Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cukinia z sosem czosnkowo- koperkowym

Tekst i foto Danka Daniłowska 03.09.2010

Mój przepis na cukinię jest prosty i tani - idealny dla osób zapracowanych lub nie lubiących spędzać dużo czasu w kuchni. Przysmażona, chrupiąca cukinia z nieco ostrym, czosnkowym sosem może być znakomitą przekąską na spotkaniu towarzyskim.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
416 złprosty60 min.średnia

Składniki:

3 nieduże młode cukinie,
10 dag mąki,
olej do smażenia,
sól, pieprz.

Sos:

15 dag chudego twarożku,
2 ogórki gruntowe,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka oliwy,
jogurt naturalny 200 ml,
1 łyżka soku z cytryny,
pół pęczka koperku,
sól, pieprz,
cukier do smaku.

Jak przyrządzić?

Umyte cukinie pokroić w ukośne plastry.

Posolić, ułożyć na sicie i odstawić na pół godziny, żeby obciekły z soku.

W tym czasie przygotować sos.

Ogórki obrać.
Zetrzeć na tarce jarzynowej.

Posolić i odstawić, żeby puściły sok.

Następnie odcisnąć.

Twarożek utrzeć z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem.

Dodać odciśnięte ogórki, pokrojony koperek, sok z cytryny, łyżkę oliwy.

Doprawić pieprzem, cukrem i solą.

Odstawić do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły.

Cukinię obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.

Jak podawać?

Podawać ciepłą razem z sosem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.05.2011 eliza

Wygląda rzeczywiscie bardzo smakowicie ,a ja jesli juz zrobie to danie,a zrobie na 100% bo to juz niedługo sezon na cukinie,to własnie bedzie to przystawka np. do twarożków Hochlanda ,tych nowyc... Pokaż więcej

Wygląda rzeczywiscie bardzo smakowicie ,a ja jesli juz zrobie to danie,a zrobie na 100% bo to juz niedługo sezon na cukinie,to własnie bedzie to przystawka np. do twarożków Hochlanda ,tych nowych z grubo krojonymi warzywami.Mysle ze takie połaczenie jeszcze bardziej podkreśli smak tego dania.

Zgłoś 05.06.2012 Mariola1975

Pyszna cukinia pieczona,dodaję do niej sos tzatziki z jogurtu greckiego(Pilos z lidla),jest bardzo gęsty a do tego koperek.

Zgłoś 07.05.2011 nXczExDhnnedMSn

Got it! Tnahks a lot again for helping me out!

Zgłoś 03.09.2010 Obserwator

"Przysmażona, chrupiąca cukinia z nieco ostrym, czosnkowym sosem może być znakomitą przekąską na spotkaniu towarzyskim."

Taaaa - zwłaszcza aromat i zapach sosu czosnkowego zrobi ... Pokaż więcej

"Przysmażona, chrupiąca cukinia z nieco ostrym, czosnkowym sosem może być znakomitą przekąską na spotkaniu towarzyskim."

Taaaa - zwłaszcza aromat i zapach sosu czosnkowego zrobi furorę wśród znajomych ;-pp

Zgłoś 03.09.2010 ja

pycha!!

Zgłoś 03.09.2010 Raz Putin

Obserwatorze,

nie zgodzę się, czosnek zdaje egzamin pod jednym warunkiem;

wszyscy uczestnicy party powinni spożyć niewielką ilość, albo wielką.

Wtedy nikt nie będzie poszkodowa... Pokaż więcej

Obserwatorze,

nie zgodzę się, czosnek zdaje egzamin pod jednym warunkiem;

wszyscy uczestnicy party powinni spożyć niewielką ilość, albo wielką.

Wtedy nikt nie będzie poszkodowany. Tak jak z piwem, ten chmielowy aromat przestaje przeszkadzać w momencie, w którym wszyscy je spożywają/chleją na potęgę. Znam jedną złośliwą, blisko ze mną spokrewnioną osobę, która w nieodpowiadających jej warunkach towarzyskich, zamiast omijać, chować się po kątach, żarła czosnek. Kto czosnku nie lubił, omijał, reszta się wzajemnie czosnkowała.

Czosnek nie działa na wampiry.

Srebro też.

Zgłoś 03.09.2010 GaGa

Pragnę zauważyc, iż Pani Danka przyrządza naszemu towarzystwu Wesołej Gromadki dania na spotkania. Już nie pierwszy raz się owa Wykonawczyni podlizuje.

Ponadto, przepisy ostatnio zamieszc... Pokaż więcej

Pragnę zauważyc, iż Pani Danka przyrządza naszemu towarzystwu Wesołej Gromadki dania na spotkania. Już nie pierwszy raz się owa Wykonawczyni podlizuje.

Ponadto, przepisy ostatnio zamieszczane, wywołały u mnie wielki niepokój. Skadże taka kuchnia się wyrwała? Komedie nie z tej ziemi... ;)

Miłego weekendu, buźki!!! :)

Zgłoś 03.09.2010

cukinia z tzatzykami brzmi ciekawie . .

Zgłoś 03.09.2010 ¡Ktos Tam!

Zamiast ogorka zwyklego dodaje sie kiszony!!!!!!!!

Zgłoś 04.09.2010 Raz Putin

¡Ktos Tam!,

Lub małosolny ;-D

Zgłoś 04.09.2010 bluemay

ktos cos mowił o małosolnym...niuch, niuch

Zgłoś 04.09.2010 Aggie

Raz

Myślę, że dziś nikomu nie będzie przeszkadzal ani chmielowy, ani czosnkowy aromat:-D

Zgłoś 04.09.2010 Aggie

A o malosolnych to mi nie mówcie. Dwa tygodnie temu mieliście dwa sloje do dyspozycji i co? Zostawiliście mnie z tym talatajstwem!!! Nie dalam rady zjeść i musialam ostatnie wyrzucić!!!

Zgłoś 04.09.2010 bluemay

Aggie...............tyle pysznosci było....nie dało rady jeszcze wtrynic 2 słoików....ale na mysl o WYRZUCONYCH TWOICH OGÓRKACH....FAK....musze sie napic

ps moze by ktos kuźwa docenil, ze ... Pokaż więcej

Aggie...............tyle pysznosci było....nie dało rady jeszcze wtrynic 2 słoików....ale na mysl o WYRZUCONYCH TWOICH OGÓRKACH....FAK....musze sie napic

ps moze by ktos kuźwa docenil, ze na super kulinarnym forum mowi sie o kulinariach Aczkolwiek specjały Aggie zmywają zuzki, danki i inne persony z sila wodospadu o!

Zgłoś 04.09.2010 Raz Putin

A nie dało się tych ogórasków przepędzić?

Taka strata...

Zgłoś 04.09.2010 mastercook

Zamiast oleju do smażenia wole używać smalcu lub masła klarowanego.Poza tym poza oliwa do sosu można dać np:bardzo dobry i zdrowy olej z orzechów włoskich.Co do czosnku,to 2 ząbki na taka ilość ... Pokaż więcej

Zamiast oleju do smażenia wole używać smalcu lub masła klarowanego.Poza tym poza oliwa do sosu można dać np:bardzo dobry i zdrowy olej z orzechów włoskich.Co do czosnku,to 2 ząbki na taka ilość sosu plus przyprawy nie będą robiły żadnej złej sensacji.Po prostu prawie zgina w innych zapachach przypraw.Ogólnie przepis jest dobry.Nie rozumiem tylko dlaczego ma być chudy twaróg?Czyżby autorka nie wiedziała,że od tłuszczu się nie tyje i jest on niezbędny dla prawidłowej pracy organizmu?Przecież o tym już zaczynają pisać nawet brukowce.

Zgłoś 04.09.2010 Aggie

Ano, nie daly się przepędzić. Krzyczalam na nie, krzyczalam, nawet za kij chwycilam, a one wzięly się pod boki i nie chcialy ruszyć z miejsca...

Zgłoś 04.09.2010 Aggie

Blue

A mówilam, że powinnaś zabrać na wynos:-D albo na drogę:-D W sumie durna jestem, bo moglam zupę zrobić, ale jakoś mi się zapomnialo a potem bylo za późno...

Zgłoś 05.09.2010 Raz Putin

Uff,

gowa mie nap... boli, wakacje uważam za rozpoczęte.

Dzia Aggie :-DDD

Gdyby nie Pani Razowa, miałbym problem z dotarciem do domu,

bimber po byku, zapiekanka, melon i... Pokaż więcej

Uff,

gowa mie nap... boli, wakacje uważam za rozpoczęte.

Dzia Aggie :-DDD

Gdyby nie Pani Razowa, miałbym problem z dotarciem do domu,

bimber po byku, zapiekanka, melon i sery też!

Może to nie jest zdrowe, ale spałem do dziesiątej.

Dawno mi się tak nie zdarzyło.

Całuchy dla Ciebie i nowej Śpiącej Królewny !

Zgłoś 05.09.2010 KOT

Strasznie lubię jeść kapustę pekińską z majonezem i keczupem.

Nie ma nic lepszego, no, może kokakola.

Zgłoś 05.09.2010

Najlepsze przepisy na cukinię znajdziesz na www.przepis-kulinarny.pl

Zgłoś 05.09.2010 fdh

polecam ;d

Zgłoś 06.09.2010 antoni p.

Ja natomiast nie znoszę czosnku. Wsadźcie go sobie pod ogon i wypierdźcie w kosmos. A tak w ogóle to spadajcie na krzak tylko uważajcie na miny.