Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na pizzę

Tekst i foto Ryska 14-08-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6-8 porcji? złprosty35 min.średnio dużo

Składniki:

- 1/2 kg mąki,
- szklanka mleka,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczka soli,
- 50 g drożdży,
- 4-5 łyżki oleju.

Jak przyrządzić:

1. mleko grzeję, żeby było dość mocno ciepłe, razem z cukrem.
2. do mąki dodaję sól.
3. zalewam mąkę mlekiem.
4. "wkruszam" drożdże.
5. wyrabiam, ciasto musi być dobrze wyrobione, ale koniecznie musi się kleić do ręki.
6. wlewam olej, zagniatam na jednolitą dosyć masę.
7. przykrywam miskę ściereczką, odstawiam do czasu, jak przygotuję całe nadzienie, czyli około kilkunastu minut.
8. wykładam na blachę pokrytą papierem do pieczenia, rozciągam na niej palcami.
9. włączam piekarnik, wstawiam blachę na środkową półeczkę i piekę, aż zbrązowieje delikatnie.
10. nakładam nadzienie, zapiekam razem z nadzieniem i serem około 5 minutek.

Uwagi:

Przepyszna, naprawdę polecam, przepis mojej babci.

Czas przygotowania:

Przygotowanie około 7 minut, piecze się około 15-20, zapieka z nadzieniem i serem około 5-8 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.11.2003 ulcia

hmm skad ja to znam dokladnie tak samo robi mioja mama ciasto jest wysmienite i chrupiace jak ktos woli to moze porcje podzielic na dwie czesci lub zostawic grube..wedlug uznania ale ja jeszcze ... Pokaż więcej

hmm skad ja to znam dokladnie tak samo robi mioja mama ciasto jest wysmienite i chrupiace jak ktos woli to moze porcje podzielic na dwie czesci lub zostawic grube..wedlug uznania ale ja jeszcze do tego smaruje cienka warstwe ciasta pomidorami uduszonymi z ziolami. i na to reszta skladnikow wg uznania pozdrawiam.i SMACZNEGO

Zgłoś 16.10.2004 kelli

przepis jak kazdy chodz przyznam sie ze spislam:)

Zgłoś 18.07.2005 mama Marty

Naprawdę świetny przepis. Myślałam, że będzie pracochłonny ale okazało się, że nie bo ciasta wcale nie trzeba długo wyrabiać. Polecam wszystkim :)

Zgłoś 25.08.2005 Pizzaiolo

po pierwsze za duzo drozdzy.taka ilosc to na litr jest nawet za duzo.Po drugie nie dodaje sie cukru do pizzy.przy takiej ilosci drozdzy plus cukier ciasto za szubko ci wyrosnie i bedzie bomba na... Pokaż więcej

po pierwsze za duzo drozdzy.taka ilosc to na litr jest nawet za duzo.Po drugie nie dodaje sie cukru do pizzy.przy takiej ilosci drozdzy plus cukier ciasto za szubko ci wyrosnie i bedzie bomba napulchnieta jak jasna cholera. Przede wszystki do robienia pizzy, oprocz doprych proporcji wazny jest piec,nie oszukujmy sie piec jaki mamy w domu nie osaga wysokiej temperatury.Do pizzy tzw.''pizza in teglia'' czyli taka jaka naogol spotykamy w naszych ''pizzeriach'' potrzebujemy kolo 350 stopni, a piec opalany drewnem osiaga nawet ponad 400stopni.To po pierwsze.Po drugie kwestia maki,maka dostepna na naszym rynku ma raczej inne parametry techniczne jest raczej roznica wilgotnosci,no i praktycznie nie ma odpowiednikow, typu 500 spelnai niektore parametry ale ma inna wilgotnosc. Co do proporcji to wszystko wlasnie zalezy od parametrow maki i czasu wyrastania jaki chcemy dac i od rodzaju pieca jaki mamy,jezeli chodzi o drozdze to ich ilosc zalezy od pory roku latem uzyjemy mniej a zima wiecej,cukier nie jest potrzebny,jest uzywany wtedy kiedy chcemy przyspieszyc rosniecie ciasta,nie jest to chalka zeby cukier dodawac. Nirmniej jednak jest mozliwe zrobienie przyzwoitej pizzy w domu,tylko trzeba sie troche pomeczyc,dac czas dluzszy na wyrosniecie nie dodawc cukru.tez dodtek oliwy nie jest potrzebny moze byc olej generalnie oliwa da nam pizze bardziej mieka a olej bardziej chrupiaca,natomiast do tradycyjnej pizzy neapolitanskiej nie dodaje sie wogole tluszczu,no ale tak tradycyjnie jest pieczona w piecu opalanym drewnem ktory osiaga ponad 400 stopni i jest pieczona kolo 1 minuty. Podam wam proporcje na ciasto tylko problem moze byc z proporcjami maki,bo jak juz mowilem jest problem w tym ze sie roznia,no i we wloszech podane jest na makach moc maki w wartosci W ten przepis jest na make o wartosci W170 i nadaje sie do robienia w piekarniku.

1 litr wody

1,5 kg maki mysle ze typu 500 bedzie dobra

8 gram drozdzy latem zima nawet 15

55 gram soli morskiej

70 gram oleju

wszystko po urobieniu ciasta musi wyrastac kolo 3 godziny po czym robimy pizze w zaleznosci od blach jaka mamy i zostawiamy wyrobiona dysk ciasta na blasze jeszcze kolo 3 lub 4 godziny i wtedy mozemy dzialac dalej,wazne jest zeby piec byl rozgrzany na maksa.

mowie z gory ze ten przepis moze nie sprawdzic sie w Polskich realiach.

ciao

Zgłoś 08.10.2005 MC-Maxim

Hmm .... jedno mnie zastanawia ... po wyrobienu czekamy 3 godziny , po uformowaniu dysku nastepne 3 godziny ... to razem 6 godzin :) Czy we włoszech tez robi sie pizze w taki sposób ? Wychodzi z... Pokaż więcej

Hmm .... jedno mnie zastanawia ... po wyrobienu czekamy 3 godziny , po uformowaniu dysku nastepne 3 godziny ... to razem 6 godzin :) Czy we włoszech tez robi sie pizze w taki sposób ? Wychodzi ze trzeba robic z 6 godzinnym wyprzedzeniem.

Zgłoś 22.10.2005 piekarz

dlatego piec musisz miec rozgrzany na maksa bo ciasto jest juz bardzo stare po 6 godzinach a cukru nie daje sie na po to żeby ciasto szyciej rosło (bo od tego są drożdze ) tylko po to żeby cias... Pokaż więcej

dlatego piec musisz miec rozgrzany na maksa bo ciasto jest juz bardzo stare po 6 godzinach a cukru nie daje sie na po to żeby ciasto szyciej rosło (bo od tego są drożdze ) tylko po to żeby ciasto szybciej się zarumieniło i szybciej się upiekło a nie wysuszyło w piekarniku gdzie masz max temperature 250

Zgłoś 27.10.2005 Pizzaiolo

po co cukier do ciasta na pizze to nie jest babka wielkanocna, drogi piekarzu ciasto po 6 godzinach nie jest stare zalezy ile dales drozdzy i od metody jakiej uzyles(1 fazowa, 2 fazowa).słysza... Pokaż więcej

po co cukier do ciasta na pizze to nie jest babka wielkanocna, drogi piekarzu ciasto po 6 godzinach nie jest stare zalezy ile dales drozdzy i od metody jakiej uzyles(1 fazowa, 2 fazowa).słyszales moze kiedyś o czymś takim jak poolisch zostwiasz taki poolisch na 12 do 18 godz potem po drugiej fazie jeszcze na pare godzin i zapewniam cie ze ciasto na pizze robione metoda poolisch nie jest za stare tylko ładnie wyrosniete i dojzale, w takiej metodzie np uzywa sie tylko 2-3 gramy drozdzy na litr wody i po 2 fazie do lodówki.po co ten cukier skoro mąka zawiera cukry. Rozumiem ze w polskich pizzericha daje sie max drozdzy max cukru i ciasto rosnie, ale potem smak jest słodki,a pizza nie powinna byc slodka?????????????????????????????

Zgłoś 14.11.2005 Pitbull

Ale się wymądrza ten Pizzaiolo: a właśnie u nas w Polsce tak się robi!!!!!!!!!!!!!!! Włoch się znalazł.

Zgłoś 15.11.2005 A u nas w polsce sie tak robi

no wlasnie i dlatego pizza przypomina krakersy!!!albo babke wielkanocna!!!!nie wiem od kiedy pizza powinna byc slodka,moze wogole po co dawac pomidory,czy ser jak ciasto mamy slodkie to dajmy od... Pokaż więcej

no wlasnie i dlatego pizza przypomina krakersy!!!albo babke wielkanocna!!!!nie wiem od kiedy pizza powinna byc slodka,moze wogole po co dawac pomidory,czy ser jak ciasto mamy slodkie to dajmy od razu marmolade jakas,albo rodzynki do tego jeszcze cukier puder i mamy ladne ciasto drozdzowe na slodko

Zgłoś 21.04.2006 polaczek

i jeszcze vódki.. będzie zupełnie po polsku.. i bynajmniej nie do ciasta :-) pozdrawiam

Zgłoś 13.05.2006 smakosz

chyba wyszedl ci zakalec

Zgłoś 30.05.2006 kama

W jednej z pizzeri do pizzy dodawane są takie placuszki (czy bułeczki jak kto woli) np. z salami... na smak to ciacho jest takie jak do pizzy.. ale czy napewno? Jeśli ktoś z Was wie jak się to n... Pokaż więcej

W jednej z pizzeri do pizzy dodawane są takie placuszki (czy bułeczki jak kto woli) np. z salami... na smak to ciacho jest takie jak do pizzy.. ale czy napewno? Jeśli ktoś z Was wie jak się to nazywa lub jak zrobić ciasto do tego cuda proszę napiszcie!! Z GÓRY BAAARDZO DZIĘKUJĘ :-)

Zgłoś 07.07.2007 chaZz

tylko zamiast mleka daje wode ;p

Zgłoś 04.11.2007 anette

robiłam pizzę wg. tego przepisu i wyszła bardzo dobra, polecam

Zgłoś 05.09.2009 aniannn

mi tez bardzo smakowala....

Zgłoś 22.01.2012 okitoki

dzieki za przepi extra

Zgłoś 30.04.2014 gość

witam wszystkich zakochanych w pizza! czytam komentarze i cos mi sie robi....mdleje jak widze te przepisy na pizze! a wiec...:absolutnie sie nie daje mleka do ciasta pizze( chyba ze mowimy o nal... Pokaż więcej

witam wszystkich zakochanych w pizza! czytam komentarze i cos mi sie robi....mdleje jak widze te przepisy na pizze! a wiec...:absolutnie sie nie daje mleka do ciasta pizze( chyba ze mowimy o nalesnikach :) ),po drugie, jakosc drozdzy i ilosc. wyobrazcie sobie ,ze na kilogram maki daje sie od 3 do 5 gr drozdzy.a nie 50!najlepiej uzywac swiezych drozdzy a nie w proszku, ktore maja krotka date waznosci. po trzecie a w sumie to po pierwsze MAKA jest najwazniejsza.ciasto musi rosnac...lyzka oleju exra vergine di oliva doda naszemu ciastu sprezystosc.nie walkowac tylko rekomasie pomeczyc. i jeszcze raz rosnac.najlepiejokolo 8 godzin.i potwierdzam ze we wloszech nie robi sie pizzy z ciasta ktore nie uroslo.wiec nie mozliwe jest jej zrobienia i upieczenia w godzine!kwestia cukru.mozna dodac doslownie szczypte, ale wczle nie jest to konieczne.powiedzmy ze cukier jak sie styka z drozdzami to przyspiesza i ulatwia im sie rozmnozyc.i piekarnik(bo podejzewam ze robimy w domu) musi byc naprawde super goracy.najlepiej wetylowany.i nie piecze sie pizzy 20 minut!najwyzej 5-7min na najwyzszym szczebelku.

a-ha.zapomnialabym....mieszkam w italia od 17 lat...