Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cielęcina po sułtańsku

Tekst i foto Nana 01-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-330 złśredni-wysoka

Składniki:

450-500 g cielęciny (kilka kawałków cienko pokrojonego surowego mięsa - ważne, by było cienkie),
pół kieliszka czerwonego wytrawnego wina,
płaska łyżka ostrej papryki,
2 łyżki słodkiej papryki,
puszka pomidorów w zalewie,
2 łyżeczki sambalu,
odrobinka masła

Jak przyrządzić:

Starannie nacieramy cielęcinę ostrą i mniejszą ilością słodkiej papryki oraz sambalem do smaku. Kładziemy na dość głębokim talerzu i zalewamy małą ilością wina. Odstawiamy na jedną dobę w chłodne i suche miejsce.
Po 24 godzinach kroimy mięso na wąskie i cienkie paseczki sługości 5 cm i podsmażamy je na maśle.
Robimy sos - pomidorki rozgniatamy widelcem i wraz z odrobinką ich własnego soku wlewamy do rondelka, dodajemy pozostałą ostrą i słodką paprykę oraz niecałą (najlepiej 1/2) łyżeczkę sambalu. Mieszamy i do lekko posmażonego mięsa dodajemy tyle sosu, by pokryć cielęcinę, ale by ta w nim nie pływała. Dusimy to pod przykryciem od 5 do 7 minut.
Voila :)

Potrzebne przybory:

Miska, widelec, nóż, patelnia..

Jak podawać?

Z ryżem gotowanym z jedną kostką bulionu warzywnego (wyjdzie złoty) oraz surówką z kapusty czerwonej.

Uwagi:

Danie bardzo ostre. Jak zwykle w moim przypadku przepis kilknaście razy sprawdzony, lecz wzięty z restauracji, gdzie pierwszy raz to danie jadłam.
Sambal to bardzo ostra, wschodnia przyprawa - dostępna w dobrych sklepach spożywczych.

Czas przygotowania:

Jeśli ktoś by sobie chciał skrócić czas o pozostawianie cielęciny na te 24 godziny - ostrzegam, wyjdzie dobre, ale to nie będzie w żaden sposób "po sułtańsku". Trzeba dać troszkę czasu marynacie, by przeszła na mięsko.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 04.03.2006 Kosmatka

Uuu, ostre :) Podobne jadłam w Sphinxie- stąd ten przepis wziełaś? Naprawde smakowite- czuć, że się je potrawę z bliskiego wschodu.

Zgłoś 04.03.2006 Nana

Nie, ale także coś takiego jadłam w warszawskiem Sphinx. Przepis wzięłam z restauracje Balti & Tandoori w Londynie.

Zgłoś 02.09.2006 PRAWDZIWA Martana

Przepis bardzo dobry i prawdziwy, paste sambal oelek mozna kupic w kazdym supermarkecie, polecam marke Calve ale nie wiem, czy dotarla do Polski, bo kiedy tam bywam, to karmi mnie babcia:). Ja t... Pokaż więcej

Przepis bardzo dobry i prawdziwy, paste sambal oelek mozna kupic w kazdym supermarkecie, polecam marke Calve ale nie wiem, czy dotarla do Polski, bo kiedy tam bywam, to karmi mnie babcia:). Ja tak przyrzadzana cielecine jem z makaronem rurki i salata lodowa, pycha:)

Zgłoś 18.11.2008 erdzi

wlasnie zaczynam robic-lubie ostre jedzenie wiec mysle ze bedzie super.po skonsumowaniu napisze.jeżeli chodzi o sambala to znam go bardzo dobrze i ja osobiście dolożylam mniej do marynaty-zobac... Pokaż więcej

wlasnie zaczynam robic-lubie ostre jedzenie wiec mysle ze bedzie super.po skonsumowaniu napisze.jeżeli chodzi o sambala to znam go bardzo dobrze i ja osobiście dolożylam mniej do marynaty-zobaczymy czy słusznie.