Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na pizze

Tekst i foto Ewa 21-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?2 złprosty? min.?

Składniki:

2 szkl. mąki,
3 dag drożdży,
1/2 łyżeczki soli,
3 łyżki oleju,
1/2 szk. ciepłej wody,
1/2 jajka

Jak przyrządzić:

Z wody i drożdży zrobić rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie mąkę z solą połączyć z rozczynem i dodać jajko. Wszysko zagnieść i zostawić do wyrośnięcia.

Potrzebne przybory:

miska i drewniana łyżka

Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.08.2005 gucio

jak mozna robic rozczyn na wodzie ??? zamiast niej uzyjcie mleka, ciasto po upieczeniu jest bardziej pulchne i ma pelniejszy smak :D pozdrawiam

Zgłoś 14.08.2005 Marek

Nie wiem skąd zdziwienie. Do ciasta na pizze dodaje się drożdży a roszczyn robi się na wodzie. To nie babka drożdżowa żeby dodawać mleko. Nie wiem tylko po co do ciasta jajko? No ale każdy ma sw... Pokaż więcej

Nie wiem skąd zdziwienie. Do ciasta na pizze dodaje się drożdży a roszczyn robi się na wodzie. To nie babka drożdżowa żeby dodawać mleko. Nie wiem tylko po co do ciasta jajko? No ale każdy ma swoje metody. Pozdrawiam

Zgłoś 22.08.2005 anka

bardzo przepraszam ale jak mam podzielic jajko na pol ?:(bo w przepisie jest 1/2 jajka

Zgłoś 25.08.2005 pizzaiolo

po co te jajka i mleko!!!!ciasto na pizze sklada sie z maki,drozdzy,wody,soli i oleju lub oliwy z oliwek.choc klasyczne ciasto neapolitanskie nie przewiduje dodatku tluszczu ni oleju ni oliwy ni... Pokaż więcej

po co te jajka i mleko!!!!ciasto na pizze sklada sie z maki,drozdzy,wody,soli i oleju lub oliwy z oliwek.choc klasyczne ciasto neapolitanskie nie przewiduje dodatku tluszczu ni oleju ni oliwy ni smalcu,itp.

Zgłoś 05.01.2006 baranka

jajko ugotowac i przekroic

Zgłoś 29.03.2006 ewi

ja robię tak samo do ciasta dodaję 2żółtka przesiewam mąkę robię dołek pokruszone drożdze zalewam wodą oczywiscie sypie sól cukier kiedy zaczyn podrośnie wszystko fajnie mieszam , robie kule któ... Pokaż więcej

ja robię tak samo do ciasta dodaję 2żółtka przesiewam mąkę robię dołek pokruszone drożdze zalewam wodą oczywiscie sypie sól cukier kiedy zaczyn podrośnie wszystko fajnie mieszam , robie kule którą oblewam olejem i odstawiam do wyrosnięcia ciasto jest super .

Zgłoś 07.04.2006 gucio

co rozumiesz w 1/2 jajka tzn. białko czy żółtko ?????

Zgłoś 30.05.2006 kama

W jednej z pizzeri do pizzy dodawane są takie placuszki (czy bułeczki jak kto woli) np. z salami... na smak to ciacho jest takie jak do pizzy.. ale czy napewno? Jeśli ktoś z Was wie jak się to n... Pokaż więcej

W jednej z pizzeri do pizzy dodawane są takie placuszki (czy bułeczki jak kto woli) np. z salami... na smak to ciacho jest takie jak do pizzy.. ale czy napewno? Jeśli ktoś z Was wie jak się to nazywa lub jak zrobić ciasto do tego cuda proszę napiszcie!! Z GÓRY BAAARDZO DZIĘKUJĘ :-)

Zgłoś 03.01.2007 zuza

Proporcje są właściwe ale jajko trzeba sobie odpuścić (oczywiście żadnego mleka!)i uważać z olejem - gdy dacie za dużo ciasto będzie zbyt kruche...

Powodzenia.

Zgłoś 13.06.2007 gocha

przeprzszam chciałam się zapytać czy ciasto wychodzi cieńkie?

Zgłoś 27.06.2007 Jola

Jest super ,ja robie dokladnie tak samo,nie wiem jak Ty ale ja rozkladam je cienko na blasze jest wtedy najlepsze

Zgłoś 29.09.2008 Szmakosz

Rozczyn?? Szczerze ! Robiłam to ciasto i prawie wogole mi nie wyrosło

Zgłoś 21.03.2010 haszugram

chyba zaczyn kucharzu od siedmiu boleści

Zgłoś 26.04.2016 gość

Osle kto do ciasta dodaje jajko skład ciasta na pizze to drożdże maka woda mineralna nie gazowana olej i sol oslico