Cukinia smażona
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | ? zł | prosty | 15-30 min. | ? |
Składniki:
średnia cukinia, jajka, żółty ser, mąkaJak przyrządzić:
Cukinię obieramy, kroimy na plastry (grubość ok. 1-2 cm), wycinamy nasiona, krążki solimy, pieprzymy i przyprawiamy tym, czym lubimy. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy starkowany żółty ser i odrobinę mąki, roztrzepujemy i doprawiamy (żółtego sera może być sporo). Konsystencja powinna być troszkę gęściejsza i lepiej, aby to było za sprawą żółtego sera. Na rozgrzany tłuszcz wykładamy krążki cukinii i obsmażamy lekko z obu stron, po czym do środka wkładamy roztrzepane jajko z serem i mąką, zasmażamy i jemy. Smacznego.Uwagi:
Długość zasmażania zależy od grubości krążków cukinii, podsmażać cukinię należy przez krótki czas na gorętszym tłuszczu, a zasmażać na mniejszym gazie.
Muffiny w wersji wytrawnej
Muffiny to popularny rodzaj wypieku, ale głównie na słodko – w formie deseru. Coraz częściej babeczki pojawiają się także w wersji wytrawnej, podawane jako przystawka lub rodzaj drugiego śniadania. Delikatne ciasto w połączeniu z szynką, oliwkami i żółtym serem to pewniak na rozmaite spotkania rodzinne lub ze znajomymi.

Tradycyjne leczo węgierskie
Podobno w leczo najważniejsze są proporcje. Tyle samo papryki, co pomidorów i kiełbasy. Pozostałe składniki dodaje się już według gustu. Z cebulą trzeba uważać, ma być tylko dodatkiem, a ostrych papryczek dajemy tyle, ile wytrzyma nasze podniebienie. Oczywiście, można te proporcje zlekceważyć, można dolać wino, nawtykać innych warzyw, ale ten właśnie skład stanowi o oryginalnym smaku potrawy.
Komentarze
Zgłoś 09.05.2007 xactive
Zrobiłem tom cukinie dzisiaj i nawet mi smakowało ;)
Moja sugestja to użyć ostrego sera zółtego ( ostrego nie w sensie że z dodatkiem pieprzu czy chili tylko takiego dobrego o dojrzałego ... Pokaż więcej
Zrobiłem tom cukinie dzisiaj i nawet mi smakowało ;)
Moja sugestja to użyć ostrego sera zółtego ( ostrego nie w sensie że z dodatkiem pieprzu czy chili tylko takiego dobrego o dojrzałego o ostrym smaku ;)