Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Dodaj swój przepis Znasz ciekawy przepis? Podziel się z nami!

Fasolka po bretońsku.

Tekst i foto Ala 25-08-2005

Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
4-5? złprosty180 min.?

Składniki:


0,5 kg fasoli "Jaś",
25 dag wędzonego boczku,
ok. 30 dag kiełbasy (np. podwawelskiej),
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżeczka cukru,
1 liść laurowy, 2 ziarenka ziela ang.,
sól, maggi, czosnek, pieprz - do smaku,
łyżeczka majeranku,
1 łyżka smalcu i mąki na zasmażkę.

Jak przyrządzić:


Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Na drugi dzień dolewamy wody i gotujemy fasolę dodając pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę, liść laurowy i ziele ang. Gotujemy aż fasola będzie miękka i dodajemy cukier, sól, pieprz ,maggi i majeranek. Ze smalcu i mąki przygotowujemy zasmażkę i dodajemy do fasolki. Na końcu dodajemy roztarty ząbek czosnku. Smacznego!

Potrzebne przybory:


Jak podawać?


Uwagi:


Czas przygotowania:


Jeśli nie namoczyliśmy fasoli wcześniej, to można przyspieszyć jej ugotowanie poprzez odlewanie wody wrzącej i dolewanie zimnej!
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 25.08.2005 Ann

Uwielbiam fasolkę po bretońsku, mniam, mniam:)

Zgłoś 25.08.2005 Ala

Zapomniałam napisać,że koncentrat dajemy przed zasmażką.

Zgłoś 28.08.2005 miko

to jest to czego szukalem

Zgłoś 31.08.2005 Mama

ja dodaje zawsze swieze pomidory od Oli z dzialeczki i wtedy jest najlepsza... nie zapomnijcie o lubczyku

Zgłoś 06.09.2005 ZBYCHO

Fasole"JAŚ''gotuje osobno,również osobno gotuje żeberka wędzone

i po ugotowaniu - pokrojeniu dodaje do fasoli z całą resztą dodatków.

Zgłoś 18.10.2005 LENCIA

ZBYCHO..........masz rację .................... co za przepis

dla smakoszy nie polecam żadnego czosnku .....kurcze fasolka po bretońsku z czosnkiem .......F U J !!!!!!!!!!!!!!!!!

P... Pokaż więcej

ZBYCHO..........masz rację .................... co za przepis

dla smakoszy nie polecam żadnego czosnku .....kurcze fasolka po bretońsku z czosnkiem .......F U J !!!!!!!!!!!!!!!!!

POZDRAWIAM :]

Zgłoś 21.10.2005 Paweł

Jasne że z czosnkiem,

najlepiej czosnek, ziele ang., ziarenka pieprzu i liść laurowy dodać do wody, w której fasola będzie stała przez noc, a na drugi dzień nie wymieniać wody.

Co ... Pokaż więcej

Jasne że z czosnkiem,

najlepiej czosnek, ziele ang., ziarenka pieprzu i liść laurowy dodać do wody, w której fasola będzie stała przez noc, a na drugi dzień nie wymieniać wody.

Co do zasmażki to wydaje mi sie, że to kiepski pomysł, ale nie próbowałem więc nie wiem.

pozdr.

Zgłoś 31.10.2005 Zocha

Moniko! Jeśli fasola ci się "zbiła" to wystarczy dodać odrobinę wody! Ja dolałam pół szklanki i było super!

Zgłoś 16.11.2005 BERT

fasola jest ok ale potem trzeba brac espumisan

Zgłoś 21.11.2005 jack

boczek i kiełbasę zawsze smażę na smalcu dodaję do wcześniej zeszklonej cebulki do namoczonej fasolki [koniecznie Piękny Jaś]

dodaję koncentrat pomidorowy,liść laurowy,ziele angielskie,ja... Pokaż więcej

boczek i kiełbasę zawsze smażę na smalcu dodaję do wcześniej zeszklonej cebulki do namoczonej fasolki [koniecznie Piękny Jaś]

dodaję koncentrat pomidorowy,liść laurowy,ziele angielskie,jałowiec,oraz przyprawę do dań z fasoli

Zgłoś 06.01.2006 ojajoo

a ja dodaje Cząber i papryke w proszku i czosnek i koncentrat pychotka

Zgłoś 31.01.2006 magdalena

Trzymajcie kciuki. Dzisiaj zamaczam fasolę. Moja pierwsza po bretońsku. Ale na czosnek się nie odważę. Tradycjonalizm.

Zgłoś 10.04.2006 kucharz szuszu

Mięso gotujemy razem z fasolą,czosnek musi btć obowiązkowo i proponuję chilli tylko nie za duzo.Pycha!!!

Zgłoś 07.05.2006 GUM###

tego mi było trzeba :-)

Zgłoś 23.05.2006 Kasza

DOlewac zimnej wody do gotujacej sie fasoli? Gdzies czytalam, ze stwardnieje wtedy na kamien... Czy nie?

Zgłoś 09.08.2006 kalinka22

fasolka po bretonsku mojej mamy to zupa z fasola, kielbasa i boczkiem! jest najlepsza na swiecie, z tego przepisu wywnioskowalam ze ta fasolka z przepisu to raczej cos w stylu grochu z kapusta.

Zgłoś 16.08.2006 Sam

Kalinka22 - idz sie leczyc dziecino. To najlepszy przepis pod sloncem, mam taki sam. Ty po prostu nigdy nie jadlas prawdziwej fasolki po bretońsku bo mama cie karmila zupa fasolowa i mowiła ze t... Pokaż więcej

Kalinka22 - idz sie leczyc dziecino. To najlepszy przepis pod sloncem, mam taki sam. Ty po prostu nigdy nie jadlas prawdziwej fasolki po bretońsku bo mama cie karmila zupa fasolowa i mowiła ze to wlasnie fasolka po bretonsku. NIe mow tego nigdy publicznie bo wszyscy cie wysmieją.

Zgłoś 04.03.2007 moniolla

to ja dodam cos od siebie.

przepis super -sama robie bardzo podobnie.

kiedys jednak zdarzyło mi się coś takiego że niezapowiedziani goście sie "zapowiedzieli "kwadrans pr... Pokaż więcej

to ja dodam cos od siebie.

przepis super -sama robie bardzo podobnie.

kiedys jednak zdarzyło mi się coś takiego że niezapowiedziani goście sie "zapowiedzieli "kwadrans przed przyjściem i stanełam przed lodówką -co tu na szybkjo stworzyć ...skroiłam kiełbaske,resztke szynki,jakieś mięso z pieczeni,podsmazyłam z cebulka i przyprawami.miałam 2 puszki fasolki czerwonej"kidney"czy jak jej tam leci...dowaliłam do zesmazonych wędlin,zagęściłam przecierem z mąką i ...wyszła mi pseudo fasolka po bretońsku...goście zadowoleni wcinali az im sie uszy trzęsły a ja wyszłam z twarza ....teraz pewnie smakosze tej potrawy mnie zlinczują jak mozna tak profanowac czcigodna fasolke....ale wyszła na prawde dobra.....

polecam jako szybkie danie ....

smacznego....

Zgłoś 24.02.2007 JUSTYNKA

przepis super, tylko że ja boczek, kiełbaskę i cebulkę smażę na patelni.

Zgłoś 21.02.2007 cecon

dobre , zasmażka niekoniecznie...

Zgłoś 02.10.2006 grazia000

kasza-jak dolejesz zimnej wody do gotującej się fasoli to dużo szybciej ci się ugotuje!

Zgłoś 04.10.2006 Robson

Czosnek w fasolce to podstawa, a zasmażka to dziwactwo.

Zgłoś 21.10.2006 coccolino

co to za przepis bez cebuli, po za tym wywar z warzyw? marchew pietruszka seler? gdzie?

Zgłoś 23.10.2006 Bodzio

Najśmieszniejsze jest to, że myślałem, iż potrawa pochodzi z Bretanii i jak byliśmy tam, to się o nią spytałem, budząc ogólne zdziwienie i wesołość. Czyżby potrawa pochodziła z krainy fantasy, r... Pokaż więcej

Najśmieszniejsze jest to, że myślałem, iż potrawa pochodzi z Bretanii i jak byliśmy tam, to się o nią spytałem, budząc ogólne zdziwienie i wesołość. Czyżby potrawa pochodziła z krainy fantasy, rycerzy na skrzydlatych koniach? Mając na uwadze, że jest to potrwa z fasoli, to chyba na odrzutowcach. My nazywamy ją w domu zartobliwie "fasolka po brytyjsku".

A co do kulinarii - na koniec można z jednej łyżeczki cukru zrobić jasny karmel ( cukier wsypać do rondla i poczekać aż się roztopi i lekko zbrązowieje - nie spali bo wtedy jest gorzki), po zdjęciu z ognia, do tego dajemy gotową już potrawę, mieszając, aż karmel się rozpuści. Jeśli koncentrat (pomimdory) mamy dość kwaśny to robi sie z tego naprawdę ciekawe danie.

Zgłoś 02.11.2006 "Maly" z Januszkowic

Czy zamiast Fasolki "Jas" Mozna uzywac jakas inna?

Zgłoś 20.12.2006 krzys

Pychotka:-)

Zgłoś 01.02.2007 kalarepa8

pychota mniam mniam DZIĘKUJĘ :-)

Zgłoś 13.01.2007 TATA

Fasole gotuje razem z boczkiem wtedy zapach boczku zostanie wchłonięty przez fasole a kiełbase pokrojoną w kostke podsmażam z małą cebulką. czosnek obowiązkowo

Zgłoś 23.03.2007 Raf i GO

Wiecie co tak sie składa,ze ja z żoneczką uwielbiamy fasolke po bretonsku,a zwlaszcza jak po 2 godz.po zjedzeniu lata kołdra pod sufit,co dwie rury to nie jedna,a jak dolacza do nas pies to sasi... Pokaż więcej

Wiecie co tak sie składa,ze ja z żoneczką uwielbiamy fasolke po bretonsku,a zwlaszcza jak po 2 godz.po zjedzeniu lata kołdra pod sufit,co dwie rury to nie jedna,a jak dolacza do nas pies to sasiedzi wzywaja pogotowie gazowe !

Zgłoś 17.04.2007 Lunka 27

Przepis jest Ok,ale ja wole fasolke z mieskiem.Tzn zamiast wedlin i kielbasy drobno kroje i podsmazam miesko np.od szynki i surowy dosyc chudy boczuś , a zamiast czosnku dodaje cebulke- zapach w... Pokaż więcej

Przepis jest Ok,ale ja wole fasolke z mieskiem.Tzn zamiast wedlin i kielbasy drobno kroje i podsmazam miesko np.od szynki i surowy dosyc chudy boczuś , a zamiast czosnku dodaje cebulke- zapach wtedy jest znacznie przyjemniejszy. Takie danie to prawdziwe niebo dla podniebienia. Zapomnialam dodac, ze zamiast fasoli Jasia stosuje drobna, biala fasolke- uwierzcie wychodzi prawdziwy rarytas, oczywiscie przyrzadzenie tego dania jest drozsze niz wyzej podanego przepisu, ale czego sie nie robi dla brzusiow swojej rodzinki. Goraco polecam

Zgłoś 10.05.2007 Grażka

Przepis bardzo mi smakował,dzięki pozdrawiam Grazka.

Zgłoś 15.05.2007 snicers

zamiast zasmażki dodaj do fasoli 30 dk grochu razem bedzie extra

Zgłoś 04.07.2007 elcia

ja daję liścia laurowego, 2 ziela angielskie, łyżeczkę musztardy czosnku nie dodaję i sama kiełbaska wystarczy bez boczku można dodać trochę bazyli...

Zgłoś 20.11.2008 Mila

Fasolka jest wysmienita dziękuje za przepis :-)

Zgłoś 04.02.2010 Wiesiek

Zeby po zjedzeniu fasolki nie bylo wzdec polecam (mozna to znalezc w innych przepisach w internecie) moczac fasole na noc rano odlewamy wode w ktorej sie moczyla i zalewamy ja wrzatkiem a po 15 ... Pokaż więcej

Zeby po zjedzeniu fasolki nie bylo wzdec polecam (mozna to znalezc w innych przepisach w internecie) moczac fasole na noc rano odlewamy wode w ktorej sie moczyla i zalewamy ja wrzatkiem a po 15 minutach odlewamy wrzatek i zalewamy zimna woda ja najczesciej zalewam "pozostaloscia" np rosolu z kury ktory rozcienczam woda smak lepszy i zdrowsze jedzienie :-) no i majeranek koniecznie on tez likwiduje wzdecia.

Zgłoś 30.10.2007 martulaa

słuchajcie zasmażka może byc ale w takiej wersji sprubujcie JA podsmażam kiełbaske cos tam wedzonego itd... póżniej odstawiam z gazu posypuje papryka słodką i ostrą i na gaz mieszam potem posypu... Pokaż więcej

słuchajcie zasmażka może byc ale w takiej wersji sprubujcie JA podsmażam kiełbaske cos tam wedzonego itd... póżniej odstawiam z gazu posypuje papryka słodką i ostrą i na gaz mieszam potem posypuje (tak by przykryło )mąką mieszam tak by sie podsmażyła mąka na koniec dodaje koncentrat pom.mieszam dobrze wrzucam do gara

Zgłoś 18.01.2009 beata

No, fasolka PYCHA!

Moja pierwsza i się udała! Uf...

P.S. nie miałam "jasia" tylko zwykłą i też wyszła :)))

Zgłoś 12.11.2007 Zibi

Fasolka jest pychotka. Ja nie zagęszczam zasmaszką ani żadną mąką. Gdy fasolka jest ugotowana to odkładam troszkę do innego garnka i rozgotowuję, potem przecieram przez sito i dodaję do przypraw... Pokaż więcej

Fasolka jest pychotka. Ja nie zagęszczam zasmaszką ani żadną mąką. Gdy fasolka jest ugotowana to odkładam troszkę do innego garnka i rozgotowuję, potem przecieram przez sito i dodaję do przyprawionej fasolki. nie czuć mąki, a fasolka sama zgęstnieje.

Zgłoś 13.11.2008 Jurek

przepis bardzo dobry . tylko ja do tego dodaję jeszcze szczyptę startej gałki muszkatałowej

Zgłoś 05.12.2007 viola

no tak, naczytalam sie komentarzy a jutro robie fasolke po bretonsku z kazdego komentarza cos dodam i odejme zobaczymy co wyjdzie:-)

Zgłoś 07.12.2007 krzysztof

Ta zasmażkę najlepiej zrobi nie z mąki ale z roztartej ugotowanej fasoli i na maśle a nie na smalcu. Pozdrawiam.

Zgłoś 16.03.2008 Foczers

Moim składnikiem x jest koncentrat pomidorowy "z ziołami" Pudliszki.Py-szota!Bez zasmażki

Zgłoś 25.03.2008 Kucharz

Ja też bardzo lubię fasolke po bretońsku, ale zamiast boczku i kiełbasy dodaje mieso, a zamiast fasoli - ziemniaki.

Pycha naprawdę.

Zgłoś 12.04.2008 Ewa

Ale pyszne danie!!!

Zgłoś 25.04.2008 komandos

polecam do fasolki w czasie gotowania dodać skrojone w kosteczkę warzywa ( marchewka , pietruszka , seler ) smakuje wyśmienicie a warzywa sie rozgotują

Zgłoś 17.07.2008 ania205

ja do fasolki daję jarzynkę tzn.marchew pietruszkę kawałek selera tylko trę na tarce ;duże oczka; pozdrawiam.

Zgłoś 28.07.2008 liska

A ja znam przepis na fasolke po bretońsku, ale nie z fasolą "JAŚ" tylko z czerwoną fasolą. mówie wam niebo w gębie, chociaż zbytnio nie przepadam za fasolką :) ALE TEN PRZEPIS TEŻ JEST... Pokaż więcej

A ja znam przepis na fasolke po bretońsku, ale nie z fasolą "JAŚ" tylko z czerwoną fasolą. mówie wam niebo w gębie, chociaż zbytnio nie przepadam za fasolką :) ALE TEN PRZEPIS TEŻ JEST ZNAKOMITY:)

Zgłoś 28.07.2008 liska

chciałam jeszcze dodać żę często zamiast kiełbasy dodaje do fasoli gotowaną pierś z kurczaka lub ewentalnie jakeś mięsko z zupk i smakuje naprawdę wyśmienicie a przy tym ma mniej kalorii ;) Pokaż więcej

chciałam jeszcze dodać żę często zamiast kiełbasy dodaje do fasoli gotowaną pierś z kurczaka lub ewentalnie jakeś mięsko z zupk i smakuje naprawdę wyśmienicie a przy tym ma mniej kalorii ;)

Zgłoś 17.09.2008 Moria

Tata- widać, że Ty z zawod"ó"wki dysortografia i brak kultury!

Zgłoś 07.06.2012 Do Kucharz

Najlepszy wpis na tej stronie

Zgłoś 18.08.2010 Kinga

Przepis jest bardzo sensowny i na pewno go wypróbuję tylko.... konia z rzędem temu kto w Holandii kupi "prawdziwą" fasolę:(. Muszę, niestety, podeprzeć się "gotowizną" ze sło... Pokaż więcej

Przepis jest bardzo sensowny i na pewno go wypróbuję tylko.... konia z rzędem temu kto w Holandii kupi "prawdziwą" fasolę:(. Muszę, niestety, podeprzeć się "gotowizną" ze słoika ale nie poddam się! Zobaczę co z tego wyjdzie. Pozdrawiam

Zgłoś 22.09.2011 fasolkowy potwor

A ja uwielbiam patrzec jak sie mozcy przez 15 godzin i pecznieje :)