Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz pachnący estragonem

Tekst i foto beasia 31-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty30 min.niska

Składniki:

50 dag filetów z dorsza, sok z cytryny, kilka gałązek koperku, mała marchewka, kawałek selera, łyżka masła, sól, pieprz ziołowy. Sos: szklanka wywaru z warzyw, mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki świeżych posiekanych listków estragonu lub łyżeczka suszonego, czubata łyżeczka mąki, łyżka oleju, sok z cytryny, cukier, sól.

Jak przyrządzić:

Rybę oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Marchewkę i seler obrać, pokroić w drobną kostkę. Porcje ryby umieścić w naczyniu do gotowania na parze, obłożyć warzywamii koperkiem, na wierzchu położyć wiórki masła. Przykryć, gotować 30 min. Przygotować sos: Mąkę lekko zrumienić na oleju, mieszając, przestudzić, wymieszać z kilkoma łyżkami wywaru, wlać pozostały wywar, przyprawić, zagotować, połączyć z jogurtem, posypać estragonem. Rybę polać sosem.

Jak podawać?

Podawać z ryżem i warzywami.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Brak komentarzy. Czekamy na Wasze opinie.