Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Dzwonka łososia dla smakoszy

Tekst i foto Beata 30-05-2006

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4? złprosty20-25 min.niska

Składniki:

4 dzwonka łososia (surowe),
4 ząbki czosnku,
pieprz biały,
sól,
cytryna,
bazylia,
marchewka,
brokuł,
odrobina masła

Jak przyrządzić:

Dzwonka łososia (ze skórką) skrapiamy delikatnie cytryną, obsypujemy białym pieprzem i solą oraz obkładamy posiekanym w plasterki czosnkiem i bazylią. Odstawiamy na 1 godz., aby ryba przeszła aromatem ziół. Następnie układamy na jednym poziomie parowaru rybkę, a w szerszej misce marchewkę i podzielony na mniejsze części brokuł.
Całość gotujemy na parze ok. 20 min.

Potrzebne przybory:

Do przygotowania potrawy niezbędny jest parowar, gdyż tylko przy jego zastosowaniu uzyskamy smaczne danie i zachowamy wszystkie wartości odżywcze.

Jak podawać?

Na talerzu układamy liść sałaty, a na nim aromatycznego łososia. Danie obkładamy dookoła brokułami i marchewką. Warzywa polewamy odrobiną masła. Na koniec dekorujemy listkiem świeżej bazylii.

Uwagi:

Masło należy rozpuścić w rondelku lub na patelni.

Czas przygotowania:

Po upływie zalecanego czasu należy sprawdzić, czy potrawa jest wystarczająco ugotowana (czasami dzwonka mogą być grubsze, więc czas gotowania należy kontrolować).
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 01.12.2007 ewa

nie umiem gotować na parze

Zgłoś 03.11.2010 x

To parowar gotuje.