Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Eksluzywny sernik

Tekst i foto sawka 17-08-2004

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
?? złśredni120 min.dużo

Składniki:

- 1,2 kg poltlustego bialego sera,
- 8 calych jaj,
- 2 szklanki cukru,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 cale maslo roslinne,
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia,
- zapach (wg uznania),
- rodzynki,
- 0,5 puszki pokrojonych brzoskwin.
Polewa czekoladowa:
- 3 lyzki masla,
- 3 lyzki kakao,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 3 lyzki mleka.

Jak przyrządzić:

1. Ser dwukrotnie przemielic przez maszynke do miesa, odstawic w chlodne miejsce (dodajemy go praktycznie na koniec).
2. Żółtka oddzielic od bialek i utrzec je z cukrem na pulchna mase (bialka nalezy ubic z szczyptą soli).
3. Do utartych z cukrem zoltek dodac po kolei: maslo roslinne (zostawic odrobine masla do wysmarowania duzej tortownicy o srednicy > 26 cm), cukier wanilinowy, 2 budynie (oczywiscie jako proszek), proszek do pieczenia, zapach, ser, ubite bialka; wszystkie powyzsze skladniki dokladnie wymieszac by powstala gladka masa.
4. Rodzynki oplukac, osuszyc i dodac do ciasta.
5. Brzoskwinie pokroic na kawalki wlk. 2cm i tez dodac do ciasta.
6. Wszystko delikatnie wymieszac, wlac mase do posmarowanej tluszczem tortownicy.
7. Piec w temp. 180 stopni C przez ponad godzine (nawet do 1,5 h - wszystko zal. od piekarnika).
8. Ciasto jest gotowe, gdy jego powierzchnia jest rumiana, a na wbitej w nie wykalaczce nie pozostaje resztka ciasta.
9. Skladniki na polewe zagotowac - po kolei rozpuscic maslo, dodac mleko i cukier puder, na koncu kakao.
10. Polac polewa jeszcze cieply sernik (oczywicie po uprzednim wyjeciu z tortownicy).

Potrzebne przybory:

Maszynka do miesa, mikser, miska a nawet 2, typowe przybory kuchenne - lyzka, noz, talerzyk, piekarnik.

Jak podawać?

Z triumfem na twarzy! Nie znam osoby ktora by sie nim nie zachwycila, jest pyszny, swietnie nadaje sie do podania na waznych uroczystosciach, SMACZNEGO i buzia!

Uwagi:

Zamiast polewy mozna rozpuscic 2 gorzkie czekolady i nimi polac ciasto, wierzch ciasta dodatkowo mozna ozdobic wloskimi orzechami lub posypac wiorkami kokosowymi.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 03.09.2004 Kristiana

Bardzo dobry serniczek.

Zgłoś 26.04.2005 Izabela

Może i dobry, ale co tu ekskluzywnego?

Zgłoś 03.07.2005 bambooooooocha

pyyyyyyyyyyyycha! bardzo ale to bardzo exkluzywny serniczek, godny polecenia! pozdrówka :)))))))

Zgłoś 21.02.2006 Violet

a Izka piec nie umie

Zgłoś 11.05.2006 Jola

bardzo dobry, ale zmniejszyłabym ilosc cukru do 1,5 szkl

Zgłoś 03.07.2006 miner101

jaki jest efekt dodania budyniu, bo nigdy nie dodawałem????

Zgłoś 19.03.2007 Iv

sernik super, ja tylko zawsze wprowadzam małe zmiany a mianowicie przynajmniej pół na pół mixuję twarogi tzn. 0,5kg gotowego w wiaderku np. Piatnica(tej najsmaczniejszy) i reszta krajanka którą ... Pokaż więcej

sernik super, ja tylko zawsze wprowadzam małe zmiany a mianowicie przynajmniej pół na pół mixuję twarogi tzn. 0,5kg gotowego w wiaderku np. Piatnica(tej najsmaczniejszy) i reszta krajanka którą należy zmielić. Przez dodanie tego gotowego sernik jest pulchniejszy i ropływa się w ustach;)

Zgłoś 22.01.2008 MYSZKAAA

a jaka jest przyczyna pekniecia sernika i opadniecia?