Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Drożdżowe parowce

Tekst i foto Katarzyna 26-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
66 złprosty35 min.średnia

Składniki:

pół kilo mąki pszennej,
3 dag drożdży,
szklanka mleka,
4 jajka,
4 łyżki masła,
sól, cukier

Jak przyrządzić:

Drożdże rozetrzeć z 1/2 łyżeczki cukru, łyżeczką mąki oraz ciepłym mlekiem. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić.
Mąkę przesiać, wlać wyrośnięty rozczyn, wbić jajka, dodać szczyptę soli.
Wyrobić ciasto, wlać przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż zacznie odstawać od dłoni. Przykryć ściereczką, by nie obeschło, i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na posypanej stolnicy na placek grubości 3 cm. Szklanką wykrajamy koła. Przykrywamy ponownie i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wkładamy do parowara i gotujemy 5-6 minut.

Potrzebne przybory:

parowar

Uwagi:

Kluski możemy podawać na słodko i z sosem warzywnym.
Na słodko:
W rondelku należy stopić 1/2 koski masła, na końcu dodajemy cukier i polewamy takim masełkiem kluski. Do picia możemy podać jogurt truskawkowy albo jagodowy.
Z sosem warzywnym:
Puszka pomidorów w zalewie i puszka kukurydzy konserwowej oraz cebula posiekana i zarumieniona na oleju. Do ozdoby można dodać natkę pietruszki.
Smacznego!

Czas przygotowania:

Przygotowanie to około 30 minut,
gotowanie 5-6 minut.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.06.2006 beata

Parowce!! Co za profanacja nazwy!! To są przecież poznańskie kluski na parze!!!

I je się jada z porządnym kawałkiem mięsa , dobrym sosem i kapustą gotowaną!!

Zgłoś 11.07.2006 Kasia

Parowce to poprostu przysmak mojego dzieciństwa.Uwielbiam je z powidłem i polane masełkiem.

Zgłoś 18.10.2006 eli

albo z sosem pieczarkowym...

:-)

Zgłoś 25.11.2006 Sylwia

e tam... kluski na parze... Mój tata pochodzi z wielkopolski i od kiedy pamiętam u nas się to nazywało właśnie parowce. I jadało się zwykle z masłem i cukrem. Nie wiem co to jest parowar, ale ró... Pokaż więcej

e tam... kluski na parze... Mój tata pochodzi z wielkopolski i od kiedy pamiętam u nas się to nazywało właśnie parowce. I jadało się zwykle z masłem i cukrem. Nie wiem co to jest parowar, ale równie dobrze można je gotować w garnku z wodą na zawieszonej odpowiednio ściereczce/firance.

Zgłoś 21.04.2007 Jola-Poznań

To są właśnie pyzy drożdżowe, podawane do smażonego mięsa (klasyka gatunku to pyzy plus pieczona kaczka z modrą kapustą) i ćwikła, czyli buraki z chrzanem. Podane oczywiście z sosem od pieczeni.... Pokaż więcej

To są właśnie pyzy drożdżowe, podawane do smażonego mięsa (klasyka gatunku to pyzy plus pieczona kaczka z modrą kapustą) i ćwikła, czyli buraki z chrzanem. Podane oczywiście z sosem od pieczeni.

Zgłoś 09.07.2007 wiesia

bardzo smaczne kluski polecam wszystkim

Zgłoś 09.07.2007 julka77

mmmm...sa fantastyczne...moja babcia je robila nadziewane z truskawkami albo jagodami polane smietana slodka...po prostu i po krzywu niebo w gebie...szkoda tylko,ze babcia zmarla i ubolewalam na... Pokaż więcej

mmmm...sa fantastyczne...moja babcia je robila nadziewane z truskawkami albo jagodami polane smietana slodka...po prostu i po krzywu niebo w gebie...szkoda tylko,ze babcia zmarla i ubolewalam nad tym ze nie znalam przepisu...viva babcia

Zgłoś 03.04.2008 Seiza

A ja poznałam je jako PAMPUCHY, było to w Bielsko-Białej, i podawany były ze śliwkami, posypane cukrem-pudrem. Ach, narobiłam sobie apetytu!

Zgłoś 08.06.2008 witch15

to sa PAMPUCHY!!!!!!!!! mniammm, polane jogurtem super!!!!!!!!!

Zgłoś 12.04.2011

A ja je znam jako parowańce :-)))) i mój dziadek pochodzi z poznania. Całe dzieciństwo wcinałam te parowańce ze zmiksowanymi jagodami lub truskawkami z dodatkiem śmietany :-))) Pycha!!!!! Dziś s... Pokaż więcej

A ja je znam jako parowańce :-)))) i mój dziadek pochodzi z poznania. Całe dzieciństwo wcinałam te parowańce ze zmiksowanymi jagodami lub truskawkami z dodatkiem śmietany :-))) Pycha!!!!! Dziś sama robię je moich pociechom i również zajadają się.

A Co do tego przepisu......... jest to jeden z najlepszych przepisów choć każdy inny jest bardzo podobny. Bałam się, że ciasto było za rzadkie ale delikatnie podsypałam i odstawiłam do wyrośnięcia. Potem je "wylałam" z miski na deskę, posypałam mąką i rozwałkowałam na 2 cm, wycięłam dużą szklanką i................ i wyszły znakomite!!!Mięciutkie! Pulchniutkie! Delikatne!!!! po prostu idealne!!!!!

Dziewczyny, nie bójcie się rzadkiego ciasta :-)!!!!!! Takie ma być :-)

POLECAM!!

Zgłoś 07.10.2011 Czesław

Moja mama pochodziła z Wilna i nazywała to danie - kluski na parze. Podawała je ze śmietaną i cukrem.

Zgłoś 24.11.2011 lusjola

moja babcia je gotowala na sciereczcez nadzieniem sliwkowym pycha to sa przeciez parzoki jak widzicie co kraj to obyczaj

Zgłoś 18.02.2012 EWA

juz kilka razy robilm i w smaku sa dobre ale jak paruje je to pieknie rosna a gdy sa gotowe otwieram i opadaja sama nie wiem co ja zle robie