Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Drożdżowe dla leniwych

Tekst i foto beata 14-01-2009

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
--prosty50 min.-

Składniki:

2 jajka, 2,5 dkg drożdży (1/4 kostki drożdży), 0,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mleka, 0,5 kg mąki, 0,5 kostki masła

Jak przyrządzić:

Do miski: wbijamy jajka, kruszymy drożdże, dodajemy pokrojone miękkie masło, zasypujemy cukrem i zalewamy mlekiem. Nie mieszamy!
Zostawiamy na noc w lodówce. Rano dodajemy do tego mąkę. I mieszamy drewnianą łyżką na jednolitą masę. Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą (można zamiast tego wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia). Ciasto wykładamy na blachę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wstawiamy do piekarnika na ok. 30 minut w temp. 180 stopni.

Potrzebne przybory:

Miska lub garnek, drewniana łycha, blaszka do ciasta.

Jak podawać?

Do kawusi, mleka... - jak kto lubi.

Uwagi:

Ciasto zaczyna się robić wieczorem a kończy rano.
Wierzch ciasta można przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem aby miało ładna skórkę.
Jak ktoś lubi do ciasta można dodać rodzynki.
Ciasto jest pyszne, puszyste i wilgotne.

Czas przygotowania:

ok 10 minut na zasypanie składników (nie liczymy nocy - kiedy wszystko stoi w lodówce) + ok 10 min na wyrobienie + ok 30 min pieczenie.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.06.2012 lusjola

az sie boje czy wyjdzie robie to pierwszy raz