Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

De volaille z wypływającym masłem

Tekst i foto Doniu_14 10-08-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
3-417 złwymagający40 min.średnia

Składniki:

4 piersi kurczaka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz ziołowy (żaden inny), szczypta curry, szczypiorek, masło lub margaryna, olej

Jak przyrządzić:

Piersi kurczaka ubijamy dość cienko. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną curry, drobno pokrojonym szczypiorkiem (można także dodać paprykę w proszku). Na końcu wkładamy w środek masło. Bardzo dokładnie zawijamy pierś w rulon, zamykając przy okazji wszystkie szczeliny, tak aby masło nie mogło wypłynąć. Obtaczamy w jajku, następnie w bułce tartej i powtarzamy czynność. Kładziemy na gorący tłuszcz (najlepiej olej, w tym przypadku niezastąpiona oliwa z oliwek po prostu nie pasuje). Smażymy ok. 15 min, w międzyczasie obracając danie na różne strony. I gotowe! Życzę smacznego!

Potrzebne przybory:

deska, tłuczek, nóż, patelnia, miseczka na jajko, trzepaczka bądź widelec, talerz

Jak podawać?

Potrawa najlepiej smakuje z zapiekanymi ziemniaczkami (mogą być też frytki) oraz dużą ilością warzyw. Osobiście polecam sałatkę grecką.

Uwagi:

Bardzo starannie zwijamy piersi, inaczej masło wypłynie podczas smażenia.

Czas przygotowania:

Danie jest dość pracochłonne, wymaga sporej uwagi od kucharza. Po przygotowaniu potrawy jest dużo sprzątania.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.08.2006 Frank_B

Z margaryna to nie to samo.. a z masełkiem to co innego :)

Zgłoś 15.08.2006 Doniu-14

Też się tak nastawilem że z margaryną będzie nie dobre, jednak nie ma wielkiej różnicy smakowej. Musi być po prostu dobra margaryna, chociaż też uważam, że z masłem jest lepsze.

Zgłoś 11.03.2007 Aniula

Mąż właśnie zrobił takiego de volailla i był przepyszny!!!!!! Dodał do środka ćwiartkę ogórka konserwowego, podsmażone pieczarki i ser i oczywiście masło. Wyszło wyśmienite :)) Polecam wszystkim... Pokaż więcej

Mąż właśnie zrobił takiego de volailla i był przepyszny!!!!!! Dodał do środka ćwiartkę ogórka konserwowego, podsmażone pieczarki i ser i oczywiście masło. Wyszło wyśmienite :)) Polecam wszystkim - szczególnie kiedy to mąż robi niedzielny obiad ;)

Zgłoś 24.08.2006 Asieńka

Ok. Ale moje masełko wypłynęło-fakt, pierś była smaczna i trochę nasączona tym masłem, ale jak to zrobić żeby ono nie wypłynęło?

Zgłoś 26.08.2006 Donniu_14

Jak już pisałem, musisz bardzo dokładnie zawinąc piersi, zatkac wszelkie szpary i dobrze zapanierowac, a wtedy masło na peewno nie wypłynie.

Zgłoś 27.09.2006 asiekptasiek

żeby nic nie wypływało można po zawinięciu kurczaka zawiązać go sznurkiem np. kordonkiem tak żeby wyglądało jak mała zawinięta szyneczka ;)

Zgłoś 18.02.2007 Marta

Ladnie wyglada De volaille jesli uda nam sie wyciac Piers z Kurczaka z Kostka Zwiniety kotlet bedzie mial wtedy ksztalt ostrej Papryczki

Zgłoś 21.01.2007 asiuuuuuuuuunia

dlaczego nie z serem

Zgłoś 17.03.2007 izka32

ja piersi z kurczaka mielę,i wtedy z kg mam 10 dużych sztuk,mięsko tylko solę by było naturalne,robię 10 klopsików,biorę po koleji ,nożem rozpłaszczam i kładę nadzienie jakie chcę:masło,pieczark... Pokaż więcej

ja piersi z kurczaka mielę,i wtedy z kg mam 10 dużych sztuk,mięsko tylko solę by było naturalne,robię 10 klopsików,biorę po koleji ,nożem rozpłaszczam i kładę nadzienie jakie chcę:masło,pieczarki,ser ,póżniej nożem wszystko formuję ,obtaczam w samej mące i smażę w głębokim tłuszczu,jak wystygnie to wtedy obtaczam w jajku +sól i pieprz i bułce tartej i smażę tylko do ładnego koloru panierki.pycha

Zgłoś 10.04.2007 Mala

Przepis brzmi swietnie bede probowac !!!!pozdrawiam

Zgłoś 16.08.2010 Głupia cip o

Na oliwie z oliwek, to można spaghetti podgrzać, a nie smażyć mięso.

Cofnij się do przepisów z wiochy, z której pochodzisz, i zrób z nich pożytek.

Zgłoś 04.04.2011 Jacek

Klasyczny de volaille, to czyste masełko wypływające po przekrojeniu. Żadne inne erzace tłuszczowe nie wchodzą w rachubę. Podobnie z samym mięsem - też nie zalecam ekstrawagancji. Powinno być pr... Pokaż więcej

Klasyczny de volaille, to czyste masełko wypływające po przekrojeniu. Żadne inne erzace tłuszczowe nie wchodzą w rachubę. Podobnie z samym mięsem - też nie zalecam ekstrawagancji. Powinno być przyprawione zwykłą solą, to oczywiste. Jeśli ktoś gustuje w bardziej zdecydowanych smakach, proponuję odrobiną czosnku w dowolnej postaci i ewentualnie szczyptą pieprzu. Stara zasada - najprostsze smakuje najlepiej. Wszelkie inne przyprawy i dodatki będą już improwizacją, żeby nie powiedzieć: profanacją. Najlepiej smakuje z frytkami, ale to już kaloryczne szaleństwo, więc nie gorszym uzupełnieniem będzie puree ziemniaczane własnego pomysłu. Swoje uszlachetniam potężną łychą naturalnego jogurtu, a od święta garścią siekanego szczypiorku. Nic więcej! Do tego bukiet surówek - tu już naprawdę można zaszaleć, więc niczego nie sugeruję. Bon apetite!

Zgłoś 24.12.2012 gość

Co to ma znaczyć niezastąpiona oliwa z oliwek? Na oliwie się w ogóle nie smaży ponieważ ma najniższą temperaturę spalania około 140 C. Przez co wytwarza się niebieski trujący dym. Smażymy tylko... Pokaż więcej

Co to ma znaczyć niezastąpiona oliwa z oliwek? Na oliwie się w ogóle nie smaży ponieważ ma najniższą temperaturę spalania około 140 C. Przez co wytwarza się niebieski trujący dym. Smażymy tylko na Olej, smalec. Czasem masło!

Zgłoś 24.12.2012 gość

Co to ma znaczyć niezastąpiona oliwa z oliwek? Na oliwie się w ogóle nie smaży ponieważ ma najniższą temperaturę spalania około 140 C. Przez co wytwarza się niebieski trujący dym. Smażymy tylko... Pokaż więcej

Co to ma znaczyć niezastąpiona oliwa z oliwek? Na oliwie się w ogóle nie smaży ponieważ ma najniższą temperaturę spalania około 140 C. Przez co wytwarza się niebieski trujący dym. Smażymy tylko na Olej, smalec. Czasem masło!