Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinia w oliwie

Tekst i foto Kobrik 18-07-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? zł-? min.?

Składniki:

5 małych cukini, 4 ząbki czosnku, natka pietruszki, 1 papryczka chili, oliwa z oliwek

Jak przyrządzić:

Wcześniej umyte cukinie kroimy wzdłuż w cienkie plastry, które następnie podpiekamy bezpośrednio na grillu, do momentu kiedy cukinie się lekko przypieką. Podpiekamy z obu stron. Tak przygotowane cukinie układamy w płaskim naczyniu i zalewamy wcześniej przygotowanym miksem z posiekanej natki (wystarczy pół pęczka), czosnku, papryczki chili i oczywiście oliwy. Cukinie nie mają pływać w oliwie, ale powinno być jej sporo. Pychotka, nawet kilka dni po grillu :) Dopuszczalna jest podobna opcja tego smakołyku, ale z bakłażanów, jednak cukinie są tańsze. Smacznego!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 31.07.2005 kasia wegetarianka

Cukinie sa pyszne tez bezposrednio z grilla polane takim sosem.Ale jak zostaja mi warzywa z grilla to tez je tak przyrzadzam, ale dodaje jeszcze wlasnie baklazana, pieczarki, cebulke, papryke, z... Pokaż więcej

Cukinie sa pyszne tez bezposrednio z grilla polane takim sosem.Ale jak zostaja mi warzywa z grilla to tez je tak przyrzadzam, ale dodaje jeszcze wlasnie baklazana, pieczarki, cebulke, papryke, zalewam oliwa z czosnkiem a bezposrednio po nalozeniu na talerz polewam jeszcze odrobinka aceto balsamico. do tego pieczywo czosnkowe i przekaska 1 klasa.

Zgłoś 25.08.2005 drAka

zgadzam sie z Kasią,ocet balsamiczny z Modeny jest do grila idealny ale ja uzywam go przede wszystkim do mięs.pasuje do miesa czerwonego i białego.nie czekam,az się "zrobi" tylko podle... Pokaż więcej

zgadzam sie z Kasią,ocet balsamiczny z Modeny jest do grila idealny ale ja uzywam go przede wszystkim do mięs.pasuje do miesa czerwonego i białego.nie czekam,az się "zrobi" tylko podlewam od samego początku systematycznie obracając mięso.zajęcie czasochłonne ale efekt porażający.do takiego octu mozna dodac czosnek drobno siekany,pietruszkę i troche oliwy.doskonały jest też rozmaryn.tak sie jada na Sycylii.proszę nie komentowac mojej interpunkcji,jesten lekarzem nie polonistka.smacznego.

Zgłoś 03.09.2005 JuSTynKa =D

własnie spróbuje zrobić taka cukinie =D zobaczymy co mi tu wyjdzie :P:P

Zgłoś 11.09.2005 Ania

a ja bardzo czesto robię sobie bakłażan na taki sposób własnie, tylko bez chily. Ugrillowane cienkie plastry bakłażana (lub podsuszone na patelni bez tłuszczu) przekładam na zmainę z posiekana ... Pokaż więcej

a ja bardzo czesto robię sobie bakłażan na taki sposób własnie, tylko bez chily. Ugrillowane cienkie plastry bakłażana (lub podsuszone na patelni bez tłuszczu) przekładam na zmainę z posiekana natka pietruszki + oliwa+posiekany czosnek. Na koniec odwracam, by spód był na wierzchu. Spróbowałam tej przekąski u kolezanki we Włoszech i bardzo polubiłam ..mniam ;-)

Zgłoś 07.03.2006 filip

Pyszne ja robie to troche od konca,marynuje cukinie lub baklazany w oliwie a puzniej to gril

Zgłoś 25.07.2006 Jamajka wegetarianka

No to jeszcze tylko brakuje koziego serka,delikatnie posypanego na grillowanych warzywach( może być feta-najlepsza grecka,ale ta nasza też jest O.K.).Jeśli chcę czegośbardziej efektownego,to z t... Pokaż więcej

No to jeszcze tylko brakuje koziego serka,delikatnie posypanego na grillowanych warzywach( może być feta-najlepsza grecka,ale ta nasza też jest O.K.).Jeśli chcę czegośbardziej efektownego,to z tak przygotowanych warzyw robię ruloniki z fetą lub pomidorkiem,podlewam sosem i balsamiczną Modeną....Hmmmmm