Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dyniowy wypas

Tekst i foto klejstenes 03-11-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złprosty20 min.?

Składniki:

- czerwona fasola,
- dynia,
- pomidory,
- papryka (czerwona, żółta + sporo czuszek),
- cebula (czerwona i zwykła),
- czosnek,
- świeży imbir,
- oliwa.

Jak przyrządzić:

Gotujemy fasole normalnie; sos: na oliwie podsmażamy razem posiekany czosnek, imbir, czuszki (sporo, ma byc b. ostre) i cebule. Potem kroimy dynie w kostkę, papryke w paski, pomidory odparzamy i siekamy; wszystko dusimy razem aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Na talerz dajemy fasole, polewamy sosikiem, pieprzymy nieco i jazda.

Jak podawać?

Podawać najlepiej w głębokim talerzu.

Uwagi:

Na 4 osoby: 3-4 ząbki czosnku, 3-4 czuszki,po połówce cebuli, niewielki kawałek imbiru, po jednej dużej papryce i niecała ćwiartka sporej dyni.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 20.04.2005 kminek

nigdy nie jadłam dyni, a ciekawi mnie jak smakuje. Na pewno zrobię. Dzięki za przepis. Pozdrawiam

Zgłoś 18.06.2005 jw23

co to sa czuszki???gdzie mozna to kupic???

Zgłoś 03.08.2005 zdzicho

czuszki - nawet w encyklopedi tego nie ma kto to wymyślił i dalej przesyła (chyba jakaś papryka) ale nie po POLSKU.

Zgłoś 31.08.2005 Ewa

Czuszki sa to bardzo male papryczki diabelsko ostre. Trzeba przed dodaniem pod podsmazania usunac drobne pesteczki. Ja pomagam sobie ostrym sosem chilii zamiast zabawy z papryczkami,sos jest bar... Pokaż więcej

Czuszki sa to bardzo male papryczki diabelsko ostre. Trzeba przed dodaniem pod podsmazania usunac drobne pesteczki. Ja pomagam sobie ostrym sosem chilii zamiast zabawy z papryczkami,sos jest bardzo dobry ale radze uwazac na ilosc do dodawanej potrawy, bo jak bedzie za ostro to niczym sie tej ostrosci juz nie odczaruje.

Pozdrawiam Ewa

Zgłoś 26.03.2006 karin

Dynia jest de best, w polsce nigdy nie jadlam ale terz na stale zegoscila w mojej kuchni

Zgłoś 08.04.2006 wojtas

Czuszka to po bułgarsku papryka. Każda. Słodka, ostra, w dowolnym kolorze, mała czy duża.