Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Ciociosan domowy

Tekst i foto Iza 27-11-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.-

Składniki:

7 l przegotowanej wody, 3 kg cukru, 1 kg ryżu, 10 dag rodzynek, 15 ziarenek goździków, 2 opakowania cukru waniliowego, 1 butelka soku z cytryny, 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0,5 łyżeczki imbiru, 10 ziarenek pieprzu.

Jak przyrządzić:

Wszystkie składniki pozostawić w gąsiorku na 8 tygodni, a nastepnie przecedzić i gotowe.

Potrzebne przybory:

gąsiorek

Uwagi:

Trochę trzeba poczekać, ale naprawdę pycha.
Smacznego :0)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.04.2007 Krzysztof

Ok!ale bez drożdży?chyba nie zacznie fermentować? Proszę odpisz!Pozdrawiam!

Zgłoś 13.04.2007 MASZA

Myślę, że wystarczą rodzynki, jednak duże ryzyko dzikich drożdży i chemii na ogólnodostępnych rodzynkach, zwłaszcza z hipermarketów.

Zgłoś 12.05.2008 LEON

troche inny przepis ale rewelacja, sam robiłem

Wino CIOCIOSAN

15 litrów przegotowanej i ostudzonej wody

2 kg ryżu opłukanego

5 kg cukru

20 dkg drożdż... Pokaż więcej

troche inny przepis ale rewelacja, sam robiłem

Wino CIOCIOSAN

15 litrów przegotowanej i ostudzonej wody

2 kg ryżu opłukanego

5 kg cukru

20 dkg drożdży

20 dkg rodzynek opłukać

4 cytryny sparzone i pokrojone

4 cukry waniliowe

30 szt ziela angielskiego

50 szt goździka

16 szt pieprzu czarnego

po łyżce tymianku, imbiru, gałki muszkatułowej

Cukry rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić.

Wszystkie składniki wrzucić do dymiona i zalać ostudzoną wodą. Zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i zostawić na 6 tygodni w ciepłym miejscu. Zlać, dodać 1kg rozpuszczonego cukru i pozostawić na 4 tygodnie.

Po tym czasie zlewać do butelek.

Oczywiście można zrobić z połowy składników

Zgłoś 06.04.2013 gość

ja dodaję jeszcze na tą ilość wody - 1 płaska łyżeczkę majeranku - nadaje wtedy taki lekko wytrawny smak .