Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Ciasto: przekładaniec

Tekst i foto Magdalena 29-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
507 złprosty100 min.wysoka

Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki,
4 jaja,
4 łyżki gęstej śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru pudru,
2 łyżeczki sody.

Krem:
1/2 litra mleka,
1/3 szklanki kaszy manny,
sok z 2 cytryn,
1/2 masła.

Jak przyrządzić:

Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 2 godziny. Następnie podzielić je na 4 jednakowe części i upiec oddzielnie 4 placki na papierze do pieczenia.

Z mleka i kaszy ugotować gęstą masę. Po jej ostygnięciu zmiksować z masłem i sokiem z cytryny.

Placki przełożyć przygotowanym kremem. Na wierzchu polać polewą czekoladową. Można oczywiście przystroić je owocami lub innymi smacznymi ozdobami. Następnie ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 dni, zawinięte w papier i folię.

Na pewno się uda! Smacznego:)))

Potrzebne przybory:

średnia blaszka,
mikser,
miska lub stolnica,
wałek:))

Jak podawać?

Dowolnie, tak jak każdy lubi podawać pyszne ciasto.

Uwagi:

Im dłużej ciasto leży w lodówce, tym nabiera lepszego smaku. Mimo że przepis wydaje się prosty i mało ciekawy, ciasto jest naprawdę rewelacyjne. Polecam, naprawdę warto.

Czas przygotowania:

Główną trudność stanowi wykonanie placków, dlatego zachęcam do wcześniejszego rozwałkowania ich na folii do pieczenia. Będzie dużo łatwiej.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.01.2012

ha ha ha