Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Duszone warzywa

Tekst i foto Maja 24-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty? min.?

Składniki:

4 pomidory, 2 cukinie, 2 bakłażany, cebula, 2 ząbki czosnku, kostka tymiankowo-bazyliowa, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek

Jak przyrządzić:

Cebule pokroić, podsmażyć na oliwie. Cukinie i bakłażany opłukać. Drobno pokroić, dodać do cebuli, chwilę razem dusić na małym ogniu. W trakcie duszenia wrzucić kostkę ziołową. Pomidory sparzyć, obrać drobno, pokroić. Dodać do warzyw. Całość dusić, aż wyparuje połowa soku z pomidorów i sos nieco zgęstnieje. Warzywa doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jak podawać?

Podawać z pieczywem lub ryżem.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.05.2007 natalia

ja bym proponowala poszypac wczesniej sola baklazany i odsaczyc z nich wode, bo inaczej sa gorzkie. Ale tak to wszystko pychotka. Polecam, naprawde :)