Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinia albo kabaczek panierowane

Tekst i foto Ruda 23-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni? min.duża

Składniki:


cukinia/kabaczek, sól, mąka, bułka tarta, jajka, olej

Jak przyrządzić:


Kabaczek/cukinię obrać ze skórki (jeśli młode i miękka skórka, to w sumie nie trzeba), pokroić na plastry grubości około 1 cm, wyjąć gniazda nasienne (jeśli młode i miękkie pestki, to też nie trzeba), posolić. Resztę przygotować jak na schabowe, czyli na talerzykach mąka, jajko roztrzepane z odrobiną soli i bułka. Cukinia/kabaczek nie mogą długo leżeć posolone, bo się robią za słone, a w dodatku zbyt miękkie po usmażeniu - to bardzo ważne, bo to, czy danie będzie naprawdę pycha, zależy w dużej mierze od wyczucia! Więc następnie obtaczać koła (ale lepiej poprzecinać na półksiężyce - wtedy się więcej na patelni zmieści) kolejno w mące, jajku i bułce i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć, aż kabaczek będzie miękki - co sprawdzamy widelcem.

Potrzebne przybory:


patelnia, talerzyki itp.

Jak podawać?


Po usmażeniu gotowe do jedzenia, ale długo są gorące w środku, więc trzeba uważać. Mnie smakują też na zimno, jeśli nie są zbyt nasiąknięte olejem.

Uwagi:


Jestem mistrzem domowym w smażeniu tej potrawy, naprawdę można rozmaite zrobić z tego danie - co zresztą zależy też od samego warzywa, bo inaczej smakuje młody kabaczek, a inaczej stary (ja osobiście bardziej lubię stare, bo są słodkawe - chociaż wtedy się trzeba męczyć ze zdrewniałą skórką, żeby ją obrać). Lepiej nie kłaść na nie dość rozgrzany olej, bo wtedy strasznie nim naciągnie. Ale w ogóle: pychota - ja mam cały sierpień co roku kabaczkowy:)

Czas przygotowania:


Czas zależy od tego, ile chcemy sobie tego nasmażyć - można nawet cały dzień:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.07.2006 Kamil

rzeczywiscie mile i proste tylko przydaloby sie cos do tego. Chociaz ja sam tez raczylem sie sama cukinia

Zgłoś 21.08.2006 Moniq

Ja smażyłam wczoraj z tym, że z małym urozmaiceniem. Po usmażeniu na plastry kabaczka kładę plaster cebuli i plaster pomidora i zostawiam na patelni aż warzywa zmiękną (pomidorami w dół)

... Pokaż więcej

Ja smażyłam wczoraj z tym, że z małym urozmaiceniem. Po usmażeniu na plastry kabaczka kładę plaster cebuli i plaster pomidora i zostawiam na patelni aż warzywa zmiękną (pomidorami w dół)

Zgłoś 30.05.2008 S.G.

A ja do jajka dodaję starty żółty ser (na dużych oczkach tarki - trochę wtedy potrzeba więcej jajek) i na końcu, jak zostaje mi reszta jajka z serem ( a musi zostać !) to , po usmażeniu cukinii... Pokaż więcej

A ja do jajka dodaję starty żółty ser (na dużych oczkach tarki - trochę wtedy potrzeba więcej jajek) i na końcu, jak zostaje mi reszta jajka z serem ( a musi zostać !) to , po usmażeniu cukinii z jednej strony i przełożeniu na drugą w środek tego kółka z cukini werzucam resztę jajka z tym startym serem (oczywiście to jajko w środku musi się "ściąć", a ser rozpuścić) - pychota!