Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na lasagne (zamiast gotowych płatów)

Tekst i foto Mary Jane 11-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

3 jajka, 3 szklanki mąki, łyżka oleju, woda.

Jak przyrządzić:

Wymieszać jaja z mąką, olejem i taką ilością wody aby powstało dość twarde ciasto, takie jak na makaron. Podzielić na cztery części. Każdą część rozwałkować dość cienko podsypująć mąką na wymiar blaszki w której będziemy piec lasagne. Płaty układać polewając beszamelem i przekładając sosem mięsnym według uznania. Na wierzch dać koniecznie dużo sosu beszamelowego aby ciasto nie było surowe.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.08.2003 madzia

Lasagne i sos beszamelowy..... ciekawe....

Zgłoś 10.09.2003 Kundziua

Madziu ! Jak to lasagne bez sosu beszamelowego?

Zgłoś 06.11.2003 Ela

Pozwole sobie na drobne uwagi:

- do ciasta dodajemy troche soli - wg uznania,

- sos beszamelowy powinien byc rzadszy,

- dobrze jest tez przekladac na przemian sos beszamelow... Pokaż więcej

Pozwole sobie na drobne uwagi:

- do ciasta dodajemy troche soli - wg uznania,

- sos beszamelowy powinien byc rzadszy,

- dobrze jest tez przekladac na przemian sos beszamelowy z sosem

pomidorowym.

- ciasto na lasagne mozna zrobic bez jajek z maki krupczatki.

Prosze spròbowac - tez dobre.

Zgłoś 10.11.2003 Toyota

kochani nie wolno zapominać o przełożeniu jej żółtym serem (najlepiej w plasterkach typu HOCHLAND - SER ŻÓŁTY W PLASTRACH)i dopiero zalewamy sosem beszamel, spróbujcie pycha!

Zgłoś 15.12.2003 jasiu

pozwalam sobie zauwarzyc iz to jest przepis tylko na ciasto .

Zgłoś 07.11.2004 LadySunshine

A te płaty to trzeba najpierw ugotować, czy surowe do naczynia wkłądac i same podczas pieczenia "dojdą"?

Zgłoś 04.12.2004 motylek

Ja mam to samo pytanie ciasto trzeba ugotować czy surowe przekładać sosem i samo się zrobi.

Zgłoś 15.02.2005 izabela

no własnie ! mnie jak już gdzieś pisałam spód robi się twardy ale sądze że tego ciasta się nie gotuje Co do sosu beszamelowego to nie za dużo bo jest wtedy wszystko mdłe

Zgłoś 25.08.2005 beni

Po pierwsze ile ''twoja szklanka'' pomiesci maki???po drugie ciasto na lasagne to nic innego jak ciasto na pasta all'uovo czyli na makaron jajeczny.a wiec na kazde 100gr... Pokaż więcej

Po pierwsze ile ''twoja szklanka'' pomiesci maki???po drugie ciasto na lasagne to nic innego jak ciasto na pasta all'uovo czyli na makaron jajeczny.a wiec na kazde 100gram maki 1 jajko plus szczypta soli do smaku.wiem ze w sklepach ogolnie dostepne sa platy makaronowe na lasagne ale one sa do kitu,bo sa robione tylko z wody i semoliny.tradycyjne lasagne classiche pochodza z okolic Bolonii a tam jak wiemy kroluje pasta all'uovo.Druga sprawa dobrze jest makaron taki podgotowac minutke w osolonym wrzatku w przeciwnym razie bedziemy mieli suche te lasagne.Wiem ze na opakowaniu z w/w platow makaronowych jest na ogol przepis ktory nie kaze nam podgotowywac,ale ciasto wlasnej roboty jajeczne,nalezy podgotowac no i oczywiscie to tez nam skroci czas samego zapiekania.Lasagne maja sie tylko zapiec bo makaron w srodku jest juz ''precotto''.

Pozdrawiam

Zgłoś 27.03.2006 QUBAG

ALE SIE CZEPIACIE, PRZEPIS NA CIASTO, SĄ RÓZNE POMYSŁY PRAWDA, KAŻDY WEDŁUG UZNANIA, JAK MOZNA COŚ DODAC TO NAPISAC ŻE MOZNA A NIE ZE TRZEBA. KAŻDY ROBIĄC LASANGE ROBI JA TROCHE INACZEJ I NAPEWN... Pokaż więcej

ALE SIE CZEPIACIE, PRZEPIS NA CIASTO, SĄ RÓZNE POMYSŁY PRAWDA, KAŻDY WEDŁUG UZNANIA, JAK MOZNA COŚ DODAC TO NAPISAC ŻE MOZNA A NIE ZE TRZEBA. KAŻDY ROBIĄC LASANGE ROBI JA TROCHE INACZEJ I NAPEWNO KAZDA JEST PYSZNA, MOZNA JEDYNIE PODPOWIEDZIEC, DENERWUJACE JEST TAKIE DOGADYWANIE, ŻYCZLIWIEJ NIE MOZNA?

Zgłoś 28.05.2006 mała Ju

Przepis super!!!!!!! pozdrawiam pomysłodawcę :):)

Obgotowałam po jednym płacie i wyciagałam go łyżką drewnianą. A potem płat pod zimną wodę. Nic sie nie sklejało ani nie parzyło, a całość... Pokaż więcej

Przepis super!!!!!!! pozdrawiam pomysłodawcę :):)

Obgotowałam po jednym płacie i wyciagałam go łyżką drewnianą. A potem płat pod zimną wodę. Nic sie nie sklejało ani nie parzyło, a całość wyszła pyszna!!!

Zgłoś 14.04.2007 zmigol

ciasta nie trzeba obgotowywac:) chyba,ze kotos woli... To zalezy czy dluzej chcemy trzymac w piekarniku, ale ja osobiscie nie ob gotowywuje:)

Zgłoś 16.05.2007 Basia

ciasto na lasagne bez jajek __dla kogos kto nie moze jajek jak najberdziej wskazane i przepis bardzo dobry.....maja olej woda oczywiscie w odpowienicj proporcjach

Zgłoś 16.05.2007 Basia

sos bes. mleko gotuje z maslem a potem dodaje ziele angielskie listek galke nuszkat. i zageszczam to 2 lyzkami maki ?_wczasniej rozrobinej z niewielka iloscia mleka__bardzo dobry

Zgłoś 19.08.2010 lalka

a wie ktoś ile się to piecze ?

Zgłoś 19.01.2011 mw222

a ja znalazlam w ksiezce kucharskiej zeby robiac makaron do lasagne (podczas wyrabiania) dodawac starty ser zólty