Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czekoladowe jeżyki

Tekst i foto nutella 05-12-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

- 200 g masła lub margaryny
- 200 g cukru pudru
- 300 g płatków kukurydzianych
- 8 łyżek lejącego się miodu
- 8 łyżek kakao

Jak przyrządzić:

1. W garnku rozpuścić masło z cukrem, miodem i kakao. Podgrzewać na małym ogniu aż składniki dobrze się połączą.
2. Zdjąć z ognia, dodać płatki kukurudziane i dokładnie wymieszać.
3. Najlepiej 2 łyżeczkami nakładać jeżyki na papier do pieczenia. Gdy zastygną przełożyć na talerz.

Uwagi:

Do jeżyków można dodać też musli, rodzynki, orzechy. Też są pyszne ale należy pamiętać by dodać wtedy odpowiednio mniej płatków kukurydzianych. POLECAM!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.02.2005 enaka

a to kakao to jakie powinno byc? takie gorzkie, czy tez rozpuszczalne?

pzdr

Zgłoś 04.02.2005 zmora

zwykle kakao, skoro w przepisie jest juz miod

Zgłoś 17.10.2005 amka

pyyyycha ale ja to robiłam z książki kucharskiej

Zgłoś 26.10.2005 ally

wahalam sie miedzy dwoma przepisami i wybralam jednak jezyki :) narazie leżą sobie na stole i stygną. sądząc po wylizaniu garnka będą pyszne ;) a przygotowanie zajęło mi 10-15 minut góra. pozdra... Pokaż więcej

wahalam sie miedzy dwoma przepisami i wybralam jednak jezyki :) narazie leżą sobie na stole i stygną. sądząc po wylizaniu garnka będą pyszne ;) a przygotowanie zajęło mi 10-15 minut góra. pozdrawiam!

Zgłoś 26.10.2005 ally

nie wiem o co chodzi, ale ciasteczka już stygną 3 godziny i jezscze sa miekkie, nie da sie ich zdjac z papieru, bo sie rozpadna :/

Zgłoś 18.11.2005 madzienka

moje jezyki po zrobieniu studzilam ok godziny normalnie w kuchni, po godzinie wstawilam je do lodowki, juz sa gotowe i pyszne, oprocz platkow dodalam tez orzechy i rodzynki, polecam :)))

Zgłoś 20.12.2005 pati

a jak dlugo sa swieze?

Zgłoś 10.07.2006 kicia

Ja znam ten przpis pod nazwą jeżyki sowy przemądrzałej:) serio z książki kucharskiej kubusia puchatka, którą dostałam w dzieciństwie. Trzeba dokładnie przestrzegac proporcji zeby jeżyki wyschły ... Pokaż więcej

Ja znam ten przpis pod nazwą jeżyki sowy przemądrzałej:) serio z książki kucharskiej kubusia puchatka, którą dostałam w dzieciństwie. Trzeba dokładnie przestrzegac proporcji zeby jeżyki wyschły i sie nie rozpadały, ale ja zawsze porcje kładę na tależyki i nie czekam aż wystygną bo są takie pyszne że szybko znikają. Polecam gorąco.

Zgłoś 18.10.2009 manoela

Znam jeżyki z dzieciństwa i też z książki Kubusia Puchatka. Jednak moja mama zamiast płatków kukurydzianych dodawała płatki owsiane i tak je pamiętam. SUPER! Polecam wszystkim i smacznego :).Pokaż więcej

Znam jeżyki z dzieciństwa i też z książki Kubusia Puchatka. Jednak moja mama zamiast płatków kukurydzianych dodawała płatki owsiane i tak je pamiętam. SUPER! Polecam wszystkim i smacznego :).

Zgłoś 19.03.2010 lukas

jest to do dupy

Zgłoś 22.02.2012

nie najlepiej smakują....