Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Coq au vin (kurczak w winie)

Tekst i foto Margot 10-11-2003

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.?

Składniki:

- po galazce tymianku i natki,
- 2 listki laurowe,
- 12 szalotek,
- 10 dag boczku,
- kurczak (1,5 kg),
- pieprz,
- sol,
- 3 lyzki masla,
- 3 lyzki maki,
- 4 lyzki koniaku,
- 1/2 l wytrawnego czerwonego wina,
- 30 dag pieczarek.

Jak przyrządzić:

1) Liscie laurowe, tymianek i natke zwiazac. Szalotki obrac. Boczek oraz 2 szalotki pokroic. Kurczaka oplukac i pokroic na porcje.
2) Rozgrzac polowe porcji masla, dodac boczek i cale szalotki. Mieszajac, podsmazyc, az cebula sie zeszkli. Lyzka cedzakowa wyjac skrwarki oraz cebule i przelozyc na talerz.
3) Na tym samym tluszczu obsmazyc na rumiano porcje kurczaka. Do miesa wlozyc uprzednio pokrojone cebule i skwarki, wsypac make, zalac koniakiem oraz winem, dodac zwiazane w peczek ziola. Gotowac 45 minut na malym ogniu.
4) Pieczarki oczyscic, pokroic w plasterki i dusic kilka minut na pozostalym masle. Doprawic pieprzem i sola.
5) Wyjac mieso. Do sosu dodac pieczrki oraz obsmazone cale cebulki, gotowac jeszcze 5 minut. Mieso podawac polane sosem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 18.04.2004 Margot

Doskonale zdaje sobie sprawe, ze co oznacza slowo 'coq'... Wedlug oryginalnego francuskiego przepisu do przygotowania tej potrawy wykorzystuje sie mieso mlodego koguta, ale doskonale p... Pokaż więcej

Doskonale zdaje sobie sprawe, ze co oznacza slowo 'coq'... Wedlug oryginalnego francuskiego przepisu do przygotowania tej potrawy wykorzystuje sie mieso mlodego koguta, ale doskonale pasuje do niej (a nawet znacznie czesciej sie wykorzystuje sie do przygotowania) miesa kurczaka... Jakkolwiek jednak danie z kurczakiem czy kogutem nosi nazwe "coq au vin" :-)

Pozdrawiam.

Zgłoś 20.03.2004 szafa

taa.... piszesz 'coq au vin' a dajesz kurczaka..... od kiedy kogut jest kurczakiem? papa...

Zgłoś 30.11.2005 gabrysia

bardzo lubię tą potrawę, ale nie mam pojęcia jakie dodatki do mniej pasują. Zazwyczaj robię ziemniaczki faszerowane. Z czy podaje się tą potrawę we Francji?

Zgłoś 03.07.2007 Moonflower

Do tej potrawy najbardziej pasuje bagietka oraz czerwone,wytrawne wino-najlepiej te, ktorego uzywalo sie do gotowania.