Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz w sosie

Tekst i foto ANNA 25-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty40 min.?

Składniki:


25 dag filetów z dorsza,
sok z 1 cytryny,
1 mała cebula,
2 łyżki masła,
2 łyżki oleju,
1 łyżka mąki,
pół szklanki bulionu z kostki,
4 łyżki śmietany,
natka pietruszki,
curry,
sól,
biały pieprz,
przyprawa chili.

Jak przyrządzić:


Na sos rozpuścić masło, wsypać mąkę, mieszając wlać bulion. Zetrzeć obraną cebulę na tarce o drobnych oczkach, dodać do sosu, przyprawić do smaku solą, pieprzem, chili i curry.
Dodać śmietanę, doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować.
W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem ułożyć rybę, skropić sokiem wyciśniętym z jednej cytryny, oprószyć solą i pieprzem, posypać chili, polać sosem. Zapiekać 25 minut w temperaturze 180*C. Posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Podawać na gorąco z ziemniakami lub pieczywem i surówką z kiszonej kapusty albo sałatą. Smacznego!

Uwagi:


Czas przygotowania:


Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 30.11.2005 Tomek

Wypróbowałem ten przepis i wszystkim domownikom bardzo smakowało!!!

Zgłoś 30.01.2006 mary-sky

A ja mam zawsze taki dylemat. Kostka. Ale jaka? rooslowa: warzywna, rosolowa: z kurczaka, wolowa.... yyyyyyyyyy. Wykluczam przewaznie grzybowa.

Zgłoś 03.07.2006 Kasia

Mąż zrobił na obiad i bardzo mi smakowało. Polecam!

Zgłoś 12.03.2007 kiwi

całkiem fajne :)

nie lubię ryb - za to mąż uwielbia więc się poświęciłam, zrobiłam mu taką rybkę i nawet ja z przyjemnością zjadłam :)

dałam tylko za dużo chili :))))))) więc ostrz... Pokaż więcej

całkiem fajne :)

nie lubię ryb - za to mąż uwielbia więc się poświęciłam, zrobiłam mu taką rybkę i nawet ja z przyjemnością zjadłam :)

dałam tylko za dużo chili :))))))) więc ostrzegam innych przed tym trochę palącym błedem ;)

ale ogólnie fajne - planujemy powtórzyć to danie :)

Zgłoś 18.02.2008 freya

Zamiast przyprawy chilli lepiej dodac gotowy slodki sos chilli. Dodatkowo wrzuccie posiekane paluszki krabowe i szparagi, a wierzcie mi, ze uzyskacie niebianski smak . :-D

Zgłoś 09.08.2010 aga_mad

bez chilli smakuje też świetnie - to dla tych co wolą wersję łagodniejszą:) Pychotka!!!!!!!!