Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Czosnkowe puree

Tekst i foto Prawdziwa Martana 28-11-2007

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.średnia

Składniki:

Ziemniaki, czosnek, sól, masło, chuda śmietana.

Jak przyrządzić:

Umyślnie nie podałam proporcji, bo to jest coś, co się robi "na oko", ale według mnie...:
Ziemniaki (ok. 1 kg) szorujemy i gotujemy w mundurkach w mocno osolonej wodzie. Czosnek (cała główka albo dwie) owijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na górną półkę, niech się piecze co najmniej 40 minut. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki, tłuczemy, dodajemy masło i chudą (!) śmietanę wedle gustu. Wyjmujemy czosnek z piekarnika, kiedy ostygnie, wystarczy z łupinek wycisnąć ich zawartość, pieczony czosnek jest mięciutki i gładki. Znów tłuczemy całość i smakując, sprawdzamy, czy aby soli nie za mało:)
Smacznego!

Potrzebne przybory:

tłuczek do puree, piekarnik

Jak podawać?

Jako dodatek do mięs, warzyw, ryb...

Uwagi:

To jest zwykły i niezwykły dodatek do wszystkiego, co obiadowe, a nawet śniadaniowe, bo pieczony czosnek nie smierdzi tak jak surowy, więc można go jeść o każdej porze.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 17.10.2010 elea

beznadzieja...