastek (owoców), ale i nadzień 'słonych'

ciasto używa się płatami (np. 10cmx10cm), ale te płaty mają po kilka warstw

ciasto (pojedyncza warstwa) musi być tak cienka, że aż przezroczysta, produkcja polega na bardzo cienkim rozwałkowaniu, ale i na 'wyciąganiu',

Zgłoś 11.03.2008 SYLWIA

CIASTO FILO MOŻNA KUPIĆ W SKLEPACH KUCHNIE ŚWIATA

ORAZ W DUŻYCH SKLEPACH TYPU AUCHAN ITD

Zgłoś 21.07.2008 Oliwka

Pierwszy raz czytam ze dodaje sie proszek do pieczenia.To chyba niemiecka mutacja bo to oni wymyslili ten niezdrowy dodatek

Zgłoś 29.08.2008 ****

CIASTO FILO KUPICIE W SKLEPACH KUCHNIE śWIATA, SA W POZNANIU NP.W STARYM BROWARZE...TO JEST SIEC SKLEPOW. JA TAM KUPUJE I ROBIE BAKLAWE

Zgłoś 15.04.2011 gonia

witajcie, dzisiaj po raz pierwszy kupiłam gotowe ciasto filo w delikatesach Alma w łódzkiej Manufakturze. Planuję zrobić je ze słodkim nadzieniem, pozdrawiam

Zgłoś 22.12.2010 marii

Czy z ciasta Filo mozna robic uszka i gotowac w wodzie lub na parzye?

Zgłoś 07.12.2011 kucharzyk

do FILO nie dodaje się proszku do pieczenia

Zgłoś 07.12.2011

przy dwóch łyżeczkach proszku do pieczenia ciasto zbyt wyrośnie a ma być jak sama nazwa wskazuje FILO- liść, czyli proszku lepiej nie dawać