Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnkowa rewelacja - wspomnienie z dzieciństwa

Tekst i foto Martana 26-01-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty? min.średnia

Składniki:

bagietka (polecam te z hipermarketów Geant albo od prywatnych piekarzy),
masło albo inne smarowidło, może być dla dbających o linię:),
duuuuuża główka czosnku, może być półtorej,
gotowana szynka,
delikatny ser żółty (np. młoda gouda)

Jak przyrządzić:

Masło - ok. pół kostki - wyciągamy z lodówki co najmniej godzinę przed podaniem posiłku i kładziemy w ciepłe miejsce. Bagietkę kroimy na 4 kawałki, każdy kawałek (powinien mieć ok. 15 cm długości) przekrawamy na pół.
Mamy 8 łódeczek kanapkowych.
Wyciskamy czosnek przez praskę do masła, które wcześniej powinno się znaleźć w miseczce.
Widelcem lub mieszadełkiem ciapciamy masło ze świeżym czosnkiem (zakładam, że przed prasowaniem obraliście go z łupinek:))
Kawałki bułki smarujemy obficie masłem czosnkowym (dlatego doradziłam, by używać smarowidła dla tych, którzy dbają o linię, bo wtedy można więcej wsmarować w bułkę).
Na to kładziemy szynkę lub ser żółty. Gotowe.

Potrzebne przybory:

To co zawsze - produkty żywnościowe, nóż i my - niedzielne kuchciki.

Jak podawać?

Na talerzu albo do łapki w czasie spaceru z psem.

Uwagi:

Takie kanapki jadłam jako dziecko, kiedy byłam przeziębiona albo co gorsza - smutna - poważnie - czosnek to lekarstwo na wszystko, a na dodatek jakie to pyszne!
Takie kanapki są bardzo pikantne i bardzo czosnkowe, więc jedzcie je do woli, ale nie przed wizytą u dentysty albo u przyszłego szefa:)

Czas przygotowania:

Eeeee, to zależy od tego, co jeszcze mamy innego do roboty w czasie robienia kanapek:)
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 16.02.2006 Martana

Wiecie co, moze byscie sie przestali wyglupiac - ktos sie podszywa pode mnie i jeszcze komentuje, to zdanie o pieczarkach nie jest moje ale ktos podpisal sie moim pseudonimem, sorry gregorry ale... Pokaż więcej

Wiecie co, moze byscie sie przestali wyglupiac - ktos sie podszywa pode mnie i jeszcze komentuje, to zdanie o pieczarkach nie jest moje ale ktos podpisal sie moim pseudonimem, sorry gregorry ale to nie jest smieszny zart.

Zgłoś 26.01.2006 Martusia

Zabrzmiało przepysznie, że zaraz po przeczytaniu Twojego przepisu pobiegłam zrobić. Na zwykłym chlebku, ale też jest pyszne.

Zgłoś 26.01.2006 papusia

Można też to masełko lekko posolić i dodać posiekaną nać pietruszki.U mnie takie masełko znika pierwsze,nawet bez żadnej wędlinki.

Zgłoś 07.02.2006 Martana

Papusiu masz racje, sol ziolowa albo zwykla sa znakomitym dodatkiem, wtedy mozna faktycznie jesc to maselko ze swiezym pieczywem bez dodatkow ale mi jakos w pamieci utkwila pajda zakopianskiego,... Pokaż więcej

Papusiu masz racje, sol ziolowa albo zwykla sa znakomitym dodatkiem, wtedy mozna faktycznie jesc to maselko ze swiezym pieczywem bez dodatkow ale mi jakos w pamieci utkwila pajda zakopianskiego, jeszcze cieplego chleba z tona czosnku i plastrem domowej szynki na wierzchu - takich rzeczy sie nie zapomina:)

Zgłoś 13.02.2006 Martana

obieram pieczarki do tego [cool]

Zgłoś 04.03.2006 bąbel

A ja wale majonez na bułę, w to czosnek w plasterkach (tak, zeby przykryć całą kanapke, czyli dużo) i żółty serek na wierzch.

Zgłoś 10.03.2006 kasiaaa

Na sam koniec można wrzucić do rozgrzanego piekarnika,PYCHA !!!

Zgłoś 19.05.2006 makłowicz

do masełka proponuje dodać posiekaną drobno pietuuszke i lekko posolić. smarujemy tym bagietke lub angielke pokrojoną zawijamy to w folie aluminiową i na drugi dzień podajemy na gril razem z mię... Pokaż więcej

do masełka proponuje dodać posiekaną drobno pietuuszke i lekko posolić. smarujemy tym bagietke lub angielke pokrojoną zawijamy to w folie aluminiową i na drugi dzień podajemy na gril razem z mięskiem, kiełbasą cokolwiek. Palce lizać a czas na grila sie zaczyna

Zgłoś 07.08.2006 PRAWDZIWA Martana

Pisze autorka przepisu - DO DIASKA, KTO SOBIE ZE MNIE ROBI JAJA? KTO PODSZYWA SIE PODE MNIE?

TO PRZESTAJE BYC SMIESZNEEEEEEE!!!!!!!!!!

Zgłoś 04.12.2006 pycha!

a ja bym jeszcze dodala ze mozna z tych buleczek a jeszcze lepiej z chlebka zrobic grzanki na maselku (albo oleju jak kto woli) i wtedy samym czosnkiem wycisnietym przez praske smarujemy kromec... Pokaż więcej

a ja bym jeszcze dodala ze mozna z tych buleczek a jeszcze lepiej z chlebka zrobic grzanki na maselku (albo oleju jak kto woli) i wtedy samym czosnkiem wycisnietym przez praske smarujemy kromeczki..:))mniaaaam

Zgłoś 10.04.2007 czosnek

chlebek na grilla.. a później masełko z czosneczkiem i vegetą.. najlepiej kupić kremówkę i zrobić masełko samemu;) rewelacja