Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dla fanów fety, bazylii i pomidorów :)

Tekst i foto Amelia_n 27-09-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2-4? złprosty-?

Składniki:

4 pomidory średniej wielkości (miejcie na wszelki wypadek jeszcze jeden),
feta (ta w opakowaniu, czyli 1 kostka),
bazylia (najlepiej i świeża, i w proszku),
śmietana 12% (połowa dużej).

Jak przyrządzić:

Najpierw wyjmuję fetę z opakowania (jeżeli ktoś woli fetę na wagę, to oczywiście taka może być, tylko musicie sprawdzić, ile ta w kartoniku waży, aby kupić odpowiednią ilość). Wrzucam do miski i widelcem ją rozcieram. Następnie dodaję śmietanę i łyżką mieszam i rozcieram grudki, aby wyszła jednolita masa. Następnie kroję pomidory w kostkę i wrzucam do miski. Mieszam. I teraz najważniejsze - bazylia... Ja daję 20 listków świeżej bazylii oraz ze 2-4 szczypty suszonej. Naprawdę postarajcie się mieć świeżą bazylię, bo jest wtedy smaczniejsze. No, teraz oczywiście dobrze mieszam i gotowe.

Jak podawać?

Z chlebem lub bułką.
Jest jeszcze inny rodzaj podawania: nie kroimy pomidorów w kostkę, tylko w talarki (wzdłuż) i nie dodajemy do masy. Masę przyprawiamy bazylią. Teraz bierzemy duży talerz i naprzemiennie układamy pomidory z łyżką masy naokoło lub w innej kompozycji, np. na talarek pomidora nakładamy masę, a potem znowu przykrywamy pomidorem.
Smacznego :)

Uwagi:

Jeśli wyszło wam za słone, powinniście dodać jeszcze jeden pomidor, jeśli nadal jest za słone, to dodajcie więcej bazylii... To zależy, jak kto woli, ja lubię, żeby było trochę słonawe, jeśli jest za gęste, to dodajcie śmietany...
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.11.2006 nika

Do tej pory kojarzyłam zawsze pomidory i bazylię z mozzarelą. Muszę wyprobować z fetą. Brzmi smacznie;)

Zgłoś 24.10.2007

Taka sałatka z pomidorów z dodatkiem sera feta, bazylii jest wspaniała, ale trzeba zachować rozsądne proporcje.

Do takiej sałatki nie potrzeba śmietany.

Ja dodaję jeszcze czosnek -... Pokaż więcej

Taka sałatka z pomidorów z dodatkiem sera feta, bazylii jest wspaniała, ale trzeba zachować rozsądne proporcje.

Do takiej sałatki nie potrzeba śmietany.

Ja dodaję jeszcze czosnek -jeden lub dwa ząbki- drobno posiekane

oraz łyżeczkę majonezu - to osłania żołądek przed ostrym czosnkiem a nie psuje smaku.

Zgłoś 29.07.2009 Amelia_n

Ja tą sałatke robiłam do grila było jej właśnie tyle dużo aby wszyscy się najedli niektórzy to po łyżce brali ale ja uwielbiam fete i w domu jak robie to potrafie połowe takiej sałatki zjesc z b... Pokaż więcej

Ja tą sałatke robiłam do grila było jej właśnie tyle dużo aby wszyscy się najedli niektórzy to po łyżce brali ale ja uwielbiam fete i w domu jak robie to potrafie połowe takiej sałatki zjesc z bułką i nic mi nie jest. A śmietana jest po to aby złagodzic smak fety aby nie było tak bardzo słone...