Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Cytrynówka

Tekst i foto magdalenazet 20-03-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--średni--

Składniki:

1 litr spirytusu,
8 cytryn,
1 szkl. miodu,
1 szkl. cukru

Jak przyrządzić:


Cytryny sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i zalać skórki całym spirytusem. Zamknąć tę miksturę w szczelnie zamkniętym naczyniu na 12-24 godziny. Z cytryn wycisnąć sok i przecedzić przez sitko, żeby pozbyć się cytrynowych farfocli.
Miód i cukier wsypać do garnka i zalać 1/2 litra ciepłej wody, aby się rozpuściły. Po wystudzeniu dolać sok z cytryn i dopełnić chłodną przegotowaną wodą, tak aby razem wyszło 1,5 litra. Do tego wlać spirytus bez skórek (one niestety do śmieci) i rozlać do butelek. Schłodzić i spożywać w ilościach dowolnych, bez popitki.

Uwagi:

Nie powoduje kaca ani innych przykrych dolegliwości poalkoholowych. Nawet po spożyciu duuużej ilości. Rewelacja!! Polecam!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 29.03.2006 Jery-dziadek

Jestem miłośnikiem wszelkiego rodzaju nalewek. Bardzo lubię eksperymentować i dlatego czym predzej,zgodnie z Twoją sugestją przeczytałem ten przepis, bardzo interesujący. Jutro zaczynam mieszać ... Pokaż więcej

Jestem miłośnikiem wszelkiego rodzaju nalewek. Bardzo lubię eksperymentować i dlatego czym predzej,zgodnie z Twoją sugestją przeczytałem ten przepis, bardzo interesujący. Jutro zaczynam mieszać składniki.Pozdrawiam.

Zgłoś 03.08.2006 Krystyna

To jest dobre po tym głowa nie boli i nie ma się kaca dobra cytrynówka.

Zgłoś 13.10.2007 michal

brzmi swietnie,a do tego nie marnujemy cytrynek wykorzystujemy tez miasz. zaczynam mieszac i pozdrawiam.

Zgłoś 18.12.2006 kruken

nie ma co smakowite :)

Zgłoś 07.01.2009

co to za spirytus ze skórkami,który każesz wlac?Nigdzie takiego nie spotkałam!

Zgłoś 07.01.2009

co to za spirytus ze skórkami,który każesz wlac?Nigdzie takiego nie spotkałam!

Zgłoś 03.10.2007 waldek

pycha!robilem ją juz kilka razy naprawde polecam:))))mniam<lol>

Zgłoś 22.10.2008 halszka

Jedna rada.Jeżeli obierać skórkę z cytryn tylko to część żółtą.Gorycz powoduje wewnętrzna,biała jej część.

Zgłoś 30.03.2008 pokajoke

Powiem tak: normalnie po otwarciu w szatni tejże cytrynówki z moimi kolegami z pracy, jej egzystencja trwa około 5 minut :)

Jednym słowem : OGIEń Z DUPY

Jedna UWAGA: wybierajcie ... Pokaż więcej

Powiem tak: normalnie po otwarciu w szatni tejże cytrynówki z moimi kolegami z pracy, jej egzystencja trwa około 5 minut :)

Jednym słowem : OGIEń Z DUPY

Jedna UWAGA: wybierajcie cytryny z cienką skórką bo jak raz zrobilim z takich dużych z grubym skórskiem, to jakiś osad nam się nieprzyjemny pojawił i nektar nabrał cierpkiego smaku.

Zgłoś 10.11.2009 cytruniarz

przepis ciekawy dla wszystkich miłośników nalewek, łatwy i szybki w wykonaniu nawet dla laika, nie ma możliwości aby coś poszło nie tak...koledzy w swoich komentarzach dają trafne uwagi wiec po ... Pokaż więcej

przepis ciekawy dla wszystkich miłośników nalewek, łatwy i szybki w wykonaniu nawet dla laika, nie ma możliwości aby coś poszło nie tak...koledzy w swoich komentarzach dają trafne uwagi wiec po ich przeczytaniu nie będzie ani goryczki a i kolor będzie ładny....smacznego, faktem jest że nie ma po tym pojęcia jak kac, a wiem bo sam sprawdzałem nie raz a i inni też się nie skarżyli

Zgłoś 24.11.2009 Ogi

Smak rewelacyjny "z lekką nutką dekadencji", trunek wprost rewelacyjny.

Ogromny minus - przy wypiciu większej ilości - ZGAGA - u większości degustatorów owego trunku się sprawdz... Pokaż więcej

Smak rewelacyjny "z lekką nutką dekadencji", trunek wprost rewelacyjny.

Ogromny minus - przy wypiciu większej ilości - ZGAGA - u większości degustatorów owego trunku się sprawdził ten uboczny objaw!

Ale ogólnie polecam, szczególnie dla pań a dla panów porterówka w tym samym czasie, żeby paniom nie wypili wszystkiego.

Zgłoś 13.09.2009

a wody z cukrem i miodem nie gotujemy

Zgłoś 21.12.2010 Student AGH

Przepis rownie stary jak miasteczko studenckie. Anyway, cytryny trzeba obrac czujnie - najlepiej nozem do sera (ewentualnie skrobaczka do ziemniakow), tak, zeby ten bialy syf nie wyladowal w spi... Pokaż więcej

Przepis rownie stary jak miasteczko studenckie. Anyway, cytryny trzeba obrac czujnie - najlepiej nozem do sera (ewentualnie skrobaczka do ziemniakow), tak, zeby ten bialy syf nie wyladowal w spirolu bo wtedy cytrynowka jest bardziej gorzka.

Zgłoś 16.12.2011 Anka

Mam pytanie: czy po zrobieniu cytrynówki może ona stać tydzien / 2 tygodnie? czy należy odrazu wypić?

Zgłoś 05.04.2012 Cinex

Dla Wszystkich lubiących CYTRYNÓWE, nie grzać soku ani cytryn jeśli już chcecie na szybko rozpuścić cukier to osobno temp. zabija wit.C przy +70 a tak naprawdę to ona decyduje że, nie mamy po n... Pokaż więcej

Dla Wszystkich lubiących CYTRYNÓWE, nie grzać soku ani cytryn jeśli już chcecie na szybko rozpuścić cukier to osobno temp. zabija wit.C przy +70 a tak naprawdę to ona decyduje że, nie mamy po niej kaca. Smacznego