Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cielęcina chrzanowo-jabłkowa

Tekst i foto M-ka 02-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-4? złśredni180 min.niska/średnia

Składniki:

700 g chudej wołowiny lub cielęciny,
150 ml wody,
sól do smaku,
2 goździki,
1 cebula,
pół pęczka pietruszki,
niwielki por,
gałązka rozmarynu,
2 średnie marchewki,
liść laurowy,
3-5 ziarnkek pieprzu,
3-5 ziarnkek ziela angielskiego.

Sos:
200 g jogurtu naturalnego,
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki tartego chrzanu (może być więcej, bo ok. 4, jeśli bierzemy chrzan ze słoiczka),
sól do smaku,
odrobina granulowanego czosnku,
2 średnie jabłka.

Jak przyrządzić:

Cebulę obrać, wetknąć w nią liść laurowy i goździki. Umieścić ją w garnku z zimną wodą. Usunąć brzydkie liście pora, oczyścić go, po czym przekroić wzdłuż, umyć i pokroić na spore kawałki. Wrzucić do garnka.
Dodać gałązkę rozmarynu, marchewki (w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki), pieprz, ziele angielskie i pietruszkę. Powoli zagotować i osolić do smaku.
Wypłukać mięso w zimnej wodzie, włożyć je do wrzącego wywaru i gotować pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
By zrobić sos, należy wymieszać jogurt z solą, czosnkiem, chrzanem i sokiem cytrynowym na gładki, gęsty sos. Jabłka należy obrać, a następnie zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Sos dokładnie wymieszać, dodać trochę posiekanej natki pietruszki i przełożyć do sosjerki.
Ugotowane mięso pokroić w ok. 1,5-cm plastry i ułożyć na półmisku. Podawać z sosem jabłkowo-chrzanowym.

Jak podawać?

Można podawać z ugotowanymi brokułami lub kalafiorem - oba warzywa dobrze komponują się zarówno z sosem, jak i z mięsem.

Uwagi:

Potrawa dla 3-4 osób.

Czas przygotowania:

Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie mięsa, reszta nie jest nazbyt czasochłonna.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.