Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cielęcina w sosie potrawkowym

Tekst i foto Brytyjski akczent 02-02-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni--

Składniki:

750 g cielęciny z łopatki lub z mostka, 300 g włoszczyzny, sól, 1 litr wody, 40 g masła, 40 g mąki, 2,5 szklanki wywaru, 1 żółtko, sok z cytryny, zielenina.

Jak przyrządzić:

Cielęcinę z łopatki lub mostek włożyć do odmierzonej ilości wrzącej wody, osolić, gotować bardzo powoli ok. 20 minut. Następnie dodać włoszczyznę i jeszcze gotować ok. 30 minut. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcie w poprzek włókien mięsnych, wyjąć także włoszczyznę. Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać do wywaru, zagotować. Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny, zaciągnąć surowym żółtkiem. Podawać mięso z ryżem ugotowanym na sypko, oblane sosem, obficie posypane zieloną pietruszką, koperkiem lub przybrane włoszczyzną.

Jak podawać?

Na talerzu ;-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 19.02.2010 eF

cielecina to nie drob.