Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dorsz zapiekany w sosie szafranowym

Tekst i foto sylwia 26-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2030 złprosty40 min.100 g - 135 kcal

Składniki:

50 dag płatów dorsza, niepełna szklanka śmietany, 3 łyżki mąki pszennej, 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej, cytryna, 2 łyżki przyprawy Delikat do mięsa, łyżeczka bazylii lub oregano, mała łyżeczka (do kawy) szafranu lub kurkumy, olej do smażenia, sól

Jak przyrządzić:

Rybę umyć, pokroić na porcje, posolić, skropić sokiem z cytryny i natrzeć przyprawami (oprócz szafranu). Pozostawić na noc w lodówce. Następnie obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z trzema łyżkami mąki ziemniaczanej i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Śmietanę wymieszać z 3/4 szklanki ostudzonej przegotowanej wody, pozostałą mąką ziemniaczaną, odrobiną soli i szafranem. Rybę ułożyć w żaroodpornym naczyniu, polać sosem i zapiekać około 20 min.

Jak podawać?

Podawać z białym lub brązowym ryżem i surówką ze słodkiej bądź kwaszonej kapusty.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 21.08.2009 ven

Bardzo fajny przepis, ja nie daję Delikatu, tylko własną mieszankę ziół i jest rewelacyjne :)