Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cosik a la Ballantines

Tekst i foto Izunia 24-03-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
1,5 litra? złprosty120 min.?

Składniki:

- 2 puszki mleka skondensowanego - zagęszczonego, słodzonego
- 1 litr rumu

Jak przyrządzić:

Zagotować mleko (wkładając puszki - nie otwierać ich - do wody, musi ona je przykrywać w całości)- gotować przez 2 godziny. Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia.
Kiedy mleko ostygnie należy zawartość puszek wrzucić do wysokiego naczynia i dodać rum, zmiksować na wolnych obrotach aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać masę do buteleczki i odczekać jeden dzionek - a potem to już tylko sama przyjemność :)

Potrzebne przybory:

Mikser i garnek wody

Uwagi:

Mleko gotujemy w puszkach, których nie należy otwierać przed ugotowaniem! - w wyniku tego procesu powstanie nam masa przypominająca toffi. Miksowanie takiej masy jest troszeczkę pracochłonne, bowiem trzeba to robić na wolnych obrotach miksera. Rum powinien być oryginalny i nie należy go zastępować innymi nalewkami :)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 28.04.2005 ___mao

chyba a'la Baileys

tak czy inaczej, na pewno dobre

ślina mi spływa strumieniami..

..zrobię przy następnej okazji

(albo po pijanemu, żeby wszystkiego nie wypić ju... Pokaż więcej

chyba a'la Baileys

tak czy inaczej, na pewno dobre

ślina mi spływa strumieniami..

..zrobię przy następnej okazji

(albo po pijanemu, żeby wszystkiego nie wypić już pierwszego dnia)