Przepisy kulinarne Gotujemy z o2.pl

Fasolka zawinięta w prosciutto

30.05.2013

Jak zabłysnąć w kuchni, to pytanie zadaje sobie prawie każda pani domu. Inspiracją mogłyby być drobne, ciekawe przekąski. Fasolka szparagowa zawinięta w cienki plasterek szynki prosciutto, przyprawiona gałką muszkatołową, posypana parmezanem i zapieczona - to pomysł na doskonałą przystawkę.
Porcje:Koszt:Trudność:Czas:Kaloryczność:
421 złprosty30 min.średnia

Składniki:

pół kg mrożonej fasolki szparagowej w całości, 15 cienkich plasterków szynki prosciutto, płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, 2 łyżki startego parmezanu, cytryna, pomidorki koktajlowe, roszponka, sól.

Jak przyrządzić?

Fasolkę ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Następnie wybrać najdłuższą i kilka strąków owijać szynką. Przyprawić gałką muszkatołową, posypać parmezanem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Fasolkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 10 minut. Można też zamiast podpiekać w piekarniku, obsmażyć danie na suchej patelni z obu stron po kilkanaście sekund. Przełożyć na półmisek, udekorować cytryną i roszponką. W sezonie można zamiast fasolki użyć szparagów.

Jak podawać?

Podawać gorącą.
Prześlij do znajomego Wersja do druku

Komentarze

Zgłoś 08.07.2010 Raz Putin

Rany !

Przechodzicie samych siebie!

To jest genialne, jak się swojej rodziny nie lubi, to aż miło popatrzeć jak się zajadają.

Sam pomysł mieszania gruchy z jajem jakoś znaj... Pokaż więcej

Rany !

Przechodzicie samych siebie!

To jest genialne, jak się swojej rodziny nie lubi, to aż miło popatrzeć jak się zajadają.

Sam pomysł mieszania gruchy z jajem jakoś znajomy mi się wydaje,

ale w kulinarnym wydaniu to biały kruk, gdzie tam, to paw albinos.

Oby tak dalej, chłodnik z bigosu z powidłami sliwkowymi i kostką rosołową, bananami i zieloną herbatą też musi być niegłupi.

Dajcie telefon do waszego kolegi od proszków, nie mam takiej wyobraźni bez chemicznego wsparcia.

Plis.

Zgłoś 09.07.2010

najlepsze zawsze-kostka rosołowa...- a po co???

Zgłoś 18.07.2010 telefon ufuf

Serwować dla tylu osób ile ma się WC w lokalu

Zgłoś 09.05.2014 gość

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.

Ja już z tym nie m... Pokaż więcej

Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.

Ja już z tym nie mam problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura.com/gberes), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

Zgłoś 09.05.2014 gość

warzywa zalać wodą... gruszka to warzywo?

Zgłoś 10.05.2014 gość

polecam gruszki w winie

http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/09/gruszki-w-winie.html

Zgłoś 10.08.2016 goÅÄ

TdobGg rtwqfccyuhvi, [url=http://lznwzrvezqcw.com/]lznwzrvezqcw[/url], [link=http://ifcgewwkiqpr.com/]ifcgewwkiqpr[/link], http://jhdqklopynrt.com/

Zgłoś 10.08.2016 goÅÄ

iJT0jf gndydzgdcxdw, [url=http://wyfqgngandek.com/]wyfqgngandek[/url], [link=http://omvoghvppygx.com/]omvoghvppygx[/link], http://qbshjxfrlvam.com/