Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciasto na pizzę

Tekst i foto fabick 12-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
34 zł-240 min.?

Składniki:


4 dag. drożdży, ok. 1/2 kg mąki, 1/2 szkl. wody, sól, cukier, oliwa z oliwek.

Jak przyrządzić:


Z drożdży, wody, części mąki, połowy łyżeczki cukru i ok. łyżeczki soli zrobić rozczyn i pozostawić na godzinkę w ciepłym miejscu w naczyniu przykrytym czystą szmatką.
Po godzinie wysypać resztę mąki na stolnicę, po środku zrobić wgłębienie i wlać do niego rozczyn oraz około 4 łyżki oliwy. Wyrobić ciasto (wyrabiać jak najdłużej) i pozostawić na około 2-3 godziny w ciepłym miejscu przykryte szmatką (co godzinę wyrabiać żeby nie przeschło). Im dłużej ciasto poleży w ciepłym tym lepsza będzie pizza (idealna będzie po ok. 5-6 godzinach). Formować placek, posmarować sosem i układać resztę składników i ser. Świetne efekty daje skropienie pizzy oliwą z oliwek. Piec 10-15 minut w 250 st.

Potrzebne przybory:


stolnica, szmatka, miska (garnek), 2 ręce :)

Jak podawać?


Uwagi:


Troszkę próbowałem i takie ciasto daje najlepsze efekty.

Czas przygotowania:


Jak w opisie. Im dłużej rośnie, tym lepiej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.03.2006 Edyta

masz poczucie humoru ;) fajnie ze masz takie przepisy bo akurat nie mam :P:P:P:P

Zgłoś 27.06.2007 Jola

wiesz 5-6 godz to chyba lekka przesada

Zgłoś 04.06.2008 Dei

Ciasto jest dobre do pieczenia już po 15-20 minutach rośnięcia, skąd tu nagle 5-6 godzin?!

Zgłoś 14.09.2009 Arexy

z doswiadczenia wiem ze OPTYMALNE ciasto rosnie dzien-dwa w chlodnii (Dominium pizza, In Vito, Telepizza) czy gdzie ja nie robilem

mozna i od razu tylko nie polecam ;) kto jak lubi