Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Cukinia w panierce

04.10.2011

Tanie danie. I dzięki patentowi z kostką rosołową naprawdę smaczne. Można z dwóch niewielkich cukinii przyrządzić obiad dla czterech osób. Charakter placuszków zależy od tego, jaki smak reprezentuje kostka rosołowa. Bulion warzywny w kostce jest delikatny, cielęcy daje szlachetny aromat, a grzybowy nada placuszkom mocnego charakteru.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złprosty30 min.wysoka

Składniki:



2 cukinie,
pół szklanki mleka,
2 jajka,
1 szklanka mąki pszennej,
1 kostka rosołowa,
olej do smażenia,
sól i pieprz.

Jak przyrządzić?



Cukinie myjemy, ale nie obieramy.

Kroimy na okrągłe, centymetrowe plasterki i obsypujemy je solą i pieprzem.

W misce miksujemy mąkę, jajka, mleko, rozkruszoną kostkę rosołową wyrabiając gęste ciasto.

Plastry cukinii maczamy w cieście i smażymy z obu stron na gorącym oleju.

Kiedy uzyskają złoty kolor, zdejmujemy je z patelni na papierowy ręcznik, by osączyć z tłuszczu.

Jak podawać?



Podajemy gorące.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 05.10.2011 Bogdan z Kalisza

Ale na czym smazymy te cukinie ??? Oprucz tego ze na patelni to jaki tłuszcz - masło, smalec, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej arachidowy czy morze gi ???

Zgłoś 05.10.2011 Ojciec

Pocięta na drobne plasterki lekko podpieczona, doprawiona jako podstawa do jajecznicy - pycha!

Zgłoś 16.10.2011 Cukinia

Bogdanie,najlepiej na oleju silnikowym.A tak naprawdę to większość potraw smażymy na dobrym oleju i jest ok. Cukinia i brokuły to są genialne warzywa i można z nimi robić cuda.Jeść na zimno ,na ... Pokaż więcej

Bogdanie,najlepiej na oleju silnikowym.A tak naprawdę to większość potraw smażymy na dobrym oleju i jest ok. Cukinia i brokuły to są genialne warzywa i można z nimi robić cuda.Jeść na zimno ,na ciepło,następnego dnia też. Tak trzymać.Pozdrowionka.Bogdanie nie marudź i usmaż sobie takie placuszki!

Zgłoś 23.03.2012

próbowałem już tego, ale wydaje mi się że lepiej nie panierować cukinii

www.przepisydnia.blogspot.com

na pewno też umiesz zrobić coś specjalnego, przy czym nie trzeba się napracować,... Pokaż więcej

próbowałem już tego, ale wydaje mi się że lepiej nie panierować cukinii

www.przepisydnia.blogspot.com

na pewno też umiesz zrobić coś specjalnego, przy czym nie trzeba się napracować, wyślij zdjęcie i przepis, nie zapomnij się podpisać, aby przepis nie został anonimowy

Zgłoś 09.12.2016 magda_lenka

Proponuję zamienić kostkę rosołową na bulion warzywny w koncentracie, taki w butelce do rozcieńczenia (ma go w swojej ofercie Krakus). Ma zdrowy skład "bez e", glutaminianu i innych po... Pokaż więcej

Proponuję zamienić kostkę rosołową na bulion warzywny w koncentracie, taki w butelce do rozcieńczenia (ma go w swojej ofercie Krakus). Ma zdrowy skład "bez e", glutaminianu i innych polepszaczy, od których aż roi się w kostce rosołowej. Będzie zdrowiej!