Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na calzone

Tekst i foto Vincent 16-05-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 porcje? złprosty30 min.450 kcal / porcja

Składniki:

- 400 g mąki,
- 100 g masła,
- 150 ml mleko,
- 30 g drożdży,
- płaska łyżeczka soli (niekoniecznie),
- łyżeczka cukru,
- 1-2 łyżki oliwy.

Jak przyrządzić:

Mąkę przesiewamy na stół. W środku robimy wgłebienie gdzie wlewamy część mleka (nie za zimne, żeby drożdże się rozpuściły) i wsypujemy sól (opcjonalnie), cukier, masło (najlepiej roztarte na tarce z dużymi oczkami) i drożdże (również roztarkowane). Zagniatamy po części dolewając resztę mleka i oliwę. Ugniatamy, ugniatamy aż zagnieciemy... W trakcie możemy dodać oliwy. Im więcej oliwy tym ciato bedzie bardziej chrupie a później twarde, więc nie przesadzajcie. Ciasto musi mieć idealnie plastyczną konsystencję. Dzielimy na 4 części. (dół - góra, dół - góra, w sumie 2 calzone ;). Rozwałkowujemy i gotowe. Czasami przed zagniecieniem dodaje łyżkę kminku. Zapach i smak niezapomniany ;) Bon apetit!

Potrzebne przybory:

Stół, wałek, tarka.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.07.2003 oguras

a co z wypieczeniem tego?:)

Zgłoś 19.07.2003 Lucca

Nie tylko z wypiekiem ale i z nadzieniem bo można nadziewać w różne sposoby z różnymi dodatkami i piec.Smaczne jadałem w italii i pożywne Dużo lepsze od pizzy.Smacznego!!!! i pisze się buon appe... Pokaż więcej

Nie tylko z wypiekiem ale i z nadzieniem bo można nadziewać w różne sposoby z różnymi dodatkami i piec.Smaczne jadałem w italii i pożywne Dużo lepsze od pizzy.Smacznego!!!! i pisze się buon appetito

Zgłoś 23.10.2003 garfield8

Jao nadzienie najlepsza jestjakaś szynka, pieczarki trochę sosu pomidorowego, cebula (podsmażona), odrobinę- ostrej paryki, bazylii i oregano. Smacznego!

Zgłoś 24.11.2003 Kinka

a ile czasu to sie piecze???

Zgłoś 03.01.2005 Renia

Dzisiaj zrobiłam ciasto może dałam za mało soli ale lepiej dosolić ręcznie niż nie móc tego zjeść.

I co? wynik był rewelacyjny wyszło mi super!!!!!! bardzo plastyczne i jednolite do tego ... Pokaż więcej

Dzisiaj zrobiłam ciasto może dałam za mało soli ale lepiej dosolić ręcznie niż nie móc tego zjeść.

I co? wynik był rewelacyjny wyszło mi super!!!!!! bardzo plastyczne i jednolite do tego dodałam przysmażoną cebulkę + pieczarki+przecier pomidorowy+oregano PYCHOTA, piekłam w piekarniku 12 mninut w temp. 200 'C. POLECAM

Zgłoś 03.01.2005 Renia

Zapomniałam dodać, że podzieliłam na cztery części ale każdą rozwałkowałam na mały placek i dodałam farsz i na pół tak jak pierogi, a brzegi zlepiłam widelcem.

Koniecznie trzeba to jeść ... Pokaż więcej

Zapomniałam dodać, że podzieliłam na cztery części ale każdą rozwałkowałam na mały placek i dodałam farsz i na pół tak jak pierogi, a brzegi zlepiłam widelcem.

Koniecznie trzeba to jeść z tzatzikiem+coca cola

Zgłoś 31.07.2005 pizzamen

a i pewnie ciasto na calzone to jest takie same ciasto jaki na zwykłą włoską pizze i nie trzeba az tak przesadzać z produktami po prostu mąka drożdze sól cukier olej i woda pamiętajcie że pizza ... Pokaż więcej

a i pewnie ciasto na calzone to jest takie same ciasto jaki na zwykłą włoską pizze i nie trzeba az tak przesadzać z produktami po prostu mąka drożdze sól cukier olej i woda pamiętajcie że pizza została wymyślona przez ubozszą część italii więc oni nie mieli dostępu do wyszukanych produktów tylko jak to się u nas mówi "przegląd tygodnia"czyli to co mamy akurat w lodówce w kuchni ja robie w domu czasami pizze a calzone to zwykle przygotowuję sobie trzy sztuki do pracy zajmuje mi to jakieś 1.5 godziny wliczam w to również czas oczekiwania na rozgrzanie sie pieca do temp 250stopni

niektórzy dodają do ciasta jajka lub margarynę ale to nieodpowiednie dodatki bo od nich ciastko robi sie cięższe a szczególnie na calzone

pozdrawiam wszystkich smakoszy włoskiej kuchni

Zgłoś 16.03.2006 Beata

Drobna uwaga :) jesli drożdże dostaną soli to nie wyrosną :/

dlatego proponuję zrobić wcześniej zaczyn z drożdży, ciepłego mleka małej łyżeczki maki i koniecznie odrobina cukru na pozywkę... Pokaż więcej

Drobna uwaga :) jesli drożdże dostaną soli to nie wyrosną :/

dlatego proponuję zrobić wcześniej zaczyn z drożdży, ciepłego mleka małej łyżeczki maki i koniecznie odrobina cukru na pozywkę dla drożdży jak wyrosną po ok 1/2 godzinie w ciepłym miejscu np. w piecyku nagrzanym do 50 stopni wtedy spokojnie mozna dodać do mąki i zacząć wyrabiać casto. Jeśli nie zależy nam na wyrośniętym, puszystym cieście to po co w ogóle dodawać drożdze ?

Pozdrawiam

Zgłoś 12.05.2006 mleczarz

poco to mleko