Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Domowy smalec z pieczarkami

02.12.2010

Zimą nic tak nie smakuje jak kromka świeżego chleba z domowym smalcem i kiszonym ogórkiem. Wędlinę kupioną w sklepie wymieńmy czasem na domowy smalec i nie miejmy wyrzutów sumienia, że jest niezdrowy i wysokokaloryczny. Czasami trzeba sobie odpuścić. Zapach wędzonki, majeranku i cebuli przełamuje delikatny smak pieczarek, do tego świeżo zmielony pieprz i chrupiące skwarki - pyszna kanapka.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
625 złprosty40 min.wysoka

Składniki:

pół kg słoniny,
pół kg podgardla,
0,25 kg surowego boczku,
0,25 kg wędzonego boczku,
20 dag pieczarek,
cebula,
łyżka majeranku,
sól,
świeżo zmielony pieprz.

Jak przyrządzić?

Słoninę, podgardle, surowy i wędzony boczek pokroić w kostkę.

Smażyć na wolnym ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną chrupiące skwarki.

Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki.

Smażyć jeszcze 15 minut.

Przyprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Wytopiony tłuszcz wraz ze skwarkami wlać do słoików i odstawić do zastygnięcia.

Jak podawać?

Podawać ze świeżym chlebem i kiszonym ogórkiem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 02.12.2010 cj Piotr

Mogę podać przepis na kiszenie ogóracha... I na zapodawanie innego "-acha", po same kule oczywiście !!! ;-pp

Zgłoś 02.12.2010 dziadek

Ale tu perwecha w kólko!

Teraz smarowanie palcem ze smalcem pieczary!

Ale będzie jazda! Odmłodniałem w jednej chwili!

Babka, dzisiaj w nocy będziesz krzyczeć moje imię!

... Pokaż więcej

Ale tu perwecha w kólko!

Teraz smarowanie palcem ze smalcem pieczary!

Ale będzie jazda! Odmłodniałem w jednej chwili!

Babka, dzisiaj w nocy będziesz krzyczeć moje imię!

W kółko, w kółko, w kółko...

...cholera, a jak ja właściwie mam na imię?

Zaraz, zaraz. Miałem tu gdzieś telefon do tego co podobno wszystko o mnie teraz już wie. Parkinson czy Alzhaimer mu było. Jakoś tak. Nie pamiętam...

Zgłoś 02.12.2010 zosia

Bardzo fajny przepis na pyszny smalec dzieki zrobie sobie . A wy ludzie przestancie dawac głupie komentarze

Zgłoś 02.12.2010

zocha, dajesz, nim pojawi się coś aromatycznego i delikatnego!

Zgłoś 02.12.2010 G.ość

Wnioskuję o wypłacanie Panu Raz Putinowi wierszówki, bez niego ta strona jest nic nie warta, łącznie z resztą komentarzy. Pozdrawiam.

Zgłoś 03.12.2010 Zosia

ja też robię smalec trochę inaczej i też smakuje