Cielęcina w sosie potrawkowym
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
- | - | średni | - | - |
Składniki:
750 g cielęciny z łopatki lub z mostka, 300 g włoszczyzny, sól, 1 litr wody, 40 g masła, 40 g mąki, 2,5 szklanki wywaru, 1 żółtko, sok z cytryny, zielenina.Jak przyrządzić:
Cielęcinę z łopatki lub mostek włożyć do odmierzonej ilości wrzącej wody, osolić, gotować bardzo powoli ok. 20 minut. Następnie dodać włoszczyznę i jeszcze gotować ok. 30 minut. Miękkie mięso wyjąć, pokrajać na porcie w poprzek włókien mięsnych, wyjąć także włoszczyznę. Mąkę rozetrzeć z masłem, dodać do wywaru, zagotować. Sos przyprawić do smaku sokiem z cytryny, zaciągnąć surowym żółtkiem. Podawać mięso z ryżem ugotowanym na sypko, oblane sosem, obficie posypane zieloną pietruszką, koperkiem lub przybrane włoszczyzną.Jak podawać?
Na talerzu ;-)
Bezglutenowe muffiny z jabłkiem i kruszonką
Prosty i szybki pomysł na zdrowy smakołyk. Coraz więcej osób cierpi z powodu nietolerancji glutenu i przez to odmawia sobie wiele ogólnodostępnych smakołyków. Problem dotyczy głównie wypieków, dlatego warto samodzielnie zmodyfikować przepisy i np. przygotować bezglutenowe muffiny. Z dodatkiem jabłka i kruszonki w nowej odsłonie przywrócą wspomnienia smaku szarlotki.

Wątróbka w sosie śmietanowo–ziołowym
Nie da się ukryć, wątróbka drobiowa to jeden z najtańszych produktów z kategorii „mięso”. Do tego bardzo zdrowy. Jeśli smak wątróbki nie jest nam obcy, to korzystajmy z szeregu przepisów, dzięki którym stanie się smaczna, a nawet bardzo smaczna. Jedną z takich receptur jest wątróbka w sosie ze śmietany i suszonych ziół. Do wątróbki bardzo pasują wszystkie zioła składające się na tzw. przyprawę prowansalską. Każde z nich z osobna lub jako mieszanka ziół stanowią idealne uzupełnienie smaku dobrze usmażonej wątróbki.
Komentarze
Zgłoś 19.02.2010 eF
cielecina to nie drob.