Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na pizzę

Tekst i foto Stokrotka 13-11-2002

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty50 min.?

Składniki:

- 1,5 szkl mąki,
- 3 dkg drożdży,
- 3 łyżeczki oleju,
- 0,5 szkl wody przegotowanej i lekko ciepłej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki cukru.

Jak przyrządzić:

Jeżeli ciasto na drożdżach to wiadomo,że składniki muszą mieć temperaturę pokojową-tak tylko przypominam.
Na początk włączamy piekarnik ponieważ w czasie przygotowywania ciasta równomiernie się nagrzeje to też ma swoje znaczenie. Temperatura jakiej potrzebujemy to 225 stopni.
Do miski wsypujemy mąkę,kruszymy drożdże, wlewamy olej, wsypujemy sól i cukier (ewentualnie jakieś zioła, jeśli chcemy mieć ciasto ziołowe). I włączamy mikser :) Tak tak. Ciasto wyrabiamy mikserem dolewając wodę w miare uznania, aż wszystko się połączy w jednolitą masę. Teraz ciasto wyjmujemy z miski i zagniatamy podsypując mąką aż będzie mieciutkie i gładkie. Zostawiamy w misce pod ściereczką aż wyrośnie w jakimś ciepłym miejscu.
Gdy wyrośnie jeszcze kilkakrotnie zagniatamy ( łatwiej zwiększy swą objętośc i będzie pulchniejsze ).
Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto nadając mu kształt blaszki na której będzie pieczona pizza.
I tyle.
A zanim położycie na nim wszystkie wybrane składniki polecam posmarowac je specjalnym sosem: W kubku mieszamy :koncentrat pomidorowy,mnóstwo ziół, zwłaszcza bazylii,roztary czosnek-3 ząbki ale wielbiciele czosnku powinni wziąć więcej. No i sól.Zresztą jak zwykle przyprawy wg uznania.
Pieczemy to cudo zaledwie 15-20 minut.Wychodzą fajne górki na brzegach jeśli sie je ominie przy smarowaniu tym sosikiem :)
Ciasta wystarcza na blaszkę o wymiarach 30/40 cm.

Uwagi:

Podane proporcje dobrałam sobie sama w miare prób. W oryginalnym przepisie jaki dostałam było:
- 3 szkl mąki,
- 4 dag drożdży,
- 6 łyżek oleju,
- szkl wody.
Ale okazało się ze ciasta jest zbyt dużo no i coś w ogóle nie pasowało. Od kilku lat robię wg przepisu poprawionego i jest niezawodny.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 26.09.2005 adam

W moim mieście Wodzisław jest pizzaeria właściciel przyjechał ze stanów i jego ciasto uznawane jest za nalepsze, zdobyłem przepis od jednego z pracowników choć właściciel bardzo pilnował tajemni... Pokaż więcej

W moim mieście Wodzisław jest pizzaeria właściciel przyjechał ze stanów i jego ciasto uznawane jest za nalepsze, zdobyłem przepis od jednego z pracowników choć właściciel bardzo pilnował tajemnicy przepisu . Więc tak: mąka luksusowa i mąka tortowa pół na pół , letnia woda , szczypta soli i cukru , max 3 dkg drożdży na ok 1/2kg mąk , olej sojowy 2 łyżki . Zarobić ciasto jak w przepisie wyżej , jak będzie gotowe trochę podrośnie trzeba włożyc je do lodówki na ok 1h aż pokryje się skórką na powierzchni , po wyjęciu rozwałkować na wielkość blachy i zagnieśc brzegi dalej to już wiadomo . Adam

Zgłoś 03.10.2005 Asia_Jacek

Maria pozdrawiam i Twoje ciasto na pizze jest naprawde na 5+. super wyrosło i super smakowało... Pozdrawiamy i dzęki za romantyczną kolacje:) pa

Zgłoś 04.10.2005 Marzena

Pizza wyszła super. To było moje ostatnie podejście żeby zrobić pizze, ponieważ wszystkie wcześniejsze próby tzn. pizze z innych przepisów lądowały w koszu, a tą zjedliśmy ze smakiem. Użyłam dro... Pokaż więcej

Pizza wyszła super. To było moje ostatnie podejście żeby zrobić pizze, ponieważ wszystkie wcześniejsze próby tzn. pizze z innych przepisów lądowały w koszu, a tą zjedliśmy ze smakiem. Użyłam drożdży instant bo ze świeżymi mam złe wspomnienia. PYCHA.

Zgłoś 12.10.2005 LUDZIEEE

Ludzie! Zrobiłem ciasto i zauważyłem ze nie mam balchy... moge to zrobic na patelni? Tzn ciasto dac na patelnie i do piekarnika?

Zgłoś 30.10.2005 Kondor

Myślę że warto przeczytać

Pizza to typ placka o rodowodzie włoskim, wypiekanym od wielu stuleci lecz jak prawie wszystko na tym świecie ciągle modyfikowany. Początkowo były to placki pi... Pokaż więcej

Myślę że warto przeczytać

Pizza to typ placka o rodowodzie włoskim, wypiekanym od wielu stuleci lecz jak prawie wszystko na tym świecie ciągle modyfikowany. Początkowo były to placki pieczone na rozgrzanych w ognisku kamieniach, a surowcami była tylko mąka z różnych zbóż i woda.

Zapewne przypadek sprawił że z zarobionego już ciasta upieczono placki dopiero po paru godzinach lub nawet dniach. Wtedy okazało że z przefermentowanego ciasta placki są lepsze w smaku i bardziej pulchne, nastąpił więc wielki krok, bo niewątpliwie poznanie naturalnego „zakwaszania” ciasta był wielkim krokiem w początkach piekarnictwa . Twarde placki jedzone w tamtych czasach, przez ubogą warstwę społeczeństwa, po „wynalezieniu”

„zakwaszania,” były bardziej przyswajalne przez podniebienie i żołądek, zatem pojawiać się zaczęły także na stołach ludzi zamożnych. Były to jednak już placki smarowane miodem, masłem, pastami rybnymi, pastami warzywnymi serami często dekorowane oliwkami. W pomysłach na dekorowanie pizzy przodowała najuboższa warstwa społeczeństwa. Bieda była „ motorem” i wymuszała pomysły czym obłożyć ubogi placek .Dzisiejsza pizza często wygląda jak, piętrowy hamburger i nieraz przegania go kalorycznością więc tylko z nazwy pozostaje tą pizzą dla ubogich z przed wieków.

Jaki naprawdę powinna mieć smak taka prawdziwa włoska pizza? Jaką grubość? Jaką strukturę miąższu? Jaki stopień wypieczenia? Jakie dodatki? Na te pytania jest bardzo trudno jednoznacznie odpowiedzieć. To co jednemu bardzo smakuje drugi zje bo jest głodny a trzeci, wcale tego nie zje woli być głodny, różne mamy podniebienia i upodobania. Dlatego jeśli ktoś podaje przepis na cienką pizze, drugi na grubą ktoś inny z mlekiem inny z jajkami to zaraz odzywają się słowa krytyki: jak można dawać do pizzy mleko lub cukier, przecież pizza to nie drożdżówka itd. itp. Pytam po co rzucać kości niezgody? Różne są upodobania ludzi.

Jestem już życiowo doświadczonym człowiekiem i jak to się mówi z niejednego pieca pizze jadłem. Dlatego chciałbym i ja dorzucić swoją wiedze dotyczącą upieczenia dobrej pizzy do opublikowanych tu przepisów, mając cichą nadzieje że się kiedyś komuś przyda.

Zacznę więc od podstawowego składnika czyli od mąki. Istotnie mąka ma bardzo duży wpływ na jakość wszelkich mącznych wyrobów, po pierwsze z jakiego gatunku rośliny jest uzyskana: żyto, pszenica, kukurydza, ziemniaki, tapioka itp. Po drugie sam typ rośliny w obrębie tego samego gatunku. Po trzecie stopień zanieczyszczenia innymi ziarnami. Po czwarte stopień przemiału. Po piąte ilość glutenu jest to jeden z ważniejszych składników zbóż. Ilość popiołów itd. I wiele jeszcze innych parametrów. Jak widzimy już sama mąka i jej jakość ma wielki wpływ na wyrób finalny.

Woda: ta bywa twarda, miękka, zmineralizowana bardziej, lub mniej. O mniej lub bardziej przyjemnym smaku i zapachu. Jej jakość ma także wielki wpływ na wypiek.

Obecnie wyrób ciasta na pizze bardzo rzadko „ opierany” jest o zakwasy ten typ spulchniania ciasta, ma obecnie zastosowanie w zasadzie tylko przy produkcji ciężkiego pieczywa np. żytniego bądź mieszanego.( np. chleb) Obecnie są tendencje do robienia wypieków w tym także pizzy przy użyciu wyselekcjonowanych suchych drożdży typu instant. Tak jak do produkcji win są selekcjonowane typy drożdży np. .Tokaj, Malaga, Sherry, Bordo, Madera, itp. tak i do produkcji piekarskiej są stosowane różne gatunki drożdży,(dotyczy to szczególnie krajów zachodnich) dające inne czasy narastania, lub inny zapach lub smak. Tymi czynnikami bardzo często uwarunkowane są nasze sukcesy lub niepowodzenia. Bowiem rasa użytych drożdży ma tu kluczowe znaczenie czy wyrób nasz będzie przyjemny w jedzeniu czy też nie Wyrabianie ciasta, wbrew pozorom i sugestią niektórych osób czynność nie bardzo ważna. A to całkowita nie prawda dobre wyrobienie ciasta to co najmniej połowa sukcesu o tym fakcie wie każdy fachowiec z tej branży niestety jak nadmieniłem nie doceniana czynność przez amatorów pieczenia ciast drożdżowych, a szkoda .Wymieszanie mąki z wodą i kręcenie ciasta na pizze na palcu jak w cyrku to taka sztuczka reklamowo- szpanerska. Co zrobiłby taki cyrkowiec gdyby miał do zrobienia 1000 sztuk placków pizzowych zrobić w ciągu swej zmiany (dwa na minutę).Z pomocą muszą przyjść maszyny, dotyczy to także robienia domowych wyrobów, a o ile wygodniej. Osobiście preferuje silną domową maszynkę mieszającą do ciast drożdżowych (nie uniwersalną bo jeśli coś jest do wszystkiego to zazwyczaj do niczego) Nieraz zakupiona tylko do celów kulinarnych niewielka elektryczna wiertarka oraz lewo skrętne mieszadło od jakiegokolwiek robota (tzn. lewo skrętny świński ogonek) lepsza jest od niejednego niby super robota kulinarnego.

Tłuszcz: Do pizzy zalecana jest lekka oliwa z oliwek, lub w naszych realiach oliwa słonecznikowa (oleje rzepakowe, sojowe lniane są ciężkimi olejami i tych osobiście nie polecam do wypieków) Nie polecam także masła i margaryn szczególnie do smarowania tortownic, blach, foremek a to z uwagi na zbyt niską temperaturę spalania się tych tłuszczy. Polecam smalec, omę ewentualnie oliwę, papier do pieczenia, blaszki lub foremki teflonowane. To wszystko ze względu na wysoką temperaturę w jakiej pieczemy pizze, a powinna być bardzo wysoka i tak dla ciasta grubości do 5mm, po wyrośnięciu 10mm temperatura pieca może sięgać 300 stopni Celsjusza, dla ciasta grubego (10mm przed wyrośnięciem) 200 stopni Czas pieczenia bardzo uwarunkowany jest obłożeniem dodatkami i należy go dobrać doświadczalnie. Jeśli pizza nie jest przeładowana dodatkami to w pierwszym przykładzie czyli 10mm grubości po wyrośnięciu i temp 300 stopni czas pieczenia około 6minut.Przy grubym cieście po wyrośnięciu około 20mm i temp poniżej 200 stopni czas pieczenia około 15minut Kuchenki z piekarnikiem gazowym nie są zalecane do pieczenia pizzy proponuje zastąpić je np. prodiżem dwu grzałkowym (dół / góra)

Uwagi końcowe:1. Nigdy nie przeładowywać surowego ciasta nadmiarem dodatków (bardzo ważne) 2.Korzystniej dla dobrych wyników i dla podniebienia jest: podpieczenie ciasta bez dodatków i po nałożeniu takowych dopieczenie pizzy. 3.Nie polecam także dodawanie przypraw ziołowych do samego ciasta. Ta sama ilość ziół posypana na pizze przed pieczeniem o wiele silniej będzie smakowo wyczuwalna niż dodana do samego ciasta.4.Warto zapamiętać że polskie normy informują nas że im wyższy numer mąki tym grubszy przemiał np.2000 to zmielone ziarna bez odsiewu błonnika ale i najzdrowsza mąka. Mąki jasne i bardzo jasne to typy:500 ,450. 5.Bardzo dobrze komponuje się mąka pszenna z mąką kukurydzianą w stosunku 4:1 nadając pizzy jajeczną nutę bez udziału jajek. W tym samym stosunku mąka ziemniaczana zmieszana z pszenną wybiela ciasto i podnosi jego puszystość. Myślę że moje uwagi i sugestie w połączeniu z Państwa przepisami pozwolą innym robić pyszne wyroby. Z poważaniem Kondor.

Zgłoś 02.11.2005 z wapiennej góry:)

Pierwszy raz robiłem pizzę i to wg tego przepisu i wyszla mi rewelacyjnie i tak samo smakowała.Poprostu przepis rewelacja:))Pozdrawiam:)

Zgłoś 06.11.2005 maja

co zrobic by ciasto bylo miekkie

Zgłoś 07.11.2005 sładams

to jest zaje fajna pizza najleprza kturą jadłem pa pa pa :-)

Zgłoś 11.12.2005 Monika

Świetna. Niestety ma jedną wadę. Rodzina nie daje się namówić na pizzę "na telefon", a to była moja deska ratunku w sytuacjach kiedy nie miałam czasu nic zrobić na obiad.

Lubią ... Pokaż więcej

Świetna. Niestety ma jedną wadę. Rodzina nie daje się namówić na pizzę "na telefon", a to była moja deska ratunku w sytuacjach kiedy nie miałam czasu nic zrobić na obiad.

Lubią tylko moją :)

Dzięki za świetny przepis.

Zgłoś 11.12.2005 Monika

Dodam tylko że piekę ją krócej, z termoobiegiem i w niższej temperaturze.

Zgłoś 17.12.2005 Krzysiek

Ja mam takie pytanie czy ktoś wie może jak zrobić taką pizze żeby smakowała jak ze sklepu ponieważ ja nie lubie domowej roboty bo są takie spieczone i kriche a ja takich nie lubie.Jeśli może kto... Pokaż więcej

Ja mam takie pytanie czy ktoś wie może jak zrobić taką pizze żeby smakowała jak ze sklepu ponieważ ja nie lubie domowej roboty bo są takie spieczone i kriche a ja takich nie lubie.Jeśli może ktoś podać przepis to poprosze z góry dzieki. Pozdrawiam Krzysiek.

Zgłoś 18.12.2005 GOLDI

CIASTO NA PIZZE

1. MĄKA PSZENNA 500 LUB 650 2 SZKLANKI

2. WODA OKOŁO 1 SZKLANKA

3. DROŻDZE ½ KOSTKI

4. OLEJ ŁYŻKA , DWIE

5. SÓL DO SMAKU ŁYŻECZ... Pokaż więcej

CIASTO NA PIZZE

1. MĄKA PSZENNA 500 LUB 650 2 SZKLANKI

2. WODA OKOŁO 1 SZKLANKA

3. DROŻDZE ½ KOSTKI

4. OLEJ ŁYŻKA , DWIE

5. SÓL DO SMAKU ŁYŻECZKA

6. CUKIER OPCJONALNIE (POŻYWKA DLA DROŻDZY HEHE)

MĄKA , SÓL , CUKIER ,DROŻDZE, WODA WYMIESZAĆ POD KONIEC MIESZANIA DODAĆ OLEJ ZAGNIEŚĆ CIASTO ODSTAWIĆ W CIEPŁE MIEJSCE DO WYROŚNIĘCIA PIEC W TEMP. 180 STOPNI OKOŁO 15 MINUT

TEN PRZEPIS JEST NAJLEPRZY I BARDZO PODOBNY DO WASZYCH

ALE NIKT NIE PODAJE PRZEPISU NA SOS BO CIASTO JAK CIASTO

JEST I KONIEC A SOS OTO ON PALCE LIZAĆ TERAZ WSZE PIZZE BEDĄ KOZACKIE

OTO ON

KONCENTRAT POMIDOROWY MAŁY SŁOIK PUDLISZKI

PRZYPRAWA DO PIZZY DELIKAT PRAWIE POŁOWA TOREBKI

OLEJ 4 ŁYŻKI

MOŻNA DODAĆ TROCHE KECHAPU DO PIZZY PUDLISZKI

WSZYSTKO WYMIESZAĆ POZMAROWAĆ CIACHO PRZED SKŁADNIKAMI I GOTOWE NA PEWNO BEDZIECIE MISTRZAMI PIZZY

TELEPIZZA SIĘ CHOWA

SMACZNEGO PIZZOZJADACZE

A PRZEPIS JEST MÓJ HIHIHI {JESTEM SKROMNY CO?} BAWCIE SIĘ DOBRZE BO PIECZENIE TO ZABAWA

Zgłoś 18.12.2005 mala

Ej ja ie wiem ale cos z tym przepisem jest nietak. Upieczona juz pizza zgodnie z nim waliła drożdzami na odległość a w smaku czuć było... drożdze. To było ochydne, nie dało się jeść. Nie polecam... Pokaż więcej

Ej ja ie wiem ale cos z tym przepisem jest nietak. Upieczona juz pizza zgodnie z nim waliła drożdzami na odległość a w smaku czuć było... drożdze. To było ochydne, nie dało się jeść. Nie polecam :(

Zgłoś 26.12.2005 jest swietne

do Mala:

po prostu spartolilas ciasto:) mi wyswzlo wysmienite.... przesadzilas zapewne z drozdzami, a wtedy to wlasnie tak smakuje. To ze czegos sie nie potrafi zrobic to nie znaczy, ze j... Pokaż więcej

do Mala:

po prostu spartolilas ciasto:) mi wyswzlo wysmienite.... przesadzilas zapewne z drozdzami, a wtedy to wlasnie tak smakuje. To ze czegos sie nie potrafi zrobic to nie znaczy, ze jest zle. Polecam potrenowac. Ja czasami kombinujejeszcze z ciastem w zaleznosci jaki chce smak uzyskac:) pozdro papa

Zgłoś 02.01.2006 origa

Właśnie dochodzi w piekarniku...robiłam z przepisu Marii...wygląda fantastycznie: jeśli tak też będzie smakować to przestanę zamawiać przez telefon:)

Zgłoś 02.01.2006 origa

smakuje jeszcze lepiej niz wygląda:)otwieram pizzerie,hihi:)

Zgłoś 04.01.2006 mm92

Witam!

Robię pizzę od lat z identycznego przepisu jak "maria".

Pizza wychodzi idealnie, ale z biegiem czasu wprowadziłem małą modyfikacj.

Nie bawię się już w wyras... Pokaż więcej

Witam!

Robię pizzę od lat z identycznego przepisu jak "maria".

Pizza wychodzi idealnie, ale z biegiem czasu wprowadziłem małą modyfikacj.

Nie bawię się już w wyrastanie drożdży czy w zagniatanie.

Wrzucam wszystko, tzn mąkę, wodę, pokruszone drożdże, sól i cukier do miski obrotowej miksera (z napędem misy, bo bezwładnościowy sobie nie radzi) i wszystko miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie dodaję małe ilości mąki, do czasu aż ciasto przestaje przywierać do ścianek misy.

Dobrze wyrobione ciasto powinno po odwróceniu misy wypaść z niej bez odklejania.

Tak wyrobione ciasto odstawiam na ok 30min do lekko podgrzanego piekarnika do wyrośnięcia.

Po tym czasie zagniatam już ręcznie, ale tylko kilka razy, aby zginęły "poduchy" powietrza powstałe przy wyrastaniu i formuję placek na pizze.

Praktycznie własna praca ogranicza się do pilnowania miksera i uformowania placka, a pizza wyrasta i smakuje rewelacyjnie.

Czasami droga na skróty jest na prawdę krótsza :-)

Dodam jeszcze, że jeśli lubicie grube ciasto na pizzy, to możecie po ułożeniu placka na blasze pozostawić je jeszcze do wyrośnięcia. Mój rekord max z takiej ilości ciasta to pizza 10cm, a min 1,5cm. Wszystko zależy głównie od wyrastania ciasta po ułożeniu placka na blasze oraz od długości pieczenia (im dłużej tym lepiej rośnie - optymalny czas to 30min z piekarnikiem gazowym na MAX)

Pozdrawiam i życzę smacznego!

Zgłoś 20.02.2006 księżniczka Pepi

Robiłam pizzę z przepisu Stokrotki, wyszła gumowata i rosła w ustach. A fe.

Następnie spróbowałam przepisu Marii - rewelacja! Ciasto lepsze niż w TelePizzy... Już nigdy nie zamówię przez ... Pokaż więcej

Robiłam pizzę z przepisu Stokrotki, wyszła gumowata i rosła w ustach. A fe.

Następnie spróbowałam przepisu Marii - rewelacja! Ciasto lepsze niż w TelePizzy... Już nigdy nie zamówię przez telefon.

Zgłoś 29.01.2006 mala

Do jest swietnie

Po pierwsze nie kombinowałam nic z ciastem, robilam wszystko zgodnie z przepisem i wyszla ochyda!! Z innych przepisow pizza wychodzi mi pyszna. A po drógie to dlaczego do... Pokaż więcej

Do jest swietnie

Po pierwsze nie kombinowałam nic z ciastem, robilam wszystko zgodnie z przepisem i wyszla ochyda!! Z innych przepisow pizza wychodzi mi pyszna. A po drógie to dlaczego do autorki zwracacie sie Maria? Przeciez jest podane ze nadeslala "stokrotka" a imienia nie ma podanego. :> Czyzby wszystkie pozytywne komentarze na ten przepis wsylala jedna i ta sama osoba? A dokladnie sama stokrotka?? :>

Zgłoś 29.01.2006 duża

Do MAŁA .Zerknij z łaski swojej na pierwszy komentarz.Napisała go MARIA.Może o to o nią chodzi w komentarzach i jej przepis?Najpierw pomyśl,a później mów lub w tym wypadku pisz.Pozdrawiam.

... Pokaż więcej

Do MAŁA .Zerknij z łaski swojej na pierwszy komentarz.Napisała go MARIA.Może o to o nią chodzi w komentarzach i jej przepis?Najpierw pomyśl,a później mów lub w tym wypadku pisz.Pozdrawiam.

Zgłoś 01.02.2006 xcr

Bardzo fajne ciasto

Zgłoś 02.02.2006 szarpik

Witam!

Ja robiłem z przepisu stokrotki tylko bez miksera , zrobiłem te większe proporcje (te w uwagach) i wyszły mi 2 duże pizze (dla mnie i dla taty:P) piekłem 15 minut w 250 stopniach ,... Pokaż więcej

Witam!

Ja robiłem z przepisu stokrotki tylko bez miksera , zrobiłem te większe proporcje (te w uwagach) i wyszły mi 2 duże pizze (dla mnie i dla taty:P) piekłem 15 minut w 250 stopniach , wyszło świetnie !

ps. ja zeby nie czekać tak długo na wyrośnięcie mam pewien (moze troche prumitywny) sposób : wkładam miske z ciastem do miski z goraca wodą i już po 30 minutach miałem ładnie wyrośnięte , resztę zrobił piekarnik

Pozdrawiam palce lizać

Zgłoś 03.02.2006 Dandi

Dzieki Wielkie bardzo dobre Cisto:):):) palce lizac;) ......

Zgłoś 08.02.2006 matjas

he he he,

probowalem. i jest po prostu super.

a teraz UWAGA> gdzies zapodzial mi sie przepis i za trzecim razem /skleroza ;)/ dalem 1,5 szkl wody no i zabraklo maki. musialem uz... Pokaż więcej

he he he,

probowalem. i jest po prostu super.

a teraz UWAGA> gdzies zapodzial mi sie przepis i za trzecim razem /skleroza ;)/ dalem 1,5 szkl wody no i zabraklo maki. musialem uzupełnic maka razowa ktora byla na podoredziu. do proporcji byla troche za malo drozdzy ale ciasto i tak wyroslo. zeby bylo lepiej na nosa dodalem do niego kminku. sporo.

RAZOWA PIZZA. polecam.

m

Zgłoś 09.03.2006 GAWEL

ZOBACZYMY CO Z TEGO WYJDZIE HEHEH

Zgłoś 09.04.2011 hubert

Przepis pani Mari jest ok zawsze z niego korzystam

Zgłoś 27.03.2006 justa

jak wogle snialas dac do internetu taki beznadzielny przepis powinnas sie leczyc

Zgłoś 09.04.2006 Dominik

Mleko w ciescie na pizze to podstawa. Pamietajcie o tym.

Zgłoś 14.04.2006 stara kuchara

bardzo dobry przepis na ciasto :)wszystko mi wyszlo, a nawet wiecej :P. gratuluje pomysłu!! ciasto jak marzenie! pozdrawiam!!!

Zgłoś 21.04.2006 Anetka74

Ciasto jest super, łatwe do zrobienia i pyszne.

Zgłoś 21.04.2006 Marcia

PYSZNE, latwe, szybkie. Pozdrawiam i polecam (ps - nie czuc zadnych drozdzy!!)

Zgłoś 22.04.2006 jola

dobrze ze w internecioe sa przepisyna pizze,mozna z nich skorzystac ,tylko nie wiadomo ktory njlepszy.ale mam ochote na zrobienie pizzy wiec ktoryc wybiore,mysle ze mi wyjdzie smacznego

Zgłoś 23.04.2006 Makłowicz

od dawna robię ciasto z tego przepisu i zawsze jest OK, polecam ser pleśniowy (jako dodatek a nie substytut żłótego). Jedna tylko uwaga: sera pleśniowego NIE WOLNO kłaść na wierzch, bo wszystko ... Pokaż więcej

od dawna robię ciasto z tego przepisu i zawsze jest OK, polecam ser pleśniowy (jako dodatek a nie substytut żłótego). Jedna tylko uwaga: sera pleśniowego NIE WOLNO kłaść na wierzch, bo wszystko co najsmaczniejsze z niego odparowuje, kiedy jest na wierzchu.

A teraz ide pitrasić pizzę :P

Zgłoś 25.04.2006 Michal

Zaraz wrzucam do pieca. :)) Zobaczymy co wyjdzie.

Zgłoś 09.05.2006 esti

Witam.Bardzo łatwy i ciekawy przepis na pizze.I przede wszystkim prosto opisany:)W końcu mogę spróbować zrobić:)Trzymajcie kciuki,mam dzisiaj w domu koneserów włoskiej kuchni:)Pozdrawiam

... Pokaż więcej

Witam.Bardzo łatwy i ciekawy przepis na pizze.I przede wszystkim prosto opisany:)W końcu mogę spróbować zrobić:)Trzymajcie kciuki,mam dzisiaj w domu koneserów włoskiej kuchni:)Pozdrawiam

Zgłoś 12.05.2006 camyczec

bomba

stokrotkowa pizza

zrobielm opcje 4 razy wiecej skladników

posmarowalem olejem ciasto

zawinalem w brzegi ser

dodalem pieczarek

sos posłodziłem cukr... Pokaż więcej

bomba

stokrotkowa pizza

zrobielm opcje 4 razy wiecej skladników

posmarowalem olejem ciasto

zawinalem w brzegi ser

dodalem pieczarek

sos posłodziłem cukrem

wrzuciłem mozarelle

mniam...

Zgłoś 10.06.2006 Talisker

Z prawdziwą pizzą to niewiele ma wspólnego.

Szczegółnie zastosowanie jako sosu koncentratu pomidorowego.

To jest chyba jakaś "niemiecki" przepis (ci co jedli we "wło... Pokaż więcej

Z prawdziwą pizzą to niewiele ma wspólnego.

Szczegółnie zastosowanie jako sosu koncentratu pomidorowego.

To jest chyba jakaś "niemiecki" przepis (ci co jedli we "włoskiej" pizzerii w Niemczech będą wiedzieli o czym mówię).

Sos do pizzy robi się ze świerzo startych pomidorów !!!

Zgłoś 24.06.2006 karnas

probowalem roznych przepisow rowniez z tego serwisu ale przepis marii jest najlepszy ,dodal bym troszke mniej drozdzy i wiecej maki,ciasto pozatym jest super pulche daje sie cienko formowac i ro... Pokaż więcej

probowalem roznych przepisow rowniez z tego serwisu ale przepis marii jest najlepszy ,dodal bym troszke mniej drozdzy i wiecej maki,ciasto pozatym jest super pulche daje sie cienko formowac i rozplywa sie w ustach

Zgłoś 26.06.2006 pizzerinkaaa

mniam!

Zgłoś 29.06.2006 aga

pizza jest pyszna ciasto troche gumowe ale jest pyszna

Zgłoś 29.06.2006 natalia

pizza jest super ciasto jest pyszne a ci co mówiom ze jest gumowe sami som gumowi :)

Zgłoś 29.06.2006 natalia

pizza jest super ciasto jest pyszne a ci co mówiom ze jest gumowe sami som gumowi :)

Zgłoś 29.06.2006 natalia

pizza jest super ciasto jest pyszne a ci co mówiom ze jest gumowe sami som gumowi :)

Zgłoś 10.07.2006 kisi

ten przepis jest super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 12.07.2006 racjeklav

szczerze mówiąc pizza z tego przepisu jest obrzydliwa wole pizze hut

Zgłoś 12.07.2006 Bastek

DDDDDDDOOOOOOOOOOOBBBBBBBBBBBBBBBRRRRRRRRRRRRRRREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!... Pokaż więcej

DDDDDDDOOOOOOOOOOOBBBBBBBBBBBBBBBRRRRRRRRRRRRRRREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 20.07.2006 ola :)))))))))

jestem w trakcie robienia ciasta(wyjdzie pyszne)

Zgłoś 24.07.2006 ghhtgg

Zgłoś 24.07.2006 ghhtgg

Zgłoś 24.07.2006 pilot

najgorsza jaką jadłem

Zgłoś 30.07.2006 carpe_diem

Wczoraj zrobiłam pizze korzystając z przepisu Stokrotki. Dodałam też piwo do ciasta jak radziła Tetka. I co? PYCHA!! Ciasto naprawdę było bardzo smaczne i chrupiące. A tym, którzy twierdzili że ... Pokaż więcej

Wczoraj zrobiłam pizze korzystając z przepisu Stokrotki. Dodałam też piwo do ciasta jak radziła Tetka. I co? PYCHA!! Ciasto naprawdę było bardzo smaczne i chrupiące. A tym, którzy twierdzili że ciasto jest gumowate radzę: upieczcie je :)) Smacznego

Zgłoś 01.08.2006 lemonka

Musze przyznać że jest naprawdę pyszne, preferuje w ziołach wybrać tymianek pizza wtedy naprawde dobrze smakuje ale każdy według uznania.

Stokrotko nie wiem skąd ten przepis ale serio gen... Pokaż więcej

Musze przyznać że jest naprawdę pyszne, preferuje w ziołach wybrać tymianek pizza wtedy naprawde dobrze smakuje ale każdy według uznania.

Stokrotko nie wiem skąd ten przepis ale serio genialny.

Zgłoś 11.08.2006 sami

mmm wlasnie jem pizze z tego przepisu ;) jest przesmaczna ;) pzdr.

Zgłoś 12.08.2006 Damian

Wczoraj zrobiłem tą pizze :) z tego ciasta wyszła niesamowiicie dobra :)

Zgłoś 12.08.2006 Damian

aaa i do sosu zamiast bazylii dodałem oregano :) przepyszny sos. Ale to juz zależy od gustu

Zgłoś 15.08.2006 dzwonek

Uwaga: jak powinno sie prawidlowo wypiekac pizze, choci mi o sam proces pieczenia.

A wiec: piekarnik musi byc rozgrzany na maxa wraz z termoobiegiem (w pizzerii piec osiaga 400*)

c... Pokaż więcej

Uwaga: jak powinno sie prawidlowo wypiekac pizze, choci mi o sam proces pieczenia.

A wiec: piekarnik musi byc rozgrzany na maxa wraz z termoobiegiem (w pizzerii piec osiaga 400*)

ciasto kladziemy na specjalnej blasze ze stali"niebieskiej" - dostepna w makro w cenie okolo 30zl - droga ale warto, badz taniej, na jednorazowych tackach z folii aluminiowej, do wypieku pizzy, koszt okolo 4 zl za 5 tacek ale spokojnie mozna je myc i uzywac kilka razy. Na zwyklej blasze nie wyjdzie poniewaz zbyt wolno sie nagrzewa i efekt bedzie taki jak w przypadku niedogrzanego piekarnika - ser na gorze prawie spalony a ciasto z dolu biale i niedopieczone (w smaku czuc drozdze).

W polowie pieczenia z uwagi na termoobieg warto obrocic pizze o 180* aby byla rowno wypieczona. Czas pieczenia na oko, zalezy od piekarnika ale na ogol okolo 4-5 min.

Pamietajcie, nie wierzcie w budy ze wypieczecie dobre ciasto w temp 220 stopni, piekarnik trzeba rozgrzac tak jak sie da na maxa, wraz z termoobiegiem!

Zgłoś 16.08.2006 pati smakoz

wlasnie przeczytalam ten przepis i opinie ludzi ..mam nadzieje ze wyjdzie a relacje zdam jak ja zjem:):P

Zgłoś 12.03.2007 Teres

dobry przepis, wczoraj jadłem pizze z tym ciastem. wydało mi się jedynie że było trochę za mało ciasta na całą blachę. poza tym pycha :)

Zgłoś 21.08.2006 artemizja_19

wypóbowałam i ...jest pyszna! nigdy nie udało mi się zrobic tak dobrego spodu!

POLECAM WSZYSTKIM! :))))

Zgłoś 23.08.2006 Editt17

Ogołnie pizza zajebista ale mi się piekła nie całe 10min. Teraz czekam na chłpoaka i jemu też zrobie:-). Już się nie może doczekac jak wróci z pracy

Troszkę ciasto małe mi wyszło i ledwo... Pokaż więcej

Ogołnie pizza zajebista ale mi się piekła nie całe 10min. Teraz czekam na chłpoaka i jemu też zrobie:-). Już się nie może doczekac jak wróci z pracy

Troszkę ciasto małe mi wyszło i ledwo wyrosło ale pewnie dlatego że nie czekałam tych 20min na wyrośnięcie tylko odrazu dałam do piekarnika

JESZCZE RAZ WAM MÓWIE WARTO SPRÓBOWAĆ!!!!!!!

NAŻARŁAM SIĘ DWOMA KAWAŁKAMI A GDZIE JESZCZE 6:-)

Zgłoś 25.08.2006 Kiry

przepis na cienkie ciasto (ja tylko takie toleruje)

2-3 szklanki mąki pszennej (typ 500)

pół opakowania drożdzy suszonych (jaieś 3-4 gramy) np Dr Oetker

płaska łyżeczka soli... Pokaż więcej

przepis na cienkie ciasto (ja tylko takie toleruje)

2-3 szklanki mąki pszennej (typ 500)

pół opakowania drożdzy suszonych (jaieś 3-4 gramy) np Dr Oetker

płaska łyżeczka soli

płaska łyżeczka cukru

do dwóch łyżek stołowych olivy z olivek

2/3 szklanki mleka 3,2% (ok 200ml)

można dodać troszke oregano i bazyli

składniki wsypać do miski, wymieszac, dolać mleka, olivy i mieszacz, ugniatać. Po ugnieceniu dać ciastu odpocząć ze 2-3 godziny, troszke może podrosnąć, ale tylko troszke, bo chcemy mieć placek cieniutki a nie gnieciucha w stylu Pizza HUt czy Telepizza.

Rozgrzewamy piekarnik do 200-225 st C, sypiemy troche mąki na blache i kładziemy na niej rozwałkowane ciasto. Ja rozwałkowuje je na blasze, zmieniając strony wałkowania, aby nie przywierała do blachy.

Smarujemy sosem, dajemy dodatki i do pieca na 10-12 minut

Ciasta powinno wystarczyc na 2 blachy

Wyrobione i odstane ciasto można schować do lodówki nawet na 1-2 dni. Jest potem jeszcze lepsze niż takie po 2-3 godzinach od zrobienia!! Wypróbowane!! Smacznego

Zgłoś 04.03.2007 monika

robiąc sos do pizzy z koncentratu pamiętajcie o tym, aby nie dać go zbyt dużo, ponieważ wówczas pizza wychodzi kwaśna;/ znam to z autopsji:):):) i proponuję raczej stawiać na pomidory z puszki,... Pokaż więcej

robiąc sos do pizzy z koncentratu pamiętajcie o tym, aby nie dać go zbyt dużo, ponieważ wówczas pizza wychodzi kwaśna;/ znam to z autopsji:):):) i proponuję raczej stawiać na pomidory z puszki, bądź przesmażone na patelni jest smaczniejszy:) preferuję dość gęsty(o konsystencji keczupu)z duża ilością ziół jak:pieprz ziołowy, zioła prowansalskie,oregano,bazylia,majeranek,odrobinka soli i wg upodobań może być czosnek:) a jeśli już o tym: pizzę przed podaniem zawsze smaruję czosnkiem wyciśniętym do lyżki oleju ma ona wówczas aromatyczny zapach:) pozdrawiam i polecam:)

Zgłoś 03.03.2007 wesol

Przepis bardzo dobry ciasto wyśmienite troche mikser dostaje w kosc;) ale ciasto super. a pizza home made jeszcze lepsza:)

Zgłoś 27.08.2006 Zirael

Robilam pizze juz trzy razy, za kazdym po dwie zeby wykarmic cala rodzinke;-) Jest naprawde rewelacyjna!!! Ciasto cienutkie i chrupiace. Radze posmarowac blache oliwa zeby nie przywarla w razie... Pokaż więcej

Robilam pizze juz trzy razy, za kazdym po dwie zeby wykarmic cala rodzinke;-) Jest naprawde rewelacyjna!!! Ciasto cienutkie i chrupiace. Radze posmarowac blache oliwa zeby nie przywarla w razie czego i wierzch pizzy zeby nie namakala od sosu. Do sosu zamiast przecieru daje krojone pomidory firmy "podravka" no i wszystkie włoskie zioła oraz obowiazkowo czosnek. Nie sadzilam, ze pizza robiona w domu moze byc rownie dobra jak z porzadnej pizzerii, a moze i lepsza :D Aha! jeszcze jedno... ja mam dosc nowy piekarnik elektryczny i w zupelnosci wystarczylo piec 15 min. takze uwazajcie zeby sie nie przypalila. JAK NAJBARDZIEJ POLECAM!! Dzieki Stokrotko!!

Zgłoś 27.08.2006 Panczo

Za 5 minut pizza bedzie gotowa!!! Ale bede jadł, mmmmm... MNIAM! Juz mi ślinka cieknie.... cale mieszkanie pachnie jak pizzeria :)

Zgłoś 29.08.2006 idem robić

ide robic pizze !!!!!!!!!!!

Zgłoś 30.08.2006 Kurczak Domowy

Jeszcze nigdy tego nie robiłem,ale spróbuję-zrobię kolację dla mej lubej.

Zgłoś 01.03.2007 asiula

zrobiłam tą pizze była dobra ale następnym razem pewnie będzie o niebo lepsza bo teraz mi się bardzo śpieszyło i ciasto zrobiłam na odwal się. Mimo to było ok, chociaż trochę przywarło do papier... Pokaż więcej

zrobiłam tą pizze była dobra ale następnym razem pewnie będzie o niebo lepsza bo teraz mi się bardzo śpieszyło i ciasto zrobiłam na odwal się. Mimo to było ok, chociaż trochę przywarło do papieru który miałam na blaszce. Ale ogólnie to była smaczne.

Zgłoś 02.09.2006 zoska

dzis sproboje tego przepisu mam nadzieje ze bedzie ok wypowiem sie poo... ;)

Zgłoś 03.09.2006 sejdor10

szykuje się wspaniała pizza

Zgłoś 27.02.2007 Dorota

hey pizza nie zła ale mogła być lepsz ja jestem z wrocławia

Zgłoś 08.09.2006 Ravi

Witam :) zobaczyłem przepis i juz 2 raz z niego dziergam pizze... w sumie w tej chwili rosnie mi ciacho :)

Dziekuje za przepis i pozdrawiam

Zgłoś 26.02.2007

Zgłoś 26.02.2007 Dioda

dzięki napewno będzie dobry a czy znasz tajny składnik na pizze????????

Zgłoś 25.02.2007 ROBERT

CZESC DZIĘKI ZA PRZEPIS. OD DAWNA CHCIAŁEM ZROBIĆ SAM PIZZE. MAM NADZIEJĘ, ŻE MI WYJDZIE I BĘDZIE SMAKOWAŁA. POZDRAWIAM :)

Zgłoś 25.02.2007 ROBERT

CZESC DZIĘKI ZA PRZEPIS. OD DAWNA CHCIAŁEM ZROBIĆ SAM PIZZE. MAM NADZIEJĘ, ŻE MI WYJDZIE I BĘDZIE SMAKOWAŁA. POZDRAWIAM :)

Zgłoś 23.02.2007 eddi

Czy ktośmoże zna przepis na sos jogurtowy taki do pizzy indyjskiej (z telepizzy)?? byłabym wdzięczna.

Zgłoś 16.09.2006 Funisia

Pizza super!!!!!!!!!!!!!!!

Zgłoś 16.09.2006 Silmarien

Ciasto niezwykle ale to niezwykle udane. :D

Dziękuję !

Zgłoś 19.09.2006 Tyśka:P

superr ciasto normalnie niebo w gębie:P;) dziekuje za przepis...to jest moj ulubiony ze wszystkich jakie sprobowalam pozdrawiam:)

Zgłoś 23.09.2006 Arturo

Dzisiaj sprawdziłem przepis na ciasto podany przez Stokrotkę... cała rodzinka zajadała sie pizzą ,że ho ho ... naprawdę super ciasto ...kruche i smaczne .

... Pokaż więcej

Dzisiaj sprawdziłem przepis na ciasto podany przez Stokrotkę... cała rodzinka zajadała sie pizzą ,że ho ho ... naprawdę super ciasto ...kruche i smaczne .

pozdrawiam Arturo

Zgłoś 21.02.2007 olka

dzieki super przepis a najwarzniejsze ze super latwy i smaczny

Zgłoś 01.10.2006 ewa

Ja robiłam wczoraj ciasto na pizzę wg przepisu Marii, wyszło idealne :-) Polecam tylko piec najpierw samo ciasto przez 15minut, nałożyć wszystkie dodatki i całość piec jeszcze 15minut (wtedy te ... Pokaż więcej

Ja robiłam wczoraj ciasto na pizzę wg przepisu Marii, wyszło idealne :-) Polecam tylko piec najpierw samo ciasto przez 15minut, nałożyć wszystkie dodatki i całość piec jeszcze 15minut (wtedy te dodatki nie są tak bardzo "rozparzone"). Pozdrawiam i dziękuję za przepis.

Zgłoś 06.10.2006 Bruno

pszepis od roberto jest de best wyszło doskonale dzięki kolego:)

Zgłoś 07.10.2006 tuska

Zgłoś 08.10.2006 rah

ciasto ok naprawde ładnie rosnie i sie robi... sos dałem od pizzy caprii miazga:)

Zgłoś 09.10.2006 misió

do karpika:

....to se zrób....

Zgłoś 10.10.2006 KANIA

hej robilam wczoraj i mezowi tak zasmakowala ze zazyczyl sobie i dzis. no coz trzeba robic

Zgłoś 21.10.2006 Kaja&Paula

siemka .mamay 12 lat i chcemy udowodnic rodzicom ze jesteśmy duze i szukamy przepisu na pizze !!!!a ty prosze wielkie dzieki mamy nadzieje ze się uda ... Pokaż więcej

siemka .mamay 12 lat i chcemy udowodnic rodzicom ze jesteśmy duze i szukamy przepisu na pizze !!!!a ty prosze wielkie dzieki mamy nadzieje ze się uda POZDRAWIAMY!!!!!!!!!!!!!!!!!1

Zgłoś 24.10.2006

Hej, zrobiłam dziś pizze i juz jej nie ma;) to świadczy ze byla pyszna!!

ciazsto robi sie niezwykle szebko, co jest jego ogromną zaletą, POLECAM WSZYSTKIM

a i jeszcze jedno jakis p... Pokaż więcej

Hej, zrobiłam dziś pizze i juz jej nie ma;) to świadczy ze byla pyszna!!

ciazsto robi sie niezwykle szebko, co jest jego ogromną zaletą, POLECAM WSZYSTKIM

a i jeszcze jedno jakis pan wyzej pisal ze to nie ma nic wspolnego z pizza-no ale bez przesady na prawdziwa wloską można sobie pojsc do rostauracji;) a tu przecież chodzi o przyjemnosc zdrobienia jej samemu w domu, pozdrawiam:)

Zgłoś 13.11.2006 stach

lepiej wode zastapic mlekiem(temp.ok 30*C).rozpuscic w mleku drrozdze na jednolita mase.najlepiej recznie wyrabiac ciasto(nie mikserem)

Zgłoś 12.11.2006 Jasiu

Wszystkim smakowało. Szybko, prosto, po prostu SUPER

Zgłoś 27.10.2006 zaraz zobaczymy

wlasnie zagniotlam ciasto , etraz czekam az podrosnie-jak sie upiecze to powiem czy dobre:)

Zgłoś 27.10.2006 pisze szczerze

ciasto ladnie sie zagniotlo, ladny zapach w kuchni- jednak sama pizza-nie za bardzo mi smakuje.cos mi w niej brakuje,a ze moje podniebienie jest bardzo wymagajace- bede szukac dalej.Jest z pewno... Pokaż więcej

ciasto ladnie sie zagniotlo, ladny zapach w kuchni- jednak sama pizza-nie za bardzo mi smakuje.cos mi w niej brakuje,a ze moje podniebienie jest bardzo wymagajace- bede szukac dalej.Jest z pewnoscia lepsza od tej gotowej knorra, i w sumie jest bardzo prosta-ale po tych komentarzach spodziewalam sie czegos wiecej, pozdrawiam.

Zgłoś 11.11.2006 aska

wiecie mi ten przepis nie pasuje nie smakuje mi :(

szkoda mi ylko mojej pacy i moich skladnikow

Zgłoś 10.11.2006 Menia

Witam! Ciasto Marii przepyszne faktycznie,sos robiłam ten z napoli tez pycha, nawet przypadkiem teściowa sie załapała na kawałek pizzy i jak zawsze krytykowała ,że mi ciasto nie wyszło, tak tym ... Pokaż więcej

Witam! Ciasto Marii przepyszne faktycznie,sos robiłam ten z napoli tez pycha, nawet przypadkiem teściowa sie załapała na kawałek pizzy i jak zawsze krytykowała ,że mi ciasto nie wyszło, tak tym razem ,że za dużo pieczarek dałam,bo ciasto pycha (a teściowa jest taka ,ze musi zawsze coś skrytykowac,dlatego sie nie przejęłam) za to mąż był zachwycony,za tydziń zamówił kolejną ,Dzięki ,PYCHA!!! Warto było tutaj zajrzeć,pozdrawiam.

Zgłoś 19.02.2007 asiula

Ktoś tu pisze że ciasta na pizze nie robi się mikserem. ostatnio robiłam pizze wygniatając rękami myślałam że dostanę szału i wyżucę ciasto przez okno!! Dlatego jutro wyprubuje przepis Stokrotki... Pokaż więcej

Ktoś tu pisze że ciasta na pizze nie robi się mikserem. ostatnio robiłam pizze wygniatając rękami myślałam że dostanę szału i wyżucę ciasto przez okno!! Dlatego jutro wyprubuje przepis Stokrotki tylko mam zamiar zrobić w proporcji 1,5 bo lubię grubsze ciasto. dam znać jak wyszło:)

Zgłoś 09.11.2006 kurek

bylemwlasnie w piotrze i pawle i byly tylko drozdze w granulkach czy takie tez moga byc? nie zaryzykowalem bo wole piescic podniebienie tylko dobrym smakiem

Zgłoś 09.11.2006 Menia

Ciasto proste,ja już od paru lat robię pizze mężowi ale zawsze coś jest nie tak,albo za grube,albo tak twarde że sie nie da ugryźć i poddałam się,ale dziś obiecałam mężowi że zrobię jednak pizze... Pokaż więcej

Ciasto proste,ja już od paru lat robię pizze mężowi ale zawsze coś jest nie tak,albo za grube,albo tak twarde że sie nie da ugryźć i poddałam się,ale dziś obiecałam mężowi że zrobię jednak pizze i zajrzałam tutaj,zarobiłam ciasto Marii i czekam aż mąż da znać że wraca do domu,jestemtroszkę zdziwiona,ponieważ każdy wcześniej zdobyty przepis miał w swoim sładzie jajko lub samo żółtko a tu proszę bez jajka,moe dlatego tamto mi nie wychodziło,już proporcje zmniejszałam kombinowałam jak tylko i nie wychodziło,zobaczymy dziś,pozdrawiam,pa.

Zgłoś 02.11.2006 ŚWIETNA

naprawdę wychodzi super szczeże polecam