Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnek do chlebka

Tekst i foto Julia 07-05-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2? złprosty? min.?

Składniki:

1. Ładna, duża główka czosnku.
2. Oliwa z oliwek, ale może też być zwykły olej.
3. Sól, pieprz.

Jak przyrządzić:

Głowkę czosnku obciąć od góry, tak aby ukazały się lekko nacięte ząbki. Położyć na arkuszu folii aluminiowej, posolić, popieprzyć i zalać paroma kroplami oliwy. Zawinąc w folię. Piec z rozgrzanym do ok. 240 stopni piekarniku aż czosnek będzie bardzo mięciutki.

Uwagi:

Taki czosnek jes fantastycznie mięciutki i w ogóle nie czuć jego czosnkowego zapachu. Cudownie smakuje rozsmarowany na kromce świerzego pieczywa z masłem. Po prostu pycha!!!

Czas przygotowania:

Piec do miękkości.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.05.2004 papuga

Mozna rowniez taki czosneczek zrobic razem z pieczonym kurczakiem, wtedy trzeba rozebrac glowke czosnku, ale nie obierac pojedynczych zabkow, wsadzic do naczynia z kurczeciem i piec. Oczywiscie ... Pokaż więcej

Mozna rowniez taki czosneczek zrobic razem z pieczonym kurczakiem, wtedy trzeba rozebrac glowke czosnku, ale nie obierac pojedynczych zabkow, wsadzic do naczynia z kurczeciem i piec. Oczywiscie bedzie ten czosnek mial lekko "kurczakowy" smak, ale jest rownie mieciutki i smaczny i latwo rozsmarowujacy na chlebku jak mowila Julia. Pozdrawiam.

Zgłoś 18.05.2004 Julia

Hmmm - rzeczywiście - dobry pomysł - na pewno spróbuję, pozdrawiam. :-)

Zgłoś 22.07.2004 mirek

a z grilla jeszcze lepsze

pieczemy w całości kilka minut

Zgłoś 27.03.2006 gość

hmm .. .ja to robie inaczej :

Od główki czosnku odkrajamy twardą część , kładziemy odkrojoną częścią do góry , polewamy oliwą , doprawiamy solą , pieprzem i ziołami , kładziemy na grilla... Pokaż więcej

hmm .. .ja to robie inaczej :

Od główki czosnku odkrajamy twardą część , kładziemy odkrojoną częścią do góry , polewamy oliwą , doprawiamy solą , pieprzem i ziołami , kładziemy na grilla NIE przewracająć . Jak czosnek będzie mięciutki zdejmujemy i wsuwamy :]

Ja najbardziej lubie go jeść z masłem czosnkowym :D ;p