Duszone warzywa
Porcje: | Koszt: | Trudność: | Czas: | Kaloryczność: |
---|---|---|---|---|
? | ? zł | prosty | ? min. | ? |
Składniki:
4 pomidory, 2 cukinie, 2 bakłażany, cebula, 2 ząbki czosnku, kostka tymiankowo-bazyliowa, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwekJak przyrządzić:
Cebule pokroić, podsmażyć na oliwie. Cukinie i bakłażany opłukać. Drobno pokroić, dodać do cebuli, chwilę razem dusić na małym ogniu. W trakcie duszenia wrzucić kostkę ziołową. Pomidory sparzyć, obrać drobno, pokroić. Dodać do warzyw. Całość dusić, aż wyparuje połowa soku z pomidorów i sos nieco zgęstnieje. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem.Jak podawać?
Podawać z pieczywem lub ryżem.
Gulasz wiosenny
Kolorowa potrawa z dużą ilością świeżego szczypiorku, piersią z kurczaka moczoną wcześniej w occie jabłkowym. Papryka w trzech kolorach, szczypiorek, tarty imbir i odrobina przecieru pomidorowego nadają potrawie ostrości i sprawiają, że kurczak smakuje wybornie. Paleta kolorów i smaków idealna na wiosenny obiad.
Komentarze
Zgłoś 14.05.2007 natalia
ja bym proponowala poszypac wczesniej sola baklazany i odsaczyc z nich wode, bo inaczej sa gorzkie. Ale tak to wszystko pychotka. Polecam, naprawde :)