Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czesterki

Tekst i foto zdrowybysiorek 13-06-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

kilka kromek razowego pieczywa, zwykłego jasnego chlebka albo czerstwawej bułki,
jajko,
łyżka mleka,
ser,
przyprawy,
tłuszcz do smażenia

Jak przyrządzić:

Pieczywo w nie za dużych kromkach maczać w jajku rozbełtanym z mlekiem i wrzucać na rozgrzaną patelnią z masełkiem albo oliwą. Smażyć z jednej strony, aż się zrumienią, odwrócić i kłaść na wierzch każdej kromeczki plasterek żółtego sera. Ser powinien pięknie się stopić, wtedy wykładamy czesterki na talerz i jemy na gorąco.
Są jeszcze lepsze, jeśli do jajka doda się ostrą paprykę w proszku albo pieprz, albo szczyptę ziół.
Powiem Wam na ucho, że czesterkami nazywa się smażone w ten sposób pieczywo pokrojone w grubą kostkę. Jeśli chcecie, możecie w ten sposób przyrządzić czesterki, ale ja wolę, jak na małej kromeczce roztapia się apetycznie plasterek sera:)

Uwagi:

Smacznego:-)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.07.2006 marta

brzmi super...moge cię zapewnic, ze jeszcze dziś to zrobie. przepisa bardzo prosty ale zapowiada sie mega smakowicie:)