Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dietetyczna zupa pieczarkowa

Tekst i foto Natalia 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty30 min.?

Składniki:

200 g pieczarek świeżych, mrożonych lub w zalewie obojętnej,
50 g cebuli,
50 g włoszczyzny,
5 g mąki,
2 łyżki oleju (najlepiej sojowego),
tłuszcz,
zielenina,
sól,
pieprz.

Jak przyrządzić:

Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić i wrzucić do garnka, dodać podduszoną na tłuszczu, pokrojoną cebulę, zalać wodą i gotować około 10 minut.

Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać, pokroić, zalać wodą, ugotować z niej wywar.

Ugotowane pieczarki połączyć z odcedzonym wywarem. Zarumienić mąkę na jasny kolor, dodać tłuszcz do zupy i zagotować.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać opłukaną, posiekaną zieleninę. Zupę podawać z łazankami, lanym ciastem lub grzankami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 22.06.2006 N.

Łazanki i cebula na tłuszczu. Faktycznie, straaasznie dietetyczna.

Zgłoś 24.10.2006 olcia

maka,tłuszcz bardzo dietetyczne....aha i jeszcze jedno w kazdy szef kuchni ci powie ze pieczarek sie nie myje.wogule grzybow nie powinno sie myc.tylko oczyszczac nozykiem.na bank nie bede gotowa... Pokaż więcej

maka,tłuszcz bardzo dietetyczne....aha i jeszcze jedno w kazdy szef kuchni ci powie ze pieczarek sie nie myje.wogule grzybow nie powinno sie myc.tylko oczyszczac nozykiem.na bank nie bede gotowala tej zupy....brzmi paskudnie.smazona cebula rany rozumiem go kapuśniaczka ale do pieczrakowej?syffff

Zgłoś 13.01.2007

ola,zupa jest o niebo lepsza niz twoja ortografia;)

Zgłoś 15.03.2007 ILO

Zgłoś 15.03.2007 ILO

A MI SIE PODOBA PRZEPIS :)

MOZE NIE TAKA ONA DIETETYCZNA, ALE JUTRO CHYBA POKUSZE SIE O JEJ ZROBIENIE :))