Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czernina (tzw. Czarna polewka)

Tekst i foto Bynio 12-04-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
6? złprosty60-90 min.?

Składniki:

- 1/2 kurczaka (powinna być kaczka, ja wole kurczaka),
- 1 op. sliwek kandyzowanych,
- po 1-2 "garstce" suszu jabłek, gruszek,
- liść laurowy,
- włoszczyzna cała,
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie,
- cukier do smaku,
- ok. 1 łyżki stołowej octu do smaku,
- ok. 150-200 gr krwi kaczej, może byc z królika lub zająca,
- mąka pszenna na zaklepkę.

Jak przyrządzić:

W ok. 3-4 l wody wkładamy 1/2 kurczaka, włoszczyznę, liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie, susz owocowy, śliwki.

Gotujemy razem aż do ugotowania drobiu. Następnie wlewamy krew przecedzoną przez sitko(drobne) i wymieszaną z ok. 1 łyż mąki (zaklepka)
po zagotowaniu do smaku przyprawiać cukier. Ocet(kwas cytrynowy) smak powinien byc słodko-kwaśny.

Uwagi:

Do zupy podajemy makaron, ewentualnie ziemniaki - to już kwestia wyboru, ogólnie mówiąc gotuje się podobnie jak rosół.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 09.01.2011 jak

jak by nie powiedzieć,badziewie to jest tylko dla tego, co nigdy czarniny porządnej nie spróbował i BASTA!

Zgłoś 14.04.2004 waris dirie

mniam mniam, podobne do mojej pustynnej zupki :) patrz: spelnienie marzen :)

Zgłoś 28.05.2004 woyz

Skoro czernina. to co tam robi kurczak? Wkładam do garnka podroby i skrzydła kaczki, nieco warzyw, a zalewam mieszanina krwi kaczej i mąki. W wersji słodkawej dodaję wcześniej do gotującego s... Pokaż więcej

Skoro czernina. to co tam robi kurczak? Wkładam do garnka podroby i skrzydła kaczki, nieco warzyw, a zalewam mieszanina krwi kaczej i mąki. W wersji słodkawej dodaję wcześniej do gotującego się wywaru suszone śliwki i gruszki. Nie przepadam za takim rozwiązaniem !

Sam zazwyczaj dodaję nieco śmietany i obowiązkowo majeranek. No i oczywiście kluski ziemniaczane... Makarony i ziemniaki to mord na czerninie!!!!

Zgłoś 14.06.2004 kami

wiecie co? ja slyszalam ze to dobre w smaku i w ogole ale... na sama mysl chce mi sie haftowac i wiem ze nie wezme tego w zyciu swoim do ust.

Zgłoś 15.06.2004 Emka

jadłam raz i nie smakowała mi.pomijając kolor - brudny brąz, to w smaku czułam coś niezbyt i ocet. Wprawdzie zupka była bez suszu i z kluskami kładzionymi, ale chyba podobnie smakują, bo podstaw... Pokaż więcej

jadłam raz i nie smakowała mi.pomijając kolor - brudny brąz, to w smaku czułam coś niezbyt i ocet. Wprawdzie zupka była bez suszu i z kluskami kładzionymi, ale chyba podobnie smakują, bo podstawa jest ta sama...

kwestia przyzwyczajenia czy też jedzenia tego od małego.

Zgłoś 15.06.2004 EJ LUDZISKA ?

NA TAKIM FAJNYM FORUM GADACIE A NA CZERNINIE SIE NIE ZNACIE ??? JESTEM W SZOKU

Zgłoś 16.07.2004 D

Czernina to nie czarna polewka!!!!!!!!!!!!!!

Czarna polewka to zupa z soczewicy którą się podawało jak nie przyjmowała panna kawalera.Czernina w dawnej Polsce to zupa wyszukana i bardzo w... Pokaż więcej

Czernina to nie czarna polewka!!!!!!!!!!!!!!

Czarna polewka to zupa z soczewicy którą się podawało jak nie przyjmowała panna kawalera.Czernina w dawnej Polsce to zupa wyszukana i bardzo wykwinta.Zresztą do tej pory na wsiach podaje się ją na specjalne okazje.

Zgłoś 11.08.2004 kg

A KASZANKĘ lubicie?????????????????

tam też dodają krew, mniam mniam

no to idziemy na grila?

Zgłoś 03.09.2004 mariola

Kto nie lubi niech nieje.uważam że jest wspaniała,czensto serwuje domownikom.(klub fan-wampir/:-) ...

Zgłoś 16.09.2004 Brrrr!

Rodzina mojej ślubnej jadała toto od swięta. Jeszcze mnie mdli na samo wspomnienie obsysania z lubością szczątków tej kaczki w burej cieczy. Czego to ludzie nie jedzą!

Zgłoś 24.09.2004 aga

czernina jest jedną z najlepszych zup!!!!!!!!

nie lubię komentarzy typu fe niedobre ohyda

Spróbuj a potem komentuj!

Zgłoś 02.10.2004 Prut

Cudowna zupka, ale ja jem bez sliwek itp, miam, tez bym jej pewnie nie lubil, ale posmakowalem ja jak bylem maly i nie wiedzialem ze robi sie ja z krwi, wiec teraz mi to nie robi z czego ona jes... Pokaż więcej

Cudowna zupka, ale ja jem bez sliwek itp, miam, tez bym jej pewnie nie lubil, ale posmakowalem ja jak bylem maly i nie wiedzialem ze robi sie ja z krwi, wiec teraz mi to nie robi z czego ona jest, ale gdybym sie najpierw dowiedzial z czego jest to watpie czy bym ja jadl, ludzie na patrzcie z czego jest zrobiona tylko jak smakuje!!

Zgłoś 20.10.2004 koko

moja droga chyba nie masz zupełnego pojecia o CZARNINIE! może byc kurczak-bo wole- chyba padnę-czarnina z kurczaka! a fuj... widocznie dla Ciebie szynka i mortadela-to tez to samo!

hehheh... Pokaż więcej

moja droga chyba nie masz zupełnego pojecia o CZARNINIE! może byc kurczak-bo wole- chyba padnę-czarnina z kurczaka! a fuj... widocznie dla Ciebie szynka i mortadela-to tez to samo!

hehhehehehehhe...

Zgłoś 13.11.2004 stefanpr

Dla agi.

Jakieś 30 lat temu ( tak mam 55 lat. Sorry;)) ). Byliśmy na obiedzie z żoną , gdzie clou wieczoru była czernina. Gdy z trudem kończyłem jeść pierwszy talerz zupy(?), gospodarz z... Pokaż więcej

Dla agi.

Jakieś 30 lat temu ( tak mam 55 lat. Sorry;)) ). Byliśmy na obiedzie z żoną , gdzie clou wieczoru była czernina. Gdy z trudem kończyłem jeść pierwszy talerz zupy(?), gospodarz zapytał czy mi smakowało. Chcąc być grzecznym , odpowiedziałem, że tak. I tu był mój błąd. Dostałem drugą porcję słodkiego rosołu. Żoładek stanąl mi do gardła. W buzi rósł mi makaron do niebotycznych ilości. Nie, nigdy więcej słodkiego rosołu. Mieszkam na Kaszubach. Pozdrowienia

Zgłoś 16.11.2004 Kima

A ja jadam czerninke od i malegi mi bardzo smakuje.Tez wczesniej nie wiedzialam z czego sie ja robi.Nie kazda czernina smakuje tak samo!!!Lubie jak przyzadza ja moja mama,babcia(na kwasno),ale n... Pokaż więcej

A ja jadam czerninke od i malegi mi bardzo smakuje.Tez wczesniej nie wiedzialam z czego sie ja robi.Nie kazda czernina smakuje tak samo!!!Lubie jak przyzadza ja moja mama,babcia(na kwasno),ale najlepiej smakuje mi w pewnej restauracji(na slodko-kwasno). Moje kolezanki z obrzydzeniem patrzyly jak to jadlam,ale po namowieniu dalam im sprobowac i sie nia zachwycaly!!!Sproboj,a sie przekonasz.Tylko,ze jak ci razu kogos nie smakuje,to sproboj gdzie indzie.Niektorzy nie chca sprobowac,bo jest z krwi biednej kaczuszki,a rosol to z czego niby jest???Przeciez z tluszczu biednego kurczaczka i kto go nie lubi???Wiele zup jest gotowanych z kosci zwierzat.Namawiam do sprobowania i pozdrawiam;-)!!!

Zgłoś 16.11.2004 Kima

A ja jadam czerninke od malego i mi bardzo smakuje.Tez wczesniej nie wiedzialam z czego sie ja robi.Nie kazda czernina smakuje tak samo!!!Lubie jak przyzadza ja moja mama,babcia(na kwasno),ale n... Pokaż więcej

A ja jadam czerninke od malego i mi bardzo smakuje.Tez wczesniej nie wiedzialam z czego sie ja robi.Nie kazda czernina smakuje tak samo!!!Lubie jak przyzadza ja moja mama,babcia(na kwasno),ale najlepiej smakuje mi w pewnej restauracji(na slodko-kwasno). Moje kolezanki z obrzydzeniem patrzyly jak to jadlam,ale po namowieniu dalam im sprobowac i sie nia zachwycaly!!!Sproboj,a sie przekonasz.Tylko,ze jak ci od razu u kogos nie smakuje,to sproboj gdzie indziej.Niektorzy nie chca sprobowac,bo jest z krwi biednej kaczuszki,a rosol to z czego niby jest???Przeciez z tluszczu biednego kurczaczka i kto go nie lubi???Wiele zup jest gotowanych z kosci zwierzat.Namawiam do sprobowania i pozdrawiam;-)!!!

Zgłoś 20.12.2004 aga

Wszystko fajnie, ale niech mi ktoś powie skąd mam wziąść tą krew O_o bo przeca chyba nie sprzedają jej w buteleczkach :? Naprawdę chętnie bym ją sobie zrobiła, z ciekawości po prostu, bo lubię p... Pokaż więcej

Wszystko fajnie, ale niech mi ktoś powie skąd mam wziąść tą krew O_o bo przeca chyba nie sprzedają jej w buteleczkach :? Naprawdę chętnie bym ją sobie zrobiła, z ciekawości po prostu, bo lubię poeksperymentowac w kuchni, ale nie wiem, skąd ją wziąść.

Zgłoś 08.01.2005 Ewa

Witam !moja babcia często gotowała czerninę ,a przed zabijała kaczke nacinając jej szyje spuszczała krew OKROPIENSTWO Do dzisiaj mam to przed oczami A na samą zupke chce mi się wymiotować Smacz... Pokaż więcej

Witam !moja babcia często gotowała czerninę ,a przed zabijała kaczke nacinając jej szyje spuszczała krew OKROPIENSTWO Do dzisiaj mam to przed oczami A na samą zupke chce mi się wymiotować Smacznego!

Zgłoś 30.01.2005 Michau54

Witam wszystkich.Nie zmierzam nikogo przekonywać do najlepszej zupy w polskiej kuchni.Mieszkam na Pomorzu i czernina zawsze była obecna w jadłospisie domowym.Moja siostra od dziecka reagowała na... Pokaż więcej

Witam wszystkich.Nie zmierzam nikogo przekonywać do najlepszej zupy w polskiej kuchni.Mieszkam na Pomorzu i czernina zawsze była obecna w jadłospisie domowym.Moja siostra od dziecka reagowała na nią odruchem wymiotnym aż do czasu kiedy już jako dojrzała osoba dała się na nią skusić.Teraz ubolewa że tyle lat nie kontentowała się jej wspaniałym smakiem.A teraz kilka uwag:1-najlepsza czernina jest na bazie b.esenconalnego dlugo gotowanego rosołu z kaczki.Do dużej il.włoszczyzny dodaję znacznej wielkości cebulę z wbitymi 4 gożdzikami-rosoł wkracza w innywymiar namawiam gorąco spróbujcie.2-Im więcej różnego suszu owocowego tym lepiej.3-Jak wlejecie krew kaczą z tzw.zaklepką zupa robi się nieco kwaśna -proponuje w celu osiągnięcia idealnej rownowagi smakowaj pomoc sobie dżemem z czarnej porzeczki -efekt murowany.4-Koniecznie dodajemy majeranek wg.upodobania.5-Czy ziemniaki czy makaron albo kluseczki kładzine?nie bądżmy pryncypialni każdy wg. uznania.Na koniec chciałbym przypomnieć że czernina jest jedna z najstarszych potraw na naszych stołach,znana też jako czarna polewka.Była używana na dworach szlacheckich i nie tylko jako zawalowana odmowa ręki panny starającemu sie czyli epuzerowi.Jak kto lubił czerninę mógł się nieżle najeśc!

Zgłoś 02.02.2005 mazi

super zupa tylko jeść i jeść ! po prostu super zupa

Zgłoś 01.03.2005 al

Pyszna zupa. Zmam wersje z krwi wieprzowej , zdotowanymi płuckami zakwaszana sokiem z kiszonej kapusty . Do tego tłuczone ziemniaki ze świeżutkimi skwarkami . Palce lizać .

Zgłoś 03.05.2005 bobo

W dzieciństwie nie przepadałem za czerniną, ale z czasem zacząłem doceniać jej walory smakowe. Bez przesady mogę powiedzieć, że jestem fanem tej pysznej i pożywnej zupy. Najbardziej odpowiada mi... Pokaż więcej

W dzieciństwie nie przepadałem za czerniną, ale z czasem zacząłem doceniać jej walory smakowe. Bez przesady mogę powiedzieć, że jestem fanem tej pysznej i pożywnej zupy. Najbardziej odpowiada mi wersja słodko-kwaśna, ugotowana na dużej ilości warzyw, suszu z owoców i z ziemniaczanymi kluseczkami (w rodzinnych stronach mojej matki robiło się je z dodatkiem żytniej mąki). Zanim zasiądę z kimś w restauracji przy współnym stole, wiedząc że będę jadł czerninkę, pytam współbiesiadników, co sądzą o tej potrawie. Nie chcialbym jeśc ze świadomością, że być może za chwilę ktoś mnie obrzyga. A na siłę nikogo nie będę przekonywał.

PS Kaczkom nie upuszcza się krwi o północy, matoły!

Zgłoś 16.02.2006 piotr

to jest jakas profanacja tej zupy....nie powinno sie teo nawet publikowac .....

Zgłoś 21.06.2005 Dami

Bardzo dobra zupka..smiac mi sie chce jak slysze "to jest barbarzynstwo".. pomyslcie co sami jadaice..kazde miesko jest z jakeigos zwierzaka.. lubicie krowki? nie ma psrawy idzicie do ... Pokaż więcej

Bardzo dobra zupka..smiac mi sie chce jak slysze "to jest barbarzynstwo".. pomyslcie co sami jadaice..kazde miesko jest z jakeigos zwierzaka.. lubicie krowki? nie ma psrawy idzicie do masarni i czekajcie az facet jej siekierka leb odrabnie na zywca..

Jesli mamy jest zwierzaki to tak zeby sie nic nie zmarnowalo..nawet krew.. tzw "krupnioki" tez sa ze krwii i wiele innych potrawek ktore jecie a nie wiecie co w nich jest

Zgłoś 21.07.2012 tomeksss

Kurczak ??? Śliwki kandyzowane ??? Bo lubisz ??? No tak, to tak, jakby podać przepis na bigos z sałaty i żółtego sera, bo tak lubię.

Jeśli ma być czernina, to kaczka (w niektórych rejonach... Pokaż więcej

Kurczak ??? Śliwki kandyzowane ??? Bo lubisz ??? No tak, to tak, jakby podać przepis na bigos z sałaty i żółtego sera, bo tak lubię.

Jeśli ma być czernina, to kaczka (w niektórych rejonach gęś, królik, wieprzowina, ale nie kurczak) i śliwki suszone (a najlepiej polskie wędzone) a nie jakieś kandyzowane (brrrrr).

łyżka octu oczywiście, ale nie "do smaku", tylko w bardzo konkretnym celu - zaprawiamy nim krew, aby nie skrzepła i dopiero taką krew mieszamy z mąką.

Zgłoś 07.08.2005 bb

Czernina to nie czarna polewka.

Zgłoś 09.08.2005 tera

dużo osób chce wymiotować z powodu krwi a kaszanki nie jadacie tam też dodaje się krew

Zgłoś 21.08.2005 Angela

Niewiecie co dobre najpierw sprobojcie a potem opowiadajcie a jak nie jedliscie to warto sprobowac?Kaszanka tez jest z dodatkiem krwi i co smakuje wam mi czernina smakuje od najmlodszych lat i r... Pokaż więcej

Niewiecie co dobre najpierw sprobojcie a potem opowiadajcie a jak nie jedliscie to warto sprobowac?Kaszanka tez jest z dodatkiem krwi i co smakuje wam mi czernina smakuje od najmlodszych lat i racze wam sprobowac?

smacznego wiec zycze ...........

Zgłoś 02.09.2005 pawelek22

A dla chińczyków kiszona kapusta i kiszone ogóry są obrzydliwe ,co nie przeszkadza im wcinać innych ochydztw jak np.pijawki w cukrze .Co kto lubi , reszta to kwestia bujnej wyobrażni.

Zgłoś 08.09.2005 Martana

Do wszystkich antagonistow czerniny - czy w w ogole wiecie co jecie na codzien? Jak ktos wam poda sklad hamburgera z mc donalda albo parowki to bedziecie rzygac jak koty. Skrawki ubran pijanych ... Pokaż więcej

Do wszystkich antagonistow czerniny - czy w w ogole wiecie co jecie na codzien? Jak ktos wam poda sklad hamburgera z mc donalda albo parowki to bedziecie rzygac jak koty. Skrawki ubran pijanych kucharek, papier toaletowy i gazetowy, racice swinek - to je wasze dziecko w zestawie Happy Meal a wy sie skarzycie na czernine, nie pozdrawiam.

Zgłoś 12.09.2005 smakoszka czerniny

przeczytalam wszystkie komentarze z gory na dol ,wcale mnie nie zrazily komentarze przeciwnikow tej smacznej zupki,wlasnie jutro na obiad serwuje domownikom.Mlody nie zachwyca sie ta zupka wiec... Pokaż więcej

przeczytalam wszystkie komentarze z gory na dol ,wcale mnie nie zrazily komentarze przeciwnikow tej smacznej zupki,wlasnie jutro na obiad serwuje domownikom.Mlody nie zachwyca sie ta zupka wiec dostanie rosolek (nie mam zamiaru go przekonywac ,moze jak wydorosleje ,posmakuje ,polubi}Pozdrawiam wszystkich smakoszy czerniny

Zgłoś 16.10.2005 Roman

Obłudnicy! Takiej zupy się brzydzicie? A myślicie ,że czym jest kaszanka? Dla niewtajemniczonych- Kaszanka to rodzaj kiełbasy głównie z krwi świni i kaszy. I co Lyso wam?

Zgłoś 07.12.2005 Magdalena

u mnie w domu sie tym zajadają (?) ja jestem anty, wogole nie przepadam za mięsem,nie ze mi nie smakuje bo organizm tego potrzebuje (?) ale sie brzydze padliny. Wogóle jak pomysle jak to gnije w... Pokaż więcej

u mnie w domu sie tym zajadają (?) ja jestem anty, wogole nie przepadam za mięsem,nie ze mi nie smakuje bo organizm tego potrzebuje (?) ale sie brzydze padliny. Wogóle jak pomysle jak to gnije we wnetrznosciach ludzkich potem to a feeeeee. Do niedawna brzydzilam sie wziasc mieso do reki ale samodzielnosc mnie zmusiła do gotowania... Ale tylko osioł nie zmienia poglądów wiec nie mówie ze nigdy jej nie zjem (tej czerniny) a przepis zachowam :)

Zgłoś 15.12.2005 anna

To jest super zupka.

Własnie w tym roku będzie na świeta. Rodzina szczęśliwa.

Zgłoś 26.12.2005 daria

niejadlam i niezjem ale w kaszance tez jest krew i ludzie ja uwielbiaja przeciesz ta zupe pewnie sie gotuje to i krew sie zagotuje tak jak w kaszance.pozdrawiam

Zgłoś 26.12.2005 daria

niejadlam i niezjem ale w kaszance tez jest krew i ludzie ja uwielbiaja przeciesz ta zupe pewnie sie gotuje to i krew sie zagotuje tak jak w kaszance.pozdrawiam

Zgłoś 29.12.2005 Stefania10

Gdzie można kupić krew kaczki ?????

Zgłoś 11.02.2006 tomasz

Jako dziciak zmuszałem się do jedzenia tej zupy słodząc ją robilem kompot,po latach wróciłem do gotowania przypominając wzrokowo przepis.najlepsza jest jednak na mięsie kaczym.musimyto robić d... Pokaż więcej

Jako dziciak zmuszałem się do jedzenia tej zupy słodząc ją robilem kompot,po latach wróciłem do gotowania przypominając wzrokowo przepis.najlepsza jest jednak na mięsie kaczym.musimyto robić delikatnie ,żeby się nie zważyła.

koniecznie do przyprawienia ocet i cząber.gotowanie proste jak rosół ,tylko na koniec wlewamy krew która jest z octem i dodajemy mąkę jak na zabielenie oczywiście do krwi.owoce suszone nie kadyzowane. wyśmienita zupa dla przyszłego zięcia- żart

Zgłoś 12.02.2006 gajka

robię wywar mięsno warzywny z listkiem zielęm angielskim bez soli na patelni duszę sporo cebulki i drobno pokrojone popszerastałe mięsko wieprzowe, gdy się poddusi dodaję wątróbkę pokrojoną ... Pokaż więcej

robię wywar mięsno warzywny z listkiem zielęm angielskim bez soli na patelni duszę sporo cebulki i drobno pokrojone popszerastałe mięsko wieprzowe, gdy się poddusi dodaję wątróbkę pokrojoną w paseczki jak zjaśnieją dodajemy pieprz majranek.Zawartość patelni wlewam do garnka z wywaram

należy zagotować ,dodać 4-5 łyżek koncentratu buraczanego.Krew wieprzową kupioną u rzeżnika która jest zazwyczaj mocno solona zalewm 2kromki pokryszonego razowego chleba jak nasiąknie wydusić rąką ,można mikserem .Dolewamy stopniowo zupę do krwi- mieszmy i do garnka wtedy jak się zagotuje doprawiamy jeszcze solą,pieprzem, cukremi majrankiem w razie potrzeby

Zgłoś 16.03.2006 Wojtek

Byla wspaniala

Zgłoś 13.04.2006 Waldi

Moim zdaniem barbarzynstwo to zabic zwierze, wyjac tylko najlepsze mieso a reszte wyrzucic bo nie tak nam sie kojarzy. Prawdziwym barbarzynca jest ten kto je tylko "najczystsze" mieso.... Pokaż więcej

Moim zdaniem barbarzynstwo to zabic zwierze, wyjac tylko najlepsze mieso a reszte wyrzucic bo nie tak nam sie kojarzy. Prawdziwym barbarzynca jest ten kto je tylko "najczystsze" mieso. Wiec jak ktos jest bardzo delikatny powinien wogole zrezygnowac z miesa i jesc np. soje (podobno smakuje tak samo he he).

Zgłoś 15.04.2006 krzysiek

jak dobrze doprawiona to nie ma lepszej zupy na świecie do tego kluseczki ziemniaczane PYCHA A NA KONIEC KACZY KUPEREK

Zgłoś 07.07.2006 SRG

Czarnina!!!!!!

Temat jak Amazonka!

Jadłem różne jej wersje!

Staropolska wikwintna potrawa. Najlepszą jednak robiła moja BABCIA, z kaczki. pycha. Do dzisiaj wyznacznikiem umi... Pokaż więcej

Czarnina!!!!!!

Temat jak Amazonka!

Jadłem różne jej wersje!

Staropolska wikwintna potrawa. Najlepszą jednak robiła moja BABCIA, z kaczki. pycha. Do dzisiaj wyznacznikiem umiejętności kulinarnych jest dla mnie zrobienie CZARNINY!!!!!

Jeśli tego nie potrafisz, to nie nazywaj się KUCHARZEM. Ani nawet pomocbikiem Kucharza. Posmakuj KUCHNI STAROPOLSKLEJ. !!!

Zgłoś 04.03.2007 bocz

Zrobie to gosciom mamy takim g

Zgłoś 23.09.2006 Ninaa

Buehehe a ja gotowałam cos podobnego dla chłopaka mojej siostry :D bo ponoc czarną polewkę podawało sie kiedys na obiad jak rodziocom nie podobał sie chłopak dziewczyny :D c

Zgłoś 13.10.2006 mama

Czarnina z kurczaka co za pomysł?

Musi być kaczka, najlepiej biała (kolorowe są mniej tłuste ale też się nadają) - Krew musi być z octem bo się zetnie.

Gotuje się rosół z całej kac... Pokaż więcej

Czarnina z kurczaka co za pomysł?

Musi być kaczka, najlepiej biała (kolorowe są mniej tłuste ale też się nadają) - Krew musi być z octem bo się zetnie.

Gotuje się rosół z całej kaczki z podrobami (jak był duży kaczor to starczy dla całej rodziny-u nas 12 osób) , dużo włoszczyzny( 4 duże marchwie, 2 duże pietruszki, duży por i cały doży seler) wszystko w dużym ok.12 litrowym garnku - gdy mięso miekkie - krew rozczepać z 2-3 łyżkami mąki - bardzo dokładnie-można użyc miksera(do przecierania gdy są gródki) i do tej krwi dodawać rosołu około litra póżniej połaczyć z resztą - niektorzy wyciągają mięso z rosołu my lubimy w zupie, czernine doprawia sie octem i cukrem może być trochę cynamonu- nie lubimy owoców i rodzynek - dla wnuków jest to czekoladowa zupa babci- pycha tylko dla wybranych gości i od święta

Zgłoś 14.10.2006 kazelka

komentarze są takie jakie są różne smaki w nas.Uwielbiam czerninę i dla nas jest to zupa świąteczna. Ja podaję z grubym makaronem.Chętnie bym spóbowała z kluskami ziemniaczanymi tylko proszę o p... Pokaż więcej

komentarze są takie jakie są różne smaki w nas.Uwielbiam czerninę i dla nas jest to zupa świąteczna. Ja podaję z grubym makaronem.Chętnie bym spóbowała z kluskami ziemniaczanymi tylko proszę o przepis.Myślę że ludzie jedzą bardziej obrzydliwe potrawy ale skoro im smakują ..to na zdrowie.

Zgłoś 22.10.2006 alelo5

gdzie można kupić krew z kaczki? w Wielkopolsce w sklepie-mrozona ,badama. A w środku Pplski gdzie?

Zgłoś 02.11.2006 lOl

CO WY GADACIE ZUPKA PYSZNNNAAAAAAA!!!!!!!!!

JADŁEM JĄ DOPIERO PO FAKCIE DOWIEDZIAŁEM SIĘ I POPROSIŁEM DOKŁADKE!!!!

Zgłoś 24.02.2007 aknina

ja to nie wiem, wszyscy żrą kury, kaczki, woły i świnie, grillują kaszankę, kiełbasę Bóg wie z czego robioną, a czyściutką, zdrową czerninkę obrażają. Nie jest to może moja najulubieńsza zupa, a... Pokaż więcej

ja to nie wiem, wszyscy żrą kury, kaczki, woły i świnie, grillują kaszankę, kiełbasę Bóg wie z czego robioną, a czyściutką, zdrową czerninkę obrażają. Nie jest to może moja najulubieńsza zupa, ale niewątpliwie niezwykle wykwintna. Francuzi ślimaki i żaby wsuwają i nikt nie woła ohyda, tylko na karb tradycji kładzie, tak jest i z tą zupką. Bardzo dobra staropolska kuchnia. U dawnej gospodyni nic się nie mogło zmarnować, to i krewka też nie. Jak coś złego o krwi powie wegetarianin, to zrozumiem, a nie wszystkie mięsojady. Pozdrawiam!

Zgłoś 23.11.2008 peachka

Ojej.. ja, ta zupa i moj lęk na punkcie krwi. ojej..;P

Zgłoś 13.07.2009 co za gosc

czerninka zupka, ze palce lizac:)

znam dwie wersje, taka z restauracji na slodko, masa owocow i makaronem.... prawde powiedziawszy nic szczegolnego... oraz domowa, z owocow tylko sliwka,... Pokaż więcej

czerninka zupka, ze palce lizac:)

znam dwie wersje, taka z restauracji na slodko, masa owocow i makaronem.... prawde powiedziawszy nic szczegolnego... oraz domowa, z owocow tylko sliwka, jak czernina to obowiazkowo z kaczki no i kluuski z tartych ziemniakow po prostu mniam:)

a na zakonczenie polecam autorowi przepisu uwazna lekture pana tadeusza:) wtedy dostrzeze roznice pomiedzy czarna polewka a czernina:) to tak jakby powiedziec "rosol z kury, tzw barszcz czerwony":)

Zgłoś 05.11.2007 KASIEK

JADAŁAM ZUPKĘ JAK BYŁAM DZIECKIEM I BARDZO MI SMAKOWAŁA . TERAZ CHCĘ SAMA UGOTOWAĆ ZOBACZYMY CZY MI SIĘ UDA?????????????

Zgłoś 16.11.2007 zyla75

ja od dziecka uwielbiam tą zupkę.Gotowała ją babcia potem mama teraz ja.Lubie na słodko-kwaśno z owocami czy bez ale najbardziej z kluskami ziem.Teraz jestem w 8mies.ciaży i nadal za nią przepad... Pokaż więcej

ja od dziecka uwielbiam tą zupkę.Gotowała ją babcia potem mama teraz ja.Lubie na słodko-kwaśno z owocami czy bez ale najbardziej z kluskami ziem.Teraz jestem w 8mies.ciaży i nadal za nią przepadam chociaż niektore potrawy przestały mi smakować.Zaraz bedę ją jadła.Tym co lubią SMACZNGO : )

Zgłoś 06.11.2008 Dominika

czernina a feeeeee.... jak można takie coś zjeść? Mój tata mówi że to jadł i że to pyszne. No ale karzdy lubi co innego. Ja naprzykład jem kanapki z kiwi, a moja koleżanka kanapki z serem żółty... Pokaż więcej

czernina a feeeeee.... jak można takie coś zjeść? Mój tata mówi że to jadł i że to pyszne. No ale karzdy lubi co innego. Ja naprzykład jem kanapki z kiwi, a moja koleżanka kanapki z serem żółtym i dżem.

Ja czerniny nigdy nie wezme do ust :/ bbbllllllllllllleeeeeeeee...

Zgłoś 21.12.2007 hedonista

gdyby to miałaby być ludzka krew to przemógłbym się spróbowałbym z ciekawości.

Zgłoś 28.12.2007 coddie

Dla wszystkich szukajacych krwi kaczej informacja: nie dostaniecie tego w Tesco albo innym Carrefourze, trzeba sie poprostu wybrac na klasyczny "rynek" - nie "ryneczek" ale r... Pokaż więcej

Dla wszystkich szukajacych krwi kaczej informacja: nie dostaniecie tego w Tesco albo innym Carrefourze, trzeba sie poprostu wybrac na klasyczny "rynek" - nie "ryneczek" ale rynek, taki jak Zielony lub Balucki Rynek w Lodzi (to dla autochtonow, jak ja, w innych miastach tez sa takie) i tam bez wiekszych problemow znajdzie sie babine sprzedajaca kaczke (juz oskubana i gotowa do gotowania) razem ze sloiczkiem krwi wymieszanej z octem. Kaczka kaczce nierowna wiec dobrze wypracowac sobie uczciwa babine, co krwi nie falszuje i od niej kupowac. Co do samego przepisu - jakkolwiek robisz, koniecznie dodaj gozdziki, nie ma chyba innej przyprawy, ktora tak komponuje sie z czernina. A jak ktos chce bez fatygi (czytaj gotowania) sprobowac, jak czernina moze smakowac, to polecam restauracje Anatewka w Lodzi, gdzie podaja ja jako "czorba" - nie mylic z balkanskimi oryginalnymi wariacjami, ktore nic z czernina nie maja wspolnego. No i oczywiscie na koniec pozdrowienia dla kaszankozercow-hipokrytow i wszelkich innych wegetarian mylacych wieprzowine z brokulami (jaka ta krew beee, za to taki schabik to poprostu cudo, nic z padlina nie ma wspolnego)

Zgłoś 02.01.2008 arek

Tylko i wylacznie kaczka....krew mozna kupic w malych sklepach osiedlowych ok 5 pln za 100ml(to tez zalezy od regionu).Nawet nie pytajcie w sklepach typu Tesco...nigdy niezapomne miny sprzedawcz... Pokaż więcej

Tylko i wylacznie kaczka....krew mozna kupic w malych sklepach osiedlowych ok 5 pln za 100ml(to tez zalezy od regionu).Nawet nie pytajcie w sklepach typu Tesco...nigdy niezapomne miny sprzedawczyni;-)Zadnego majeranku,CZABER ,jest problem z ta przyprawa ale to niebo a ziemia.Co do suszu kwestia gustu

Zgłoś 03.01.2008 monika

najlepszą czerninę jadłam we Włocławku, w restauracji na rynku - polecam!

Zgłoś 28.01.2008 cinek

ja chce tego zdjecie!!

Zgłoś 09.05.2008 Max

"Czernina" to nie to samo co "Czarna polewka"

Czernina to zupa z rosołu i krwi kaczki lub gęsi z owocami z suszu. "Czarną polewkę" robiono z czarnej soczewi... Pokaż więcej

"Czernina" to nie to samo co "Czarna polewka"

Czernina to zupa z rosołu i krwi kaczki lub gęsi z owocami z suszu. "Czarną polewkę" robiono z czarnej soczewicy. Była podawana kawalerom ubiegającym się o rękę panny na znak odmowy. Gospodarz lub głowa rodziny, nie chcąc wprost powiedzieć kawalerowi NIE! stawiał przed nim czarną polewkę.

Tak było w przypadku Jacka Soplicy.

"Pan Tadeusz"- Adam Mickiewicz.

Zgłoś 27.06.2008 Polak mały

Podobno prawdziwego Polaka poznać po tym że lubi czerninę, zupę rybną, tatara i śledzie w oleju.

Zgłoś 19.07.2008 greg

Ci co tak wypisują że czernina jest beeeee to chyba nie jedzą szynki,kiełbasy itp. to przecież jest z mięsa zwierząt(świni,indyka,zająca,osła.......yeti....Gdyby nic nie mówić takim osobą i po... Pokaż więcej

Ci co tak wypisują że czernina jest beeeee to chyba nie jedzą szynki,kiełbasy itp. to przecież jest z mięsa zwierząt(świni,indyka,zająca,osła.......yeti....Gdyby nic nie mówić takim osobą i podać przed twarz to by zjadły normalnie jak wszystko i jeszcze na pewno by zachwalały.Ale nie.Naczytają się przepisów i potem się "wypowiadają" jakie to nie dobre.Leczy nigdy nie jadły.Napiszcie jakie nie dobre są szynki i inne podroby ze zwierząt....i odczepcie się od CZERNINY!!!!!!!!!!!

Zgłoś 08.09.2008 kamilla

Zgłoś 08.09.2008 kamilla

no coz wg mnie ta zupa jest smaczna.chociaz wiem ze kolor i sklad nie zacheca do jedzenia.kwestia gustu.

Zgłoś 16.07.2009

wlasnie jem sobie czarninke:) alez ona jest pyszna:) ten kwaskowaty smak....ehhhh

mimo ze na widok krwi mdleje ta zupke jem z najwieksza przyjemnoscia:)

Zgłoś 15.12.2009 marko

czarnina czy też czernina wspaniała zupa podawana na szczególne okazje jeżeli chodzi o zrobienie jej to wcale nie jest tak łatwo ja się wydaje. krew powinna być z odrobiną ostu aby się nie zważy... Pokaż więcej

czarnina czy też czernina wspaniała zupa podawana na szczególne okazje jeżeli chodzi o zrobienie jej to wcale nie jest tak łatwo ja się wydaje. krew powinna być z odrobiną ostu aby się nie zważyła ,aby dodać ją do rosłu należy najppierw przetrzeć krew przez gęste sito póżniej zrobić tzw zaklepkę z mąli dodać rew powoli rosołu aby wyrównać temperaturę i dodać całość do ,gara z rosołem później susz owocowy i cukier i ocet do smaku powinna być lekko gęsta i słodko kwąśna podawana z gotowanym ziemniakiem lub kluskami ziemniaczanymi palce lizać

Zgłoś 22.10.2009 K

Pychotka :) ale jedynie moja mama robi taka pyszka i nikt inny ;D.

Zgłoś 15.02.2010

chyba bym się porzygała

Zgłoś 21.09.2009 Wampirek ;)

Pycha :) Uwielbiam tą zupke ;) A Ci co nie jedli niech się nie wypowiadają :)

Zgłoś 15.02.2010

chyba bym się porzygała

Zgłoś 08.01.2010 stawa

zgadzam sie ,czarninke jada sie tylko z kluskami ziemniaczanymi!!!!jutro start..

Zgłoś 27.06.2011 czesiek

Co wy wmpiry jakies jestescie? ja tego nogdy w zyciu nie zjem juz mnie na wymioty bierze. fuuu

Zgłoś 05.04.2010 anit

Boże co za świństwo, ble jak to w ogóle można jeść. Na samą myśl chce mi się ble.......

Zgłoś 28.05.2012 Pink

Czerniny nie gotuje się z włoszczyzną!!! Ten ktos nie ma pojęcia o prawdziwej czerninie. i musi być koniecznie nagotowana na kaczce. Najlepsza jest wersja podstawowa: gotujemy mięso kaczki z ceb... Pokaż więcej

Czerniny nie gotuje się z włoszczyzną!!! Ten ktos nie ma pojęcia o prawdziwej czerninie. i musi być koniecznie nagotowana na kaczce. Najlepsza jest wersja podstawowa: gotujemy mięso kaczki z cebulką. Zalewamy nie na wrzątek krew i mieszamy dodajemy majeranek, pieprz, sól, cukier, liść laurowy. Podajemy z kluskami lub makaronem.

Zgłoś 19.10.2010 Graza

Mamusiu kurczak i z tego ma byc czernina.Szok kaczka tylko kaczka.Na dodatek lyzka octu na 4l wywaru to niemze byc dobra czernina No ale nie kazdy umie ja zrobic.Miesko z kaczki po ugotowaniu kr... Pokaż więcej

Mamusiu kurczak i z tego ma byc czernina.Szok kaczka tylko kaczka.Na dodatek lyzka octu na 4l wywaru to niemze byc dobra czernina No ale nie kazdy umie ja zrobic.Miesko z kaczki po ugotowaniu kroje w kawlki podroby tez wracaja do wywaru wlewam krew i doprawiam do smaku cukrem octem sola majeranek lisc laurowy ziele angielske .Zupa musi miec smak slodko kwasny ale wyrazisty.Zaciagam maka.Jak ktos sprobuje dobrej czerniny musi mu smakowac.I niech nie mowi ble bo jest zarombista.Szkoda gdyby zniknela z naszych stolow.Co nasze to nasze

Zgłoś 09.12.2010

do czerniny zawsze muszą być dodane wiśnie które wcześniej się robi w zalewie octowej, nigdy nie wlewaj octu do zupy!

Pozrawiam

Zgłoś 22.10.2011

Tak czytam i czytam i oczom nie wierzę.Ja od swoich najmłodszych lat jadłam czerninkę z krwi wieprzowej i taką samą robię czasem w domu,ale na kości wieprzowej i tylko z cebulką,bez warzyw.Moim ... Pokaż więcej

Tak czytam i czytam i oczom nie wierzę.Ja od swoich najmłodszych lat jadłam czerninkę z krwi wieprzowej i taką samą robię czasem w domu,ale na kości wieprzowej i tylko z cebulką,bez warzyw.Moim skromnym zdaniem,to jest dopiero prosty i świetny smak...

Zgłoś 22.01.2012 LIDIA

CZERNINA??? TO NIE CZERNINA!! PRZYNAJMNIEJ JA NIGDY NIE SŁYSZAŁAM O CZERNINIE Z KURCZAKA.......KACZKA,GĘś, KRÓLIK...ALE NIE KURCZAK

Zgłoś 25.02.2012

SZACUN kiedy piszesz o czerninie bardzo cie prosze nie kurczak tylko kaczka. Jak kaczka ci nie smakuje to nie bluźnij!

Zgłoś 20.04.2012 Małgosia

Krew kupiłam na "wolnym handelku" na stoisku z drobiem.

Była zamrożona w słoiczku.

Zgłoś 28.04.2012 cynik

woyz! majeranek w czerninie????!!!toż to morderstwo smaku

Zgłoś 23.08.2012 elwira

Czernina to zupa którą się kocha, jeśli się ją je od dziecka, trudno ja polubić w starszym wieku. Wiadomo tradycja. Ja ja kocham, moje dzieci również, ale zięcia w życiu nie nakłonię do spróbowa... Pokaż więcej

Czernina to zupa którą się kocha, jeśli się ją je od dziecka, trudno ja polubić w starszym wieku. Wiadomo tradycja. Ja ja kocham, moje dzieci również, ale zięcia w życiu nie nakłonię do spróbowania.

I oczywiście czerninka wyłącznie z kluskami ziemniaczanymi!

Zgłoś 27.10.2012 pawel

Uwielbiam czerninę na słodko kwaśno z podrobami i ugotowanymi ziemniaczkami z cebulką i boczkiem na osobnym talerzu (tak jak do barszczu

podawanymi). Co do tych co im się podnosi to pewnie... Pokaż więcej

Uwielbiam czerninę na słodko kwaśno z podrobami i ugotowanymi ziemniaczkami z cebulką i boczkiem na osobnym talerzu (tak jak do barszczu

podawanymi). Co do tych co im się podnosi to pewnie jedzą świninę to takie czyste mięsko ha ha, pamiętajcie świnka wszystko je i to dosłownie. Aha pewnie też nie jecie golonki , ozorków, salcesonu, kaszanki i kiełbas wszelakich . Na topie za to pizza z byle czego to trendy

Pozdrawiam smakoszy polskiej kuchni !!!

Zgłoś 22.12.2012 pewna dama

witam

czernina - a nie czarnica .

zaczne od - Cudze chwalicie SWEGO nie znacie - sami nie wiecie co dzis jadacie .

CZERNICA - smaczna - trudna do zrobienia

to pol... Pokaż więcej

witam

czernina - a nie czarnica .

zaczne od - Cudze chwalicie SWEGO nie znacie - sami nie wiecie co dzis jadacie .

CZERNICA - smaczna - trudna do zrobienia

to polecam w szczegolnie małolatom -pryszcze znikna

zamiast czipsów -polecam czernine

Zgłoś 24.05.2016 gość

Zależy co kto lubi :)

Ja należę do fanek tej aromatycznej i rzadko gotowanej zupy :)

Robię ją rodzince na większe uroczystości, korzystając z koncentratu staropolska polewka marki S... Pokaż więcej

Zależy co kto lubi :)

Ja należę do fanek tej aromatycznej i rzadko gotowanej zupy :)

Robię ją rodzince na większe uroczystości, korzystając z koncentratu staropolska polewka marki SAGWIAZ :) szybko i smacznie mogę przyrządzić czerninę

Zgłoś 01.07.2016 gość

uwielbiam czerninę, ale zdolności kulinarnych u mnie zero :P

dlatego pomagam sobie gotowym koncentratem marki sagwiaz, dzięki któremu mogę szybko przygotować tą smakowitą zupę