Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto francuskie z farszem warzywnym

Tekst i foto biała oliwka 25-04-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-415-20 złprosty30 min.?

Składniki:

Gotowe ciasto francuskie, żółtko, 1 cebula, 30 dag pieczarek, czerwona papryka, 1/2 pora, brokuł, ząbek czosnku, kostka bulionu warzywnego (lub vegeta), serek topiony (najlepiej cheddar), odrobina tłuszczu.

Jak przyrządzić:

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy najpierw cebulę (pokrojoną w kostkę) i posiekany ząbek czosnku. Wrzucamy pieczarki (kroję dość grubo) i pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy około 5-8 minut. W tym samym czasie do garnka z wrzątkiem wrzucamy na 3 minuty brokuł podzielony na małe różyczki. Do warzyw na patelni dodajemy kostkę bulionu (lub vegetę do smaku) i serek topiony. Mieszamy aż do rozpuszczenia się serka na gładka masę. Wyłączamy ogień. Do połączonych sosem składników dodajemy zblanszowany brokuł. Posmarowaną cienką warstwą tłuszczu formę na zapiekankę wykładamy ciastem francuskim, tak by pozostała nam 1/3 część ciasta na wierzch. Jako forma idealnie sprawdza się także keksówka. Ciasto lekko nakłuwany widelcem. Do formy przekładamy warzywa z sosem z patelni. Całość przykrywamy pozostałym ciastem, tak by dobrze skleiły się brzegi. Ciasto nacinamy z wierzchu poziomo. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku około 13-15 minut.

Jak podawać?

Ja podaję tę zapiekankę pokrojoną w dość grube paski, ułożone na liściach sałaty (skropionych oliwą i octem winnym).

Czas przygotowania:

Czas pieczenia - 15 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.04.2007 o rzeszty

to musi byc przepyszne :) proponuje jedynie przyprawic to danie sola, pieprzem i ziolami zamiast glutamianem sodu. szkoda psuc tak szlachetnych smakow :)

Zgłoś 25.02.2008 anett

To jest przepyszne!!!

Zgłoś 06.05.2008 rk__

ja uzywam glutaminianu sodu, to nie to samo co sól i pieprz - trzeba wiedzieć o czym się pisze, to piąty smak w kuchnii chińskiej proponuję każdemu kupić worek i spróbować, naprawdę nie tylko só... Pokaż więcej

ja uzywam glutaminianu sodu, to nie to samo co sól i pieprz - trzeba wiedzieć o czym się pisze, to piąty smak w kuchnii chińskiej proponuję każdemu kupić worek i spróbować, naprawdę nie tylko sól i pieprz poprawia smak a jest tak samo niezdrowa jak glutaminian (ain no moto)

Zgłoś 22.11.2009 basia

witam,

ja dzis zrobiłam coś podbnego, tylko, ze w farszu było mieso mielone, marchewka, cebula, pieczarki i papryka do tego serek topiony edamski i kilka wiórków sera zółtego. to wszystko ... Pokaż więcej

witam,

ja dzis zrobiłam coś podbnego, tylko, ze w farszu było mieso mielone, marchewka, cebula, pieczarki i papryka do tego serek topiony edamski i kilka wiórków sera zółtego. to wszystko podduszone na patelni i ułożone na cieście fransczkim i zwinięte - następnie podawałam to na gorąco z keczupem lub śmietaną - na zimno tez pyszne

Zgłoś 13.11.2010 MK

Pominęła Pani pora w trakcie pisania przepisu :)

W każdym razie danie jest na prawdę pierwsza klasa. Łatwe w przygotowaniu a smak nieziemski! Polecam!!

Zgłoś 20.03.2011 anna

a do czego potrzebne jest żółtko?

Zgłoś 10.11.2011 Magda K

Pychotka!! Własnie zjadłam swoją porcje i gdyby nie to ze mąż jeszcze wogole nie jadł zjadlabym tez jego! Zrobiłam mala rewolucje ciasto na wierzchu posypalam żółtym serem i przyprawa do pizzy w... Pokaż więcej

Pychotka!! Własnie zjadłam swoją porcje i gdyby nie to ze mąż jeszcze wogole nie jadł zjadlabym tez jego! Zrobiłam mala rewolucje ciasto na wierzchu posypalam żółtym serem i przyprawa do pizzy wyszło naprawdę pyszne!!

Zgłoś 27.12.2012 sara

a do czego dodać żółtko