Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cykoria w zalewie octowej

Tekst i foto jurko 14-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
410 złśredni10 min.niska

Składniki:

4 cykorie, marchew, korzeń pietruszki, seler, cebula, zioła prowansalskie, gorczyca, sól, cukier, ocet spirytusowy, woda.

Jak przyrządzić:

4 cykorie zblanszować lub przelać wrzątkiem, ułożyć pionowo w słoju twist (60 ml). Przygotować zalewę octową (1 część octu, 3 części wody) razem z marchewką, pietruszką, selerem, cebulą pokrojonymi w plastry. Zagotować, dodać do zalewy sól, cukier do smaku, parę ziaren gorczycy, zioła prowansalskie. Zalać gorącą zalewą ułożone cykorie, zakręcić szczelnie słój.

Jak podawać?

Z pieczonym mięsem, jako zakąskę-przekąskę na pół przekrojoną.

Uwagi:

Cykoria przekrojona na pół nadaje się doskonale do mięs pieczonych. Smacznego!

Czas przygotowania:

Cykorię zblanszować 5 min lub przelać gorącą wodą. Zalewę octową zagotować.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.