Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto i pizza francuska

Tekst i foto pani XXX 31-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
cztery pizze o średnicy 20 cm lub dwie o średnicy 25zależy od składników złśredniok. 120 min.?

Składniki:


Cisto: 2 łyżki suchych, aktywnych drożdży ;),
60 ml ciepłej wody,
250 g (niewybielanej) mąki,
1 łyżeczka soli,
80 ml oliwy,
2 jajka.

Jak przyrządzić:


W dużej misce rozpuścić drożdże w wodzi, odstawić na 10 minut. Dodać 115 g mąki, sól i oliwę. Ubić na gładka masę. Dodać 60 g mąki i jajka, dokładnie wymieszać.

Zaczyn przełożyć na powierzchnię oprószoną mąką. Uginać i stopniowo dodawać pozostałą mąkę, ugnieść w kulkę gładkiego ciasta.

Ciasto włożyć do natluszczonej miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto przekłuć i przekroić na pół. Rozwałkować i włożyć do foremek. Cisto jest gotowe do posypania dodatkami.

Dodatki:
6 dużych cebul
125ml oliwy
po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano i kopru
20 filetów z sardeli
80g plasterków czarnych oliwek
starty ser // może byc pare rodzajów (w orginalnym przepisie są to parmezan, romano, gruyere)
oczywiście można te składniki zamienić jak kto woli ;)

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Zaraz po przygotowaniu ;) Smacznego

Uwagi:


Jak już wspomniałam, dodatki zależą od gustów :)

Czas przygotowania:


Cisto piec w piekarniku rozgrzanym do 200C, aż będzie złoto-brązowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 10.08.2005 ZYOPOL

niezbyt smaczne i da sie zjeść!!!!!

Zgłoś 16.08.2005 ???

Bardzo dobre !!

Zgłoś 26.07.2006 NIEUSTANNIE SZYBKI

NIEDOBRA NIEMOGŁEM JEJ ZJEŚC

Zgłoś 31.07.2006 Shant

Najczęściej dlatego się pisze ze ciasto niedobre bo źle się zrobiło ciasto.. Ten kto napisał przepis chyba też ma smak i jeśli było by nie dobre to by go nei zamieścił.