Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fasola biała z jarzynami

Tekst i foto themona 26-01-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
38 złprosty2 min.?

Składniki:

40 dag fasoli "Jasiek", 1 l wody, sól, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 2 marchewki, 5 pomidorów, 2 strąki słodkiej czerwonej papryki, 2 łyżeczki "Jarzynki", pieprz, natka pietruszki.

Jak przyrządzić:

Fasolę opłukać, zalać zimną wodą. Po kilku godz. ugotować w tej samej wodzie, soląc pod koniec gotowania, osączyć. Cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Jarzyny umyć, marchew obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę, pomidory pokroić w plastry, a paprykę - w cienkie paseczki. Jarzyny poddusić na tłuszczu, zalać 1/2 szkl. rozpuszczonej "Jarzynki" i dusić przez ok. 30 min, po czym dodać ugotowaną fasolę, sól, pieprz i wymieszać

Jak podawać?

Potrawę podgrzać i oprószyć siekaną natką
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 14.05.2005 j

fasolowa wode z namaczania koniecznie odlac - i wszystkie toksyny od napuchnietego brzucha razem z nia...

Zgłoś 12.09.2006 Pieniadz

wlasnie zszamalam ta potrawke :) musze przyznac ze jest calkiem dobra. pozdrawiam wszystkich czytajacych !!