Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Enchiladas

Tekst i foto nikita 28-11-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
2 ew. 3? złśredni60 min.?

Składniki:


1 opakowanie Tortillas (w opakowaniu 4 sztuki sa zazwyczaj),
filet z kurczaka albi dwa (filet z indyka tez sie nadaje),
papryka czerwona,
szczypior,
kukurydza w puszcze,
ser tarty,
sol, pieprz,
oliwa.
Na sos: pomidory w puszce,
2 lyzki przecieru pomidorowego,
cebula,
czosnek ze dwa zabki,
oregano,
sol, pieprz.

Jak przyrządzić:


Przygotowac farsz, mianowicie:
Kurczaczka pokroic w kostke, przyprawic i podsmazyc na oliwce, zdjac z ognia i pozostawc do ostygniecia. Nastepnie: papryke pokroic w kostke, posiekac szczypiorek, polaczyc dodajac kukurydze, kurczaka i starty ser.
Tortillas przygotowac tak jak na opakowaniu pisza - trzeba je podgrzac, zeby byly bardziej plastyczne, tzn. gietkie.
Przygotowany farsz nakladac na tortille i zwijac w rulon jak nalesniki. Ukladac w naczyniu zaroodpornym (moze byc tez jakas blaszka, tylko zeby prostokatna lub kwadratowa byla wtedy ladnie torlile sie ukladaja).
Przygotowac sos: pokroic cebule w kostke i czosnek tez, przysmazyc na patelni, dodac ze dwie lyzki przecieru pomidorowego i puszke pomidorow, przyprawic sola, pieprzem i oregano.
Tak przygotowanym sosem polac wczesniej przygotowane tortille z farszem i do piekarnika lub mirofalowki z piekanikiem (tzw. umluft) na 180 st., na okolo 20 minut ale lepiej sprawdzac podczas zapiekania. Tak wygladaja enchiladas po mojemu, troche roboty przy tym jest ale warto.
Smacznego :P

Potrzebne przybory:


patelnia, naczynie zaroodporne lub blaszka (nie duza)

Jak podawać?


Uwagi:


Tortille kupuje, poniewaz kilka razy probowalam zrobic ale sie nie udalo :(
Kurczaka radze ostudzic, bo inaczej starty ser od razu sie stopi i zrobi sie bryla z farszu.
Farsz jest uniwersalny - uzywam go tez do nadziewania filetow z kurczaka (kieszonki).
Rozne wariacje z farszem wskazane :)

Czas przygotowania:


Podczas zapiekania sprawdzac, zeby sie nie przypalilo.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 11.02.2006 Martana

Potrawa jest bardzo smaczna, polecam ale przy okazji mala i bardzo oddalajaca sie od kulinariow dygresja -

Pamietacie Chrisa z serialu Przystanek Alaska? Ktos zebral jego blyskotliwe wypo... Pokaż więcej

Potrawa jest bardzo smaczna, polecam ale przy okazji mala i bardzo oddalajaca sie od kulinariow dygresja -

Pamietacie Chrisa z serialu Przystanek Alaska? Ktos zebral jego blyskotliwe wypowiedzi i wydal w ksiazce Karma Enchilady - nie wiem jak to sie ma do jedzenia ale przeczytajcie - najlepiej jedzac to przepyszne danko.